15 βασικά που πρέπει να κάνεις ΠΡΙΝ αποκτήσεις παιδί!

16.04.2017
Έφτασε η στιγμή που το ένιωσες κι εσύ αυτό το σκίρτημα, αυτή την βαθιά επιθυμία να αποκτήσεις το πρώτο σου παιδί. Φοβάσαι, αυτό είναι αλήθεια αλλά ο πόθος σου για οικογένεια ξεπερνά κάθε ανασφάλεια για το άγνωστο.

Τα βασικά τα γνωρίζεις ήδη, εμείς όμως από την πλευρά μας, σου δίνουμε μερικές επιπλέον συμβουλές για όλα όσα καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ΠΡΙΝ πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Τι εννοούμε;

Όσα πρέπει να δοκιμάσεις πριν πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις παιδάκι

Η λίστα με τα βασικά (συμπληρώνεις ελεύθερα)

1. Ταξίδεψε όσο μπορείς περισσότερο!

Βρήκες προσφορά για εξωτερικό; Θέλησες να φύγεις διήμερο σε ένα κοντινό νησάκι; Πεθύμησες μια εκδρομούλα στο βουνό; Νοστάλγησες τα πικνικ των παιδικών σου χρόνων; Μη χάνεις ευκαιρία για εκδρομές και ταξιδάκια. Εννοείται πως ένα παιδάκι δε σε φυλακίζει και η ζωή σου μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με δτραστηριότητες και εκδρομές, τίποτα όμως δε θα είναι το ίδιο όπως πρότινος.

Με ένα παιδί ο... βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα και μαζί με αυτόν και το άγχος που χτυπάει κόκκινο. Αν σήμερα δυσκολεύεσαι να φτιάξεις τη βαλίτσα διακοπών ή να την κουβαλήσεις σκέψου πόσο θα παιδευτείς έχοντας να φτιάξεις το εκδρομικό "πακέτο" του παιδιού με όλα τα απαραίτητα. Ρούχα, φάρμακα για ώρα ανάγκης, μπιμπερό, πιπίλες, καρότσι, σοσίβια, μπρατσάκια, κουβαδάκια κι όλα όσα βλέπεις να κουβαλούν φορτωμένοι γονείς και γελάς. Για να λέμε βέβαια την πάσα αλήθεια, αξίζει τον κόπο!

2. Ψάξε τον εσωτερικό σου κόσμο

Νους υγιής εν σώματι υγιές έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και πόσο δίκιο είχαν. Πριν αποφασίσεις να κάνεις παιδάκι κάνε μια ενδοσκόπηση και δούλεψε λίγο το συναισθηματικό σου κομμάτι. Ακήσεις αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης θα σε βοηθήσουν και θα σου προσφέρουν έναυσαμα για αυτοβελτίωση. Διώξε τα συννεφάκια, μάθε να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ψυχραιμία και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου. Μόλις τα κάνεις όλα αυτά θα είσαι έτοιμη να γίνεις σωστή μαμά και θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις υγιείς δεσμούς με το μωράκι σου και να χτίσεις σε γερά θεμέλια την οικογένειά σου.

3. Ρώτα το σύντροφό σου τι πραγματικά θέλει από τη ζωή

Ευτυχία: Μια λέξη με πολλά νοήματα. Τι πραγματικά συνιστά την ευτυχία; Η αλήθεια είναι πως η λέξη από μόνη της ενέχει μια αοριστία και ασάφεια και κάθε ένας από εμάς τις προσδίδει διαφορετικό νόημα αλλά και βαρύτητα. Την έννοιά της συνεπώς την ορίζουμε εμείς οι ίδιοι. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο είναι βασικό και απαραίτητο να ξεκαθαριστεί ανάμεσα το ζευγάρι το τι πραγματικά θέλει και περιμένει από τον κοινό έγγαμο βίο. Είστε και οι δύο έτοιμοι για την απόκτηση ενός παιδιού; Ποιές είναι οι προσδοκίες σας και σε ποιό βαθμό είστε και οι δύο πρόθυμοι για συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις; Πρέπει να είσαι σίγουρη πως έχετε και οι δύο κοινά πλάνα και βλέψεις από την οικογενειακή σας ζωή για να μην εμφανιστούν τριγμοί και γρκίνια μετά την αύξηση των ευθυνών που συνεπάγεται η απόκτηση ενός παιδιού.

4. Ζήσε ριψοκίνδυνα ΤΩΡΑ, όσο προλαβαίνεις

Θέλεις να κάνεις κατάδυση, παραπέντε, μπάντζι τζάμπινγκ ή άλλο επικίνδυνο σπορ; Κάνε το πριν αποφασίσεις ν΄αποκτήσεις παιδάκι. Μέχρι σήμερα είσαι κυρία του εαυτού σου και υπεύθυνη για τη δικιά σου ζωή και μόνο. Μετά την απόκτηση της μονάκριβής σου ή του κανακάρη σου έχεις την ευθύνη για μια ακόμη ψυχούλα που εξαρτάται από εσένα. Αν ρωτήσεις αρκετές μανούλες διστάζουν να δοκιμάσουν extreme sports σκεπτόμενες την (μηδαμινή) πιθανότητα ατυχήματος σκεπτόμενες τα παιδιά τους. Όλα είναι στο μυαλό μας βέβαια αλλά γιατί να μη ζήσεις επικίνδυνα πριν γίνεις μανούλα;

5. Στόχοι σταδιοδρομίας. Μην τους αναβάλλεις

Ποιό είναι το πιο μεγαλεπίβολο σχέδιό σου; Ποιό είναι το όνειρό σου; Έχεις κρυφή επιθυμία να γράψεις βιβλίο; Να φτιάξεις κάποια εφαρμογή για το ίντερνετ; Να κάνεις καριέρα; Μήπως να ξεκινούσες δελά -δειλά τα πρώτα βήματα ΠΡΙΝ αποκτήσεις παιδί; Τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά πίστεψέ μας ένα παιδάκι μειώνει κατά πολύ τον ελεύθερο χρόνο σου.

6. Μη χάνεις συναυλία για συναυλία του αγαπημένου σου τραγουδιστή

Είσαι λάτρης της τζαζ, της πόπ, του έντεχνου ή του λαϊκού; Όποιες κι αν είναι οι μουσικές σου προτιμήσεις το σίγουρο είναι ένα: μη χάνεις χρόνο. Και μπορεί να έχεις δει νέες μανούλες να ξενυχτούν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αλλά ο ερχομός ενός παιδιού κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Ένας ξαφνικός πυρετός, πονόδοντος, γκρίνια, σχολική γιορτή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί εύκολα να χαλάσει τα σχέδιά σου και να σε κρατήσει "δέσμια" στο σπίτι. Αυτά έχουν οι γονικές υποχρεώσεις.

7. Φτιάξε γκαρνταρόμπα

Σου φαίνεται αστείο και ίσως υπερβολικό αλλά είναι βασικό να έχεις φτιάξει γκαρνταρόμπα ΠΡΙΝ κάνει; παιδάκι. Ένα μαύρο και εκρού σακάκι που πηγαίνουν με όλα, μαύρο ή μπλε σκούρο all time clasic φόρεμα είναι επενδύσεις. Ως νέα μανούλα αφενός δε θα έχεις το χρόνο για να βγεις με τις ώρες στην αγορά για ψώνια κι αφετέρου τα οικονομικά σου θα περιοριστούν οπότε καλό είναι να έχεις φροντίσει και προνοήσει εκ των προτέρων.

8. Διακόσμησε το σπίτι των ονείρων σου

Βάλε τα αγαπημένα σου κρύσταλλα σε περίοπτη θέση, χρησιμοποίησε τα ακριβά σου σερβίτσια και κοίτα να χαρείς τη θαλπορή του τακτοποιημένου, συγιρισμένου και καθαρού σπιτιού σου. Κράτα καλά την εικόνα στο μυαλό γιατί μετά τη γέννηση του βλασταριού σου θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μπει το σπιτικό σου ξανά σε τάξη. Ρώτα μια μανούλα ή κάνε απροειδοποίητη επίσκεψη και θα πειστείς για τα λεγόμενά μας.

9. Μίλα με τους γονείς σου αναφορικά με την ανατροφή σου

Ένας γόνιμος διάλογος με τους γονείς θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερη μανούλα. Κάνε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τους γονείς σου ως προς τον τρόπο ανατροφής σου. Τι θεωρούν πως έκαναν λάθος στον τρόπο διαπαιδαγώγησής σου και ποιά πιστεύουν πώς ήταν τα στοιχεία που σε εξέλιξαν ως άτομο; Από την πλευρά σου αποκάλυψε τους τα παράπονα που έχεις από αυτούς και ζήτα να σου εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ενήργησαν με αυτό τον τρόπο. Όσο ανούσιο κι αν σου ακούγεται η συζήτηση αυτή έχει πολλά να σου προσφέρει.

10. Πέρνα ένα τρελό Σαββατοκύρακο με τις κολλητές & θυμήσου τα εφηβικά σου χρόνια

Πάρε τηλέφωνο τις καλύτερές σου φίλες και οργανώστε ένα ξέφρενο πάρτι όπως αυτά που κάνατε στα σχολικά ή τα φοιτητικά τα χρόνια. Χορέψτε με την ψυχή σας, τραγουδίστε, γελάστε και θυμηθείτε τα εφηβικά τα χρόνια. Χρειάζεται ένα τέτοιο πάρτι λίγο πριν αποφασίσεις να περάσεις στο επόμενο στάδιο της ζωής σου και να γίνεις μανούλα.

11. Ξεκίνα ν΄αποταμιεύεις

Σου ακούγεται αστείο ή πιστεύεις πως σου κάνουμε πλάκα; Το ξέρουμε πως οι καιροί είναι δύσκολοι και η οικονομική κρίση με τη συνεπαγόμενη μείωση εισοδήματος δε σου αφήνει πολλές επιλογές αλλά προσπάθησε να κάνεις οικονομίες, έστω και μικρές. Η εγκυμοσύνη και η γέννα στοιχίζουν και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Βάλτε πρόγραμμα με τον σύντροφό σου και σε κάθε μισθοδοσία βάλτε σε ένα κουμπαρά (από του πλήλινους που πρέπει να σπάσουν για να βγάλεις τα λεφτά έτσι ώστε να μη μπεις στον πειρασμό) ή στην τράπεζα ένα μικρό ποσό έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

12. Κάνε μια λίστα με τα αγαπημένα σου βιβλία

Ποιά βιβλία σε έχουν συναρπάσει από τα παιδικά σου χρόνια; Ήταν ο Τομ Σόγιερ που έχει χαραχτεί στη θύμισή σου, ο μικρός πρόγκιπας, παραμύθια όπως η χιονάτη ή η σταχτομπούτα; Κάνε μια λίστα με τα αγαπημένα σου παιδικά αναγνώσματα για να είσαι έτοιμη να μεταλαμπαδεύσεις όλες αυτές τις ωραίες αναμνήσεις στο δικό σου παιδί και να μοιραστείτε μαζί κοινές λογοτεχνικές εμπειρίες, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά.

13. Φάε υγιεινά και πες ΝΑΙ στην άσκηση

Γαιτί; Απλούστατα διότι με αυτό τον τρόπο θα ενσταλάξεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και στο παιδί σου. Μόνο αν εσύ η ίδια - και φυσικά και ο σύζυγός σου - ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής θα μπορέσεις να πείσεις το παιδί σου να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Γίνε το ζωντανό παράδειγμα και για να μη δυσκολευτείς ξεκίνα από σήμερα κιόλας να αλλάζεις τον τρόπο ζωής και διατροφής σου.

14. Αν σχεδιάζεις μετακόμιση κάνε το σύντομα

Αγορά σπιτιού ή ενοίκιο ουδεμία σημασία έχει. Το παν είναι να αισθάνεσαι όμορφα, άνετα και ασφαλής μέσα στο σπιτικό σου και αν δεν συμβαίνουν τα παραπάνω ίσως ήρθε ο καιρός να ψάξεις για νέο σπίτι κι αυτό καλό είναι να το κάνεις πριν φέρεις στον κόσμο το αγγελούδι σου.

Το σημαντικότερο απ΄όλα: Μάθε ποιό είναι στην επόμενη σελίδα

15. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Σταμάτα να φοβάσαι τη μητρότητα

Καμία γυναίκα δε γεννήθηκε μαμά, αυτό να το θυμάσαι. Το βασικότερο συστατικό για τη σωστή ανατροφή των παιδιών είναι η αγάπη ανευ όρων. Λάθη θα κάνεις, ίσως πολλά αλλά με οδηγό την ανιδιοτελή αγάπη και φροντίδα όλα θα πάνε καλά και θα γίνεις τέλεια μαμά!