Τι να διαλέξω: Κάστανα ή στραγάλια;

25.12.2013
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Ας λύσουμε πρώτα μια παρεξήγηση: Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε τα στραγάλια ξηρούς καρπούς, η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτούς, τουλάχιστον ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά! Τα στραγάλια δεν είναι τίποτα άλλο από... ρεβίθια ψημένα, δηλαδή ανήκουν στη διατροφική ομάδα των οσπρίων, επομένως έχουν περισσότερους υδατάνθρακες, μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και λιγότερες θερμίδες συγκρινόμενα π.χ. με τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.

Κάστανα ή στραγάλια; Και τα δύο αποτελούν έξοχη επιλογή για σνακ, αφού είναι πλούσια σε απαραίτητα διατροφικά συστατικά, χαμηλά σε λιπαρά και ιδίως σε κορεσμένα, χωρίς καθόλου χοληστερίνη ή επιπρόσθετη ζάχαρη, ενώ μεταφέρονται άνετα χωρίς να αλλοιώνονται εύκολα. Εντούτοις:

Τα στραγάλι είναι η προτινόμενη επιλογή: λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (περίπου 19%) και φυτικές ίνες (12-17g), συνδυασμός που βοηθά στον πληρέστερο κορεσμό της πείνας αλλά και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα στραγάλια είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να αυξήσουμε γενικότερα την κατανάλωση οσπρίων στη διατροφή μας, ειδικά δε, στη διατροφή των παιδιών, με όλα τα θετικά που μπορεί να επιφέρει αυτό.

Πώς τα επιλέγουμε; Προτίμησε συσκευασμένα στραγάλια ελληνικής παραγωγής, ελαφρώς ψημένα, αφράτα και όχι πολύ αλατισμένα. Παρότι ακριβότερα, τα συσκευασμένα/τυποποιημένα στραγάλια από επώνυμους παρασκευαστές είναι σαφώς προτιμότερα από αυτά που πωλούνται χύμα, καθώς η τυποποίησή τους εξασφαλίζει πιο σταθερή ποιότητα αλλά και γνώση της χώρας προέλευσής τους - ως επί το πλείστον τα χύμα προέρχονται από την Τουρκία, ενώ η κατάλληλη αεροστεγής συσκευασία εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες υγιεινής και μακροπρόθεσμης προστασίας του περιεχομένου.

Ιδέες... στραγαλοφαγίας: Μπορείς να καταναλώσεις τα στραγάλια μόνα τους ως σνακ ή σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, να τα συνδυάσεις με ξερά φρούτα (π.χ. σταφίδες, σύκα) ή ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. κολοκυθόσπορους), να τα προσθέσεις σε νιφάδες δημητριακών πρωινού ή γιαούρτι ή σαλάτες ωμών λαχανικών, ώστε να γίνουν πιο τραγανιστές, να τα αναμείξεις με ρύζι ή ζυμαρικά για να αυξήσεις τη διατροφική αξία του γεύματος, να τα χρησιμοποιήσεις ως γέμιση σε γλυκά ταψιού αντί ξηρών καρπών (γλιτώνοντας έτσι πολλές θερμίδες). Μπορείς επίσης να κονιορτοποιήσεις τα στραγάλια σε μπλέντερ και να τα προσθέσεις κατόπιν σε σούπες για να χυλώσουν, γιαουρτογλυκίσματα, ζύμη για ψωμί, πίτες, πίτσες, μπισκότα κ.ά. ή, ακόμα, να τα αναμείξεις με ταχίνι.