Δες πότε καις περισσότερο λίπος (με τεκμήρια)

05.06.2013
Θες να καις περισσότερο λίπος αλλά δεν ξέρεις πώς; Σίγουρα, υπάρχουν λύσεις για εσένα, τώρα που το καλοκαιράκι είναι εδώ και βιαζόμαστε να βγούμε στις πλαζ.

Τα βασικά:

Όταν γυμνάζεσαι με χαμηλή ένταση ή εκτελείς εύκολες ασκήσεις, καις συνολικά λιγότερες θερμίδες, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων αυτών προέρχεται από το λίπος.

Αντίθετα, όταν γυμνάζεσαι με υψηλή ένταση ή κάνοντας πιο δύσκολες ασκήσεις, καις συνολικά περισσότερες θερμίδες στον ίδιο χρόνο, αλλά χρησιμοποιείς ως καύσιμο περισσότερους υδατάνθρακες (γλυκογόνο) παρά λίπος.

Συμβουλή

Για να κάψεις περισσότερο λίπος και ικανοποιητικό αριθμό θερμίδων κατά την αερόβια άσκηση, π.χ. περπάτημα ή τρέξιμο, γυμναστείτε με μέση ένταση γύρω στο 70% της προσωπικής σας Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ).

Για να βρεις σε πόσους σφυγμούς ανά λεπτό αναλογεί το συγκεκριμένο ποσοστό, αφαίρεσε από το 220 την ηλικία σου σε χρόνια και πολλαπλασίασε με το 0,7.

Η μέση ένταση άσκησης είναι επίσης ιδανική για την προαγωγή και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας σε υγιή άτομα, ενώ συγχρόνως βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων και στην αύξηση της αντοχής.

Έχεις άγχος; Ρίξ’ το στο περπάτημα!

Θέλεις ένα πρώτης τάξεως φυσικό αγχολυτικό; Περπάτησε! Με το περπάτημα όχι μόνο εκτονώνεις φυσιολογικά το άγχος σου, αλλά επιπλέον βελτιώνεις την αντοχή σου, κάνεις κάτι καλό για την καρδιά και το μυαλό σου, καις θερμίδες και χάνεις περιττά κιλά. Κι όλα αυτά... ανέξοδα!

Κάψε θερμίδες: Με βιντεοπαιχνίδια...

...όχι οποιαδήποτε, αλλά τα καινούργια active video games, τα οποία σε παρακινούν να κινηθείς και σε ενθαρρύνουν να γυμναστείς καθώς τα παίζεις. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν να αυξήσεις τα επίπεδα της φυσικής σου δραστηριότητας και να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Βαδίζω και τις καίω.. τις θερμίδες

Το περπάτημα δύο φορές την ημέρα από 15-30΄ τη φορά βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους συγκριτικά με το περπάτημα που διαρκεί τον ίδιο χρόνο αλλά γίνεται μία φορά.

Αν μάλιστα περπατάς με γρήγορο ρυθμό και συντονισμένες κινήσεις ποδιών-χεριών, τότε θα αυξήσεις περισσότερο την ταχύτητα του μεταβολισμού σου και θα κάψεις πιο πολλές θερμίδες.