Tι να διαλέξω: Λάχανο ή μαρούλι;

11.12.2013
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Τόσο το λάχανο όσο και το μαρούλι είναι δύο πολύ ωφέλιμα λαχανικά, με ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό και εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες. Όταν όμως πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσά τους, το λάχανο αποτελεί σαφώς καλύτερη επιλογή.

Γιατί να προτιμήσω λάχανο;
Γιατί συγκριτικά με το μαρούλι το λάχανο υπερτερεί σε διατροφικά στοιχεία, καθώς είναι πλουσιότερη πηγή φυτικών ινών, καλίου, ιχνοστοιχείων, βιταμίνης C και φυτοθρεπτικών, ιδίως δε το λάχανο μοβ χρώματος, όπως βήτα-καροτένιο, γλυκοσινολάτες, ινδόλια, σουλφοραφάνη κ.ά. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση λάχανου και γενικά λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών συσχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το λάχανο συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης. Έχει επίσης βακτηριοκτόνο, μικροβιοκτόνο και επουλωτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών και στην επούλωση των εσωτερικών ελκών. Επιπροσθέτως, επιταχύνει το μεταβολισμό της πλεονάζουσας ποσότητας οιστρογόνων, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη πολυπόδων στο έντερο.

Αντενδείξεις: Το λάχανο περιέχει ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, π.χ. σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού ή βρογχοκήλης, καθώς και τη δραστικότητα των θυρεοειδικών φαρμάκων, επομένως εάν έχετε τέτοιου είδους προβλήματα και λαμβάνετε φαρμακευτική θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής του.

Επιλογή: Προτιμάτε λάχανο βαρύ για το μέγεθός του. Τα φύλλα του πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα, να είναι συνεκτικά μεταξύ τους, σχετικά σκληρά και να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις ούτε προσβολή από έντομα.

Τρόποι κατανάλωσης: Το λάχανο καταναλώνεται είτε ωμό ως σαλάτα, συνήθως με ελαιόλαδο και λεμόνι, είτε ως χυμός, συνήθως αναμειγμένος με χυμό ντομάτας, είτε, προτιμότερο, ελαφρώς βρασμένο στον ατμό ή μαγειρεμένο με ρύζι, π.χ. λαχανόρυζο, λαχανοντολμάδες. Με το βράσιμο απενεργοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το θυρεοειδή, μαλακώνουν οι φυτικές του ίνες, οπότε γίνεται πιο εύπεπτο και καλύτερα ανεκτό από άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, και επίσης αυξάνεται σημαντικά η απορρόφηση κάποιων διατροφικών στοιχείων του, όπως π.χ. η σουλφοραφάνη.

Σημείο προσοχής
Επειδή το λάχανο μειώνει την απορρόφηση του ιωδίου που περιέχουν τα τρόφιμα που συνοδεύει, καλό είναι να αποφεύγετε το συνδυασμό του με ψάρια, θαλασσινά, φύκια, ιωδιούχο αλάτι.