5 + 5 λόγοι για να τρως περισσότερα αυγά (Νο1)

08.05.2014
Τα αυγά είναι μία από τις τροφές που συχνά μπαίνουν στην μαύρη λίστα. Κι όμως, τα οφέλη που σου προσφέρουν τα αυγά, μπορούν εύκολα να τα κατατάξουν στις σούπερ- τροφές.

1. Τα αυγά είναι απίστευτα θρεπτικά:

Ένα αυγό περιέχει άλλωστε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μετατρέπουν ένα απλό κύτταρο σε κοτοπουλάκι.

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:

Βιταμίνη Α: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Φυλλικό οξύ: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Βιταμίνη B5: 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Βιταμίνη Β12: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Βιταμίνη Β2: 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Φώσφορος: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Σελήνιο: 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Τα αυγά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D, E, K, B6, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Θερμιδικά, το αυγό περιέχει 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών.

2. Τα αυγά έχουν υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν επηρεάζουν την χοληστερόλη του αίματος.

Ένα μόνο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερόλης, κάτι παραπάνω από τα 300 mg που προτείνονται στην ημερήσια κατανάλωσή σου.

Πάρα ταύτα, το ότι μια τροφή έχει μπόλικη χοληστερόλη, δεν σημαίνει πως αυτή περνά αυτούσια στο αίμα. Το συκώτι μας από μόνο του παράγει έτσι κι αλλιώς συγκεκριμένες ποσότητες χοληστερόλης.

Εν το μεταξύ, η κατανάλωση αυγού ποικίλει στον τρόπο που επιδρά σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Έρευνα πιστοποιεί πως στο 70% των ανθρώπων τα αυγά δεν ανεβάζουν την χοληστερόλη καθόλου. Στο υπόλοιπο 30% τα αυγά μπορούν να ανεβάζουν την λεγόμενη LDL χοληστερόλη.

3.Τα αυγά ανεβάζουν την HDL, καλή χοληστερόλη

Η HDL, Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, η καλή χοληστερόλη, βοηθά τα άτομα που την έχουν αυξημένη, να κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό.

Το να τρως αυγά, είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την καλή χοληστερόλη όπου σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 2 αυγών τη μέρα επί 6 ημέρες, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL κατά 10%.

4. Τα αυγά περιέχουν χολίνη - Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά.

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως υπάρχει. Συνήθως κατηγοριοποιείται μαζί με τις βιταμίνες Β.

Η χολίνη παράγεται στις μεμβράνες των κυττάρων και παίζουν ρόλο στην παραγωγή των βασικών μορίων του εγκεφάλου. Πάντως, το 90% των ανθρώπων λαμβάνουν λιγότερη χολίνη από εκείνη που χρειάζονται.

Ένα ολόκληρο αυγό αποτελεί ιδανική πηγή χολίνης με 100 mg του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

5. Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία των ματιών

Μια από τις επιπτώσεις του γήρατος, είναι η μείωση της καλής μας όρασης.

Μερικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην καλυτέρευση των ματιών μας.

Δύο από αυτά είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν την τάση να συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκής ποσότητας αυτών των θρεπτικών ουσιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δύο πολύ συχνές διαταραχές των ματιών.

Δύο κρόκοι αυγών στην πραγματικότητα περιέχουν μεγάλες ποσότητες τόσο λουτεΐνης όσο και ζεαξανθίνη;. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, η κατανάλωση μόλις 1,3 κρόκου αυγού ανά ημέρα για 4,5 εβδομάδες, αύξησε τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 28-50% και της ζεαξανθίνης κατά 114-142% (31).

Τα αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία αξίζει μια άλλη αναφορά εδώ. Η έλλειψη βιταμίνης Α αποτελεί την πιο κοινή αιτία τύφλωσης στον κόσμο!

Μείνε συντονισμένη για τους 5 επόμενους σημαντικούς λόγους για να τρως περισσότερα αυγά.