Lollipop moments: Καραμέλες να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

07.07.2014
Με απλα & ταπεινα Υλικα δημιουργηστε τα δικα σας γλυκα ζαχαρωτά! Σας φαινεται δυσκολο; Κι ομως, είναι τοσο απλο! Πολύχρωμα, χαρούμενα και κυρίως με υπέροχη γεύση, τα γλειφιτζούρια και οι καραμέλες είναι αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά μικρών και μεγάλων.

Γλειφιτζούρια, καραμέλες, ζαχαρωτά σε διάφορες γεύσεις και χρώματα συνόδεψαν με τη γλύκα τους ξένοιαστες, παιδικές στιγμές, όπως ο κυριακάτικος περίπατος ή η βόλτα στο λούνα παρκ.

«Ονειροπολήστε» ξανά στα χρόνια της χαμένης αθωότητας, δημιουργώντας στο σπίτι τις δικές σας... γλυκοπαγίδες και μοιραστείτε τες με «παιδάκια» που μπορεί να είναι και συνομήλικα! Τις συνταγές μάς έδωσε το κατάστημα με χειροποίητες καραμέλες Soocre στο Κολωνάκι.

Γλειφιτζούρια με γεύση φρούτων

Υλικά για 20-30 κομμάτια

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2/3 φλ. σιρόπι γλυκόζης
  • 2/3 φλ. νερό
  • 1/2 κ.γ. αρωματικό έλαιο με γεύση ροδάκινο ή φράουλα ζ 1-2 σταγόνες κόκκινο υγρό χρωματισμού τροφίμων από βιολογικό τριαντάφυλλο
  • 1 φύλλο αντικολλητική σιλικόνη

Θα χρειαστείτε ακόμη:

  • Ξυλάκια για τα γλειφιτζούρια (εάν χρησιμοποιήσετε ξυλάκια για σουβλάκια, κόψτε τις αιχμηρές άκρες με ένα ψαλίδι).
  • Διάφανα σακουλάκια 6-8 cm και πολύχρωμες κορδέλες

Εκτέλεση step by step

Βήμα 1: Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και την τοποθετείτε στη φωτιά .

Βήμα 2: Αναδεύετε τα υλικά και αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να βράσει χωρίς να το ανακατεύετε, μέχρι οι φυσαλίδες του μείγματος να γίνουν πάρα πολλές. Αυτό θα πάρει περίπου 25 λεπτά. Μόλις το χρώμα της κιτρινίσει ελάχιστα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 3: Ανακατεύετε καλά τα αρωματικά έλαια και προσθέτετε 1-2 σταγόνες χρωστικής τροφίμων. Να είστε προσεκτικοί γιατί το μείγμα θα βγάλει πολύ ατμό με αυτές τις προσθήκες.

Βήμα 4: Όταν οι περισσότερες φυσαλίδες έχουν εξαφανιστεί, απλώνετε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα πάνω στη σιλικόνη.

Βήμα 5: Αφού αδειάσετε όλο το υλικό στη σιλικόνη - και πριν παγώσει- βάζετε τα ξυλάκια σε κάθε ένα από τα γλειφιτζούρια και τα αφήνετε να κρυώσουν. Βήμα 7: Τυλίγετε ένα προς ένα τα γλειφιτζούρια σε σελοφάν και τα δένετε με μια χρωματιστή κορδέλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γλαστράκια με ένθετα φελιζόλ για να τα στερεώσετε ή να τα τοποθετήσετε μέσα σε γυάλες γεμάτες ζάχαρη.

Μικρά & σημαντικά

  • Θερμάνετε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μην αυξομειώνετε τη θερμοκρασία. Αν έχετε θερμόμετρο μαγειρικής η καραμέλα θα είναι έτοιμη όταν φτάσει τους 160° C.
  • Θα πρέπει να παρακολουθείτε την καραμέλα καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής της. Καλύτερα να μην έχετε κοντά σας μικρά παιδιά, γιατί τα χειρότερα εγκαύματα γίνονται από την καραμέλα.
  • Για να καθαρίσετε την κατσαρόλα γεμίστε τη νερό χωρίς απορρυπαντικό και αφήστε τη να βράσει.
  • Αντί για αρωματικά έλαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποτό, π.χ. λικέρ, ούζο, κονιάκ, που θα το προσθέσετε 1-2 λεπτά πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Για πιο εύγευστο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε νερό φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο

Καραμέλες σκέτη γλύκα

Υλικά:

  • Ίδια με της βασικής συνταγής για γλειφιτζούρια.

Εκτέλεση

Ακολουθήστε τις οδηγίες της βασικής συνταγής μέχρι και το βήμα 3. Στη συνέχεια το μείγμα που έχει βράσει το ρίχνετε σε μικρές φόρμες σιλικόνης διαφόρων σχημάτων, όπως αυτές για τα παγάκια και το αφήνετε να κρυώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά έλαια σε διάφορες γεύσεις της αρεσκείας σας και υγρό χρωματισμού τροφίμων σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ