Νέα εξέταση αποκαλύπτει αν σε πειράζει ο καφές

19.01.2015
Πάσχεις από ημικρανία ή ανεξήγητη κόπωση; Με μια εξέταση αίματος μαθαίνεις αν γι’ αυτό ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός της καφεΐνης.

Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, από ημικρανία μέχρι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ευάλωτοι σε όλα τα παραπάνω είναι κυρίως οι φορείς μίας γενετικής μετάλλαξης (163C-A) σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της καφεΐνης. Το ένζυμο που παράγεται από το γονίδιο αυτό καθορίζει την ταχύτητα με την οποία θα μεταβολιστεί η καφεΐνη.

«Η καφεΐνη ασκεί διεγερτική επίδραση στον οργανισμό και ο βασικός τρόπος μεταβολισμού της στο σώμα εμπλέκει το ηπατικό ένζυμο CYP1A2. Αν κάποιος φέρει μετάλλαξη στο ομώνυμο γονίδιο τότε παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα του παραγόμενου ενζύμου, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός της καφεΐνης να μη γίνεται με το βέλτιστο ρυθμό. Μία πιθανή λύση στις χρόνιες ημικρανίες που ταλαιπωρούν πολλούς και κυρίως τις γυναίκες, είναι η χαρτογράφηση της γενετικής προδιάθεσης στη μεταβολική πορεία της καφεΐνης» αναφέρει η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc στη Βιοστατιστική, υποψήφια διδάκτωρ, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης επηρεάζεται επιπλέον και από τη λήψη φαρμάκων, οπότε είναι πολύ σημαντική η χαρτογράφηση του γονιδίου σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική από το διαιτολόγο.

Πώς γίνεται λοιπόν η εξέταση του γενετικού ελέγχου του γονιδίου που παράγει το επίμαχο ένζυμο-ρυθμιστή του μεταβολισμού της καφεΐνης; Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γίνεται λήψη αίματος το οποίο στην συνέχεια αναλύεται σε εργαστήριο. Η απάντηση δίνεται μετά από λίγες μέρες και η ειδικός συστήνει ειδικό διαιτολόγιο με τροφές που καλό είναι να αποκλείσουμε από τη διατροφή (όχι μόνο τον καφέ αλλά και τις κρυφές πηγές καφεΐνης όπως είναι το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, ο χυμός γκουαρανά). Είναι σημαντικό να μάθουμε με ποια τρόφιμα μπορούμε αντικαταστήσουμε τα παραπάνω με ασφάλεια, μιας και ακόμα και ο decaffeinated καφές περιέχει από 1-3 mg καφεΐνης ανά μερίδα, τα οποία όμως είναι σημαντικά για τους φορείς της μετάλλαξης. Το κόστος της εξέτασης είναι γύρω στα € 150.