Νηστεία ναι, αλλά πως;

10.03.2015
*Εύκολη *Νόστιμη * Με δεκάδες ιδέες για νηστίσιμα πιάτα! Η παραδοσιακή νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος αποτελεί μια από τις υγιεινότερες διατροφικές επιλογές για τη συνολική ενίσχυση του οργανισμού, την προαγωγή της υγείας και την επίτευξη ψυχοσωματικής ισορροπίας. Πως όμως θα την εφαρμόσετε σωστά και χωρίς προβλήματα;

Τα κύρια χαρακτηριστικά της θρησκευτικής νηστείας είναι η ελάττωση της συνολικής πρόσληψης φαγητού και η αποχή από τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα και τα παράγωγά τους, επιτρέπονται όμως θαλασσινά, αβγά ψαριών, π.χ. ταραμάς, αβγοτάραχο, και σαλιγκάρια. Λαχανικά, χόρτα, φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, δημητριακά και προϊόντα αυτών όπως ψωμί, παξιμάδια και ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, προϊόντα σουσαμιού, ελιές, ελαιόλαδο, φυτικά ροφήματα και θαλασσινά (λιγότερο συχνά), αποτελούν τα βασικά είδη τροφίμων που συνδυάζονται στα διάφορα γεύματα και συνθέτουν το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Κατά τις ημέρες της αυστηρής νηστείας, όπως της Μεγάλης Εβδομάδος, το τυπικό των ιερών κανόνων επιτάσσει τη ξηροφαγία και την αποχή από κάθε μαγειρεμένο και αρτυμένο με ελαιόλαδο φαγητό.\

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΥΠΕΡ

ΚΑΤΑ

Φυτοφαγική παραλλαγή της ελληνικής παραδοσιακής δίαιτας.

Απλή και λιτή διατροφή, ωστόσο με ευρεία ποικιλία φυτικών τροφίμων.

Πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία κ.ά.

Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, αναλογικά υψηλή σε πολυακόρεστα.

Χαμηλή σε ζωικά λίπη και διατροφική χοληστερίνη (ανευρίσκονται στα θαλασσινά).

Αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Μειωμένη διατροφική πρόσληψη ξενοβιοτικών και ζωικών τοξινών.

Δίνει την ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας μερικά από τα πιο θρεπτικά, υγιεινά και εύγευστα ελληνικά φαγητά.

Αν το διαιτολόγιο είναι εξισορροπημένο

Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνει την πνευματική διαύγεια, τη ζωτική ενέργεια και την ενεργητικότητα.

Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, δίνει λάμψη στο δέρμα.

Καλυτερεύει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της υπέρτασης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την εντερική λειτουργία, διευκολύνει τις κενώσεις (εφόσον υπάρχει επαρκής πρόσληψη υγρών).

Υποβοηθά τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης, συμβάλλει στην απώλεια βάρους (εφόσον ελέγχετε την πρόσληψη θερμίδων).

Δεν είναι κατάλληλη για όλους – συμβουλευτείτε γιατρό ή/και διαιτολόγο.

Αποκλείονται βασικές διατροφικές ομάδες, η κατανάλωση ζωικών προϊόντων περιορίζεται κυρίως στα θαλασσινά.

Αν επιλέγετε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας ή/και ποιοτικά υποβαθμισμένα ή/και δεν εξισορροπείτε το διαιτολόγιό σας, μπορεί να δημιουργηθούν ελλείψεις διαφόρων αναγκαίων στοιχείων, με επακόλουθα οργανικές δυσλειτουργίες, ζαλάδες, αδυναμία, κακοδιαθεσία κ.ά.

Ίσως χρειαστείτε εμπλουτισμένα τρόφιμα, π.χ. με ασβέστιο, ή/και συμπληρώματα διατροφής.

Αν υπάρχει υπερβολική πρόσληψη

Θερμίδων: Πιθανότατα θα αυξηθεί το σωματικό σας βάρος και θα επιβαρυνθεί η υγεία σας.

Υδατανθράκων: Μπορεί να ανεβούν το σάκχαρο, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη στο αίμα.

Λιπαρών: Ενδέχεται να μεταβληθούν δυσμενώς τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, π.χ. αύξηση LDL-χοληστερίνης, αλλά και να επιδεινωθούν υπάρχοντα νοσήματα.

Φυτικών ινών: Μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως π.χ. πεπτικές ενοχλήσεις, φουσκώματα.

Νατρίου / αλατιού: Μπορεί να δημιουργηθεί κατακράτηση υγρών αλλά και να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα.

Καλίου: Ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω η αρτηριακή πίεση σε υποτασικά άτομα.

Για να μην σας λείψει τίποτα!

Διατροφική νηστεία σημαίνει επιλέγω τρόφιμα νηστίσιμα μεν αλλά ποιοτικά, τα συνδυάζω σωστά και δεν τρώω υπερβολικά.

Γεύματα: Τρώτε καθημερινά ποικιλία τροφίμων μοιρασμένων σε αρκετά γεύματα, πάντα σε ποσότητες σύμφωνα με τις θερμιδικές ανάγκες σας. Μην τσιμπολογάτε διαρκώς!

Πρόσληψη πρωτεϊνών: Όλα τα θαλασσινά, όσπρια κάθε είδους (συμπεριλαμβάνονται στραγάλια), προϊόντα σόγιας (μη γενετικά τροποποιημένα), αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι και κινόα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Αυξήστε τη βιολογική αξία των φυτικών πρωτεϊνών συνδυάζοντας όσπρια με προϊόντα δημητριακών, π.χ. φακές με ρύζι, όσπρια ή προϊόντα δημητριακών προερχόμενα από διαφορετικό είδος, π.χ. φασόλια με φακές, όσπρια ή προϊόντα δημητριακών με ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά με σάλτσα ταχινιού.

Πρόσληψη ασβεστίου: Βασιστείτε σε σκουρόχρωμα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο), σουσάμι και προϊόντα αυτού, ξηρούς καρπούς, φύτρα από σπόρους, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και εμπλουτισμένα φυτικά «γάλατα» χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη. Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα τρόφιμα και την αξιοποίησή του από τον οργανισμό. Αν όμως δεν καλύπτετε επαρκώς τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, ή οποιοδήποτε άλλο διατροφικό στοιχείο, π.χ. σίδηρο, πιθανότατα θα χρειαστείτε το ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής – για την επιλογή του, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας!

Πρόσληψη σιδήρου: Κινόα, βρώμη, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, φουντούκια, αμύγδαλα, χαρούπι, ελιές, φρούτα αποξηραμένα, σπανάκι, φακές, σόγια, θαλασσινά και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού αποτελούν πηγές σιδήρου. Η βιοδιαθεσιμότητα του φυτικού σιδήρου μπορεί να αυξηθεί με την παρουσία βιταμίνης C, β-καροτένιου και μηλικού οξέος από συνοδευτικά τρόφιμα όπως χυμό λεμονιού, πιπεριά, πορτοκάλι, ντομάτα, καρότο, γνήσιο ξίδι, κρασί λευκό κ.ά. Αν έχετε αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, αποφύγετε την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ λίγο πριν το φαγητό, κατά τη διάρκειά του ή αμέσως μετά.

Παραγωγή/πρόσληψη βιταμίνη D: Ιδίως εάν δεν έχετε επαρκή έκθεση στον ήλιο, τουλάχιστον 10΄ ημερησίως, αυξήστε περαιτέρω την κατανάλωση θαλασσινών, ξηρών καρπών και ελαίων ή/και καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, π.χ. μαλακές φυτικές μαργαρίνες. Ασχέτως εάν νηστεύουν ή όχι, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) μέσω συμπληρώματος διατροφής.

Πρόσληψη ω-3 λιπαρών: Καρύδια, λιναρόσποροι, λινέλαιο, σόγια και προϊόντα αυτής, μαργαρίνες από φυτικά έλαια, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.ά., αποτελούν καλές πηγές α-λινολενικού οξέος (ALA). Τρώτε επίσης θαλασσινά (γαρίδες, καβούρια, στρείδια κ.ά.) τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως ή, εναλλακτικά, αβγοτάραχο, γνήσιο ταραμά, σαλιγκάρια.

Πρόσληψη βιταμίνης Β12: Παράγεται στο λεπτό έντερο από μικροοργανισμούς. Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα θαλασσινά, ιδίως στις γαρίδες, και σε λιγότερο αξιοποιήσιμη μορφή σε ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (μύκητες), βρώσιμα φύκια και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η υπερβολική πρόσληψη φολικού οξέος, μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12.

Πρόσληψη φολικού οξέος: Συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας τουλάχιστον ένα εσπεριδοειδές φρούτο, π.χ. πορτοκάλι. Καλή πηγή του είναι επίσης τα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, αρακάς, φασολάκια και παντζάρια, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Η έλλειψη βιταμίνης B12 αναστέλλει το μεταβολισμό του φολικού οξέος στον οργανισμό.

Γενική κατεύθυνση: Απλά και λιτά γεύματα με μικρές ποσότητες από ποικιλία διαφορετικών τροφίμων.

Νηστεύω με πρόγραμμα
Ισορροπημένο, εύγευστο, πεντανόστιμο μενού

Βολικό στην εφαρμογή, σας λύνει τα χέρια με τις εναλλακτικές επιλογές. Εξαιρετικά αποτελεσματικό και στο αδυνάτισμα, εφόσον όμως οι μερίδες σας είναι λογικές και δεν κάνετε υπερβολές.

Εβδομαδιαίο μενού
Δευτέρα

Πρωινό: Παξιμάδι κρίθινο με ταχίνι και μέλι + «γάλα» σόγιας ή αμυγδάλου.

Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.

Μεσημεριανό: Ρεβίθια με κριθαράκι + τουρσί + λαχανικά ωμά.

Απογευματινό: Φρούτο εποχής.

Βραδινό: Ρύζι με μανιτάρια και καρύδια + λαχανικά στον ατμό.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα γλυκισμάτων, π.χ. χαλβάς, ξηρών καρπών και ταχινιού.

Τρίτη

Πρωινό: Σαλάτα με φρούτα εποχής και σουσάμι.

Ενδιάμεσο: Στραγάλια και σταφίδες.

Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με πατάτες βραστές, λαχανικά, καρύδια και σουσάμι.

Απογευματινό: Φρούτο εποχής.

Βραδινό: Αρακάς με κρεμμύδια, καρότα και άλλα λαχανικά + ψωμί πολύσπορο ή σίκαλης.

Προσθέτετε μικρές, ελεγχόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε σαλάτες και φαγητά, αν γίνεται ωμό ή προς το τέλος του μαγειρέματος.

Τετάρτη

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης με «γάλα» σόγιας, σταφίδες, μπανάνα και κανέλα.

Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.

Μεσημεριανό: Φασόλια με καλαμπόκι και αμύγδαλα + λαχανικά ωμά.

Απογευματινό: Φρούτο εποχής.

Βραδινό: Μανιτάρια φούρνου με μυρωδικά και λαδολέμονο + «τυρί» σόγιας + λαχανικά στον ατμό.

Προτεραιότητα στα τρόφιμα που διατηρούν την αρχική φυσική σύσταση και μορφή τους, έχουν δηλαδή υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία.

Πέμπτη

Πρωινό: Χαλβάς από ταχίνι + «γάλα» σόγιας.

Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με ωμά λαχανικά, ζυμαρικά, ελιές, ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Απογευματινό: Φρούτο εποχής.

Βραδινό: Παξιμάδι κρίθινο με χούμους (ρεβίθια, ταχίνι) + λαχανικά στον ατμό.

Αν έχετε αυξημένες ανάγκες, προτιμάτε τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D ή σίδηρο, φολικό οξύ και Β12 – μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες!

Παρασκευή

Πρωινό: Μήλο (ή μπανάνα) με ταχίνι, καρύδια και κανέλα.

Ενδιάμεσο: Φρούτο εποχής.

Μεσημεριανό: Φακές με πλιγούρι + τουρσί + λαχανικά ωμά.

Απογευματινό: Ποπ κορν σπιτικό με ελαιόλαδο ή επιδόρπιο σόγιας.

Βραδινό: Τουρλού λαχανικών + ξηροί καρποί ή «τυρί» σόγιας + ψωμί.

Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι ανάλατοι και άψητοι, προτιμότερο με το κέλυφος τους ή συσκευασμένοι σε κενό αέρος.

Σάββατο

Πρωινό: Σαλάτα με φρούτα εποχής + «γάλα» σόγιας.

Ενδιάμεσο: Στραγάλια και σταφίδες.

Μεσημεριανό: Μακαρόνια με «κιμά» σόγιας ή μανιτάρια + λαχανικά ωμά.

Απογευματινό: Σοκολάτα μαύρη (χωρίς γάλα) ή «σοκολάτα» από χαρούπι.

Βραδινό: Ρύζι ή πλιγούρι με αμύγδαλα, σταφίδες και σουσάμι + λαχανικά στον ατμό.

Αν συνηθίζετε να πίνετε αλκοόλ, περιοριστείτε στο 1 ποτό ημερησίως οι γυναίκες (π.χ. 1 ποτηράκι κρασί) και μέχρι 2 ποτά οι άντρες.

Κυριακή

Πρωινό: Σάντουιτς με ψωμί τοστ, ταχίνι, μπανάνα και κανέλα. Εναλλακτικά, κέικ ταχινού.

Ενδιάμεσο: Αμύγδαλα ή φιστίκια.

Μεσημεριανό: Θαλασσινά στη λαδόκολλα ή γαρίδες σχάρας + γλυκοπατάτα ή πατάτα ψητή + χόρτα εποχής.

Απογευματινό: Σαλάτα με φρούτα εποχής.

Βραδινό: Ζυμαρικά με λαχανικά και ξηρούς καρπούς + λαχανικά ωμά.

Πίνετε πολύ νερό, συμπληρώνετε τις επιπλέον ανάγκες σας σε υγρά με ροφήματα χωρίς θερμίδες και φυσικούς χυμούς λαχανικών.

Δεκάδες εναλλακτικές επιλογές

Όχι μόνο η πιο εύκολη νηστεία, αλλά και η πιο νόστιμη!

3 φορές εβδομαδιαίως

Π.χ. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή: Όσπρια.

Ενδεικτικές προτάσεις: Μείγμα οσπρίων και σπόρων δημητριακών (πολύσπορο). Μπιφτέκι από όσπρια, π.χ. φασόλι ή φάβα. Ρεβιθάδα. Ρεβίθια με πράσα ή πένες ή πλιγούρι ή ρύζι ή σπανάκι ή ταχίνι (χούμους). Σόγια κεμπάπ. Φάβα με κρεμμύδι ή με κρεμμύδι και πιπεριές Φλωρίνης. Φακές με μακαρονάκι κοφτό ή ξηρούς καρπούς ή πιπεριές ή ρύζι ή σπανάκι και λιαστή ντομάτα. Φασολάδα απλή ή με πατάτες. Φασόλια γίγαντες πλακί ή με λιαστές ντομάτες ή πράσα ή σπανάκι. Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι ή ως πιλάφι με ρύζι. Φασόλια με καλαμπόκι ή μπρόκολο και ελιές ή πράσα ή ρεβίθια ή σπανάκι. Φασόλια φούρνου με μακαρονάκι κοφτό ή μανιτάρια ή με πιπεριές και ελιές.

2 φορές εβδομαδιαίως

Π.χ. Τρίτη και Σάββατο: Προϊόντα δημητριακών ή αμυλούχα λαχανικά ή λαδερά.

Ενδεικτικές προτάσεις: Αγκινάρες αλά πολίτα ή με αρακά ή ρύζι. Αρακάς με καρότα ή πατάτες ή πλιγούρι ή ρύζι. Ζυμαρικά με αρακά ή καλαμπόκι ή «κιμά» σόγιας ή μανιτάρια ή μπρόκολο και σάλτσα μουστάρδας ή ξηρούς καρπούς ή με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα ταχινιού. Κουνουπίδι βραστό ή κοκκινιστό με σπανάκι ή φούρνου. Λαχανικά γεμιστά με πλιγούρι ή με ρύζι και σταφίδες. Λαχανόρυζο. Μανιτάρια στιφάδο ή φούρνου ή ψητά με λαδολέμονο. Μπιφτέκια λαχανικών. Μπριάμ. Ντολμαδάκια γιαλαντζί. Παστίτσιο με μανιτάρια αντί για κιμά. Πατάτες γιαχνί ή φούρνου με μανιτάρια ή ψητές με σάλτσα βασιλικού. Πρασόρυζο. Πρασοσέλινο. Ρύζι με αμύγδαλα και σταφίδες ή με καλαμπόκι ή κουκουνάρι και σταφίδες. Σπανακόρυζο. Φασολάκια με διάφορα λαχανικά.

1 φορά εβδομαδιαίως

Π.χ. Κάθε Πέμπτη: Μαζέματα.

Σάντουιτς, σούπες, σαλάτες ως κύριο γεύμα, αλλά και πίτες με φύλλο με βασικά υλικά τα περισσεύματα φαγητού από προηγούμενες μέρες!

Ενδεικτικές προτάσεις: Μπιφτέκια από σπανάκι και ρεβίθια. Ντοματόρυζο. Πίτα (χωρίς αβγά και τυρί) με μακαρόνια ή μανιτάρια ή πράσα και σουσάμι ή σπανάκι. Πίτσα χορτοφαγική με ζύμη ή αραβική πίτα, λαχανικά και ελιές. Σαλάτα λαχανικών με ζυμαρικά ή με ζυμαρικά, καρύδια και σταφίδες ή ζυμαρικά και όσπρια ή ξηρούς καρπούς ή πατάτες και καρύδια ή πλιγούρι μουλιασμένο (ταμπουλέ). Σάντουιτς με λαχανικά ψητά ή «τυρί» σόγιας και λαχανικά. Σούπα με ζυμαρικά (π.χ. φιδέ) ή με λαχανικά και χόρτα ή με μανιτάρια ή ταχίνι ή ταχίνι και κριθαράκι. Τουρλού στην κατσαρόλα με όποια λαχανικά έχετε.

1 φορά εβδομαδιαίως

Π.χ. Κάθε Κυριακή: Θαλασσινά.

Ενδεικτικές προτάσεις: Γαρίδες βραστές ή σαγανάκι ή σουβλάκι. Γαρίδες κοκκινιστές με ρύζι μπασμάτι ή με ζυμαρικά ή με ζυμαρικά σπαγγέτι, αρακά και κουκουνάρι ή με καυτερή σάλτσα. Θαλασσινά διάφορα με ζυμαρικά ή πατάτες ή στη λαδόκολλα ή στο γκριλ ή ως σούπα. Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι. Καλαμάρι σχάρας. Καλαμάρι ψητό με φάβα. Μύδια (ή στρείδια) αχνιστά ή γιαχνί ή γιουβέτσι ή ως πιλάφι. Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι ή με ελιές πράσινες και μάραθο ή σπανάκι ή στιφάδο. Σουπιές κρασάτες με μαυρομάτικα φασόλια. Ταραμοκεφτέδες. Χταποδάκι βραστό ή με κοφτό μακαρονάκι. Χταποδάκι σπετσοφάι ή στη σχάρα. Αν δεν τρώτε θαλασσινά, π.χ. λόγω αλλεργίας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο φαγητό από τις προηγούμενες λίστες ή να δοκιμάσετε σαλιγκάρια εκτροφείου, π.χ. γιαχνί, σαγανάκι, στιφάδο, με πράσο, χοχλιούς μπουμπουριστούς.

Είναι ασφαλής;

Όταν η νηστεία περιλαμβάνει ποικιλία από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, χωρίς υπερβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω, δεν ενέχει κινδύνους για ενήλικα υγιή άτομα. Επειδή όμως είναι πολυήμερη και αποκλείει ομάδες τροφίμων, π.χ. γαλακτοκομικά και κρέας, άτομα με σοβαρές μεταβολικές δυσλειτουργίες ή σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. νεφρικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κ.ά., σε φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτική αγωγή, με διατροφικές αλλεργίες, π.χ. στα θαλασσινά, διαπιστωμένες δυσανεξίες, π.χ. στη γλουτένη, καθώς και άτομα ηλικιωμένα ή σε ανάρρωση, εγκυμονούσες, θηλάζουσες αλλά και όσοι γυμνάζονται εντατικά, ή κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία, είναι αναγκαίο να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους για το κατά πόσο μπορούν να την ακολουθήσουν και κατόπιν να λάβουν εξατομικευμένες οδηγίες από διαιτολόγο για το πως θα την εφαρμόσουν σωστά και με ασφάλεια.

Θα χάσω κιλά;

Η νηστεία δεν έχει ως σκοπό την απώλεια βάρους και ως εκ τούτου είναι λάθος να την αντιμετωπίζετε ως δίαιτα αδυνατίσματος. Παρόλα αυτά, οι υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες, η επιλογή ποιοτικότερων τροφίμων και γενικά η ποιοτική καλυτέρευση του διαιτολογίου σε συνδυασμό με τη συνετή μείωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των περιττών κιλών. Στον αντίποδα, η υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων και κυρίως γλυκισμάτων με πολλές θερμίδες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως δε εάν κάνετε καθιστική ζωή.

Διαβάστε επίσης

Ενημερωθείτε πληρέστερα για το πώς θα εξισορροπείτε σωστά τη διατροφή σας κατά την περίοδο της νηστείας.

Νηστειο-θεραπεία: Τα οφέλη, οι παγίδες και εβδομαδιαίο μενού. Αρμονία τεύχος 128, Απρίλιος 2011, σελ. 80-86.

Η διατροφή της βίβλου: Αποτοξίνωση και νηστεία μαζί. Αρμονία τεύχος 138, Απρίλιος 2012, σελ. 58-65.

Νηστεία, η πιο υγιεινή δίαιτα: Πως θα διώξετε τοξίνες και κιλά. Αρμονία τεύχος 148, Απρίλιος 2013, σελ. 56-61.

Σαρακοστιανά και πεντανόστιμα: Νηστεύετε σωστά; Αρμονία τεύχος 157, Μάρτιος 2014, σελ. 63-67.

Να συμβουλεύεστε πάντα γιατρό ή/και διαιτολόγο για κάθε σημαντική αλλαγή που προτίθεστε να κάνετε στη διατροφή σας.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ