Δίαιτα με πιρούνι: -2% του βάρους σου την εβδομάδα

19.03.2015
Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει η δίαιτα του πιρουνιού και πώς μπορείς να την εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου, ώστε να καταφέρεις να ελέγξεις το βάρος σου χωρίς να... πεινάσεις;

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις ούτε να μετράς μία μία τις θερμίδες σε κάθε μπουκιά που καταναλώνεις. Χάρη στη δίαιτα του πιρουνιού, που σου επιτρέπει να τρως ό,τι τραβάει η όρεξή σου σε όση ποσότητα επιθυμείς -με εξαίρεση το δείπνο, για το οποίο συστήνονται μόνο τρόφιμα που τρώγονται με πιρούνι- θα καταφέρεις να ελέγξεις το βάρος σου στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφικής καθημερινότητας. (Διάβασε περισσότερα για τη δίαιτα του πιρουνιού στο άρθρο: «Δίαιτα μόνο με πιρούνι»)

Ποια τρόφιμα τρώγονται με το πιρούνι;

Στον πίνακα περιλαμβάνονται τα βασικά τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις με πιρούνι στο δείπνο, χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια, κουτάλι ή μαχαίρι.

Επισήμανση με πράσινο χρώμα: το τρόφιμο αυτό ενδείκνυται τόσο στο αργό όσο και στο γρήγορο αδυνάτισμα, διότι στην προετοιμασία του δεν είναι απολύτως απαραίτητη η χρήση μαχαιριού ή δεν απαιτείται καθόλου..

Επισήμανση με κίτρινο χρώμα: το συγκεκριμένο τρόφιμο ενδείκνυται μόνο για το αργό αδυνάτισμα, διότι για την προετοιμασία ή/και το σερβίρισμα απαιτείται η κοπή του με μαχαίρι.

Για τις απορίες σου και μόνο

Τι διαφορετικό έχει «η δίαιτα του πιρουνιού»;
Για να έχει αποτέλεσμα μια δίαιτα, πρέπει να γίνει πράξη. Και για να την κάνεις πράξη, θα πρέπει να την ακολουθείς χωρίς να αντιμετωπίζεις ιδιαίτερες δυσκολίες. Αν όμως η δίαιτα είναι γεμάτη απαγορεύσεις, στηρίζεται σε πολύπλοκες οδηγίες ή δεν ταιριάζει με τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής και με τις προσωπικές σου συνήθειες, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αν μάλιστα επιβάλλει να κάνεις άμεσα πολλές και ριζοσπαστικές αλλαγές, χωρίς να σου αφήνει περιθώρια και χωρίς να σου δίνει εναλλακτικές λύσεις, τότε ούτε καν θα την ξεκινήσεις. Η δίαιτα του πιρουνιού λαβαίνει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες και σε αυτό ακριβώς διαφέρει.

Πότε θα δω τα πρώτα αποτελέσματα;
Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εφόσον βάλεις σε μια τάξη τις διατροφικές σου επιλογές και δεν καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες φαγητού στα γεύματα που προηγούνται του δείπνου.

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω;
Ανά εβδομάδα και κατά μέσο όρο, στο πρόγραμμα αργού αδυνατίσματος μέχρι το 1% του σωματικού σου βάρους, ενώ στο πρόγραμμα γρήγορου αδυνατίσματος μέχρι το 2%. Για να βρεις την αντιστοιχία του ποσοστού σε κιλά, πολλαπλασίασε το σωματικό σου βάρος επί το αντίστοιχο ποσοστό.

Πόσο διάστημα μπορώ να κάνω τη δίαιτα;
Όσο θέλεις! Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια ακόμα δίαιτα, αλλά ουσιαστικά για ένα πλαίσιο διατροφής που έχει δομηθεί με βάση μερικές εύκολα εφαρμόσιμες οδηγίες. Επομένως, μπορεί να γίνει ο μόνιμος τρόπος διατροφής σου!

Μήπως πάρω ξανά τα κιλά που έχασα;
Σε καμία περίπτωση! Το σύνδρομο «γιο-γιο» είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής ή μονότονης δίαιτας, γρήγορης απώλειας κιλών, καταπιεστικής αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και στέρησης αγαπημένων γεύσεων. Η δίαιτα του πιρουνιού δεν είναι εξαντλητική, δεν είναι μονότονη, δεν σε καταπιέζει και δεν σου στερεί τίποτα. Κι όσο για την απώλεια κιλών, ρυθμίζεται αποκλειστικά και μόνο από εσένα…

Γιατί τρώω με πιρούνι μόνο τα τρόφιμα του δείπνου;
Γιατί ουσιαστικά έτσι παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου κι αποφασίζεις εσύ –και μόνο εσύ!- για το τι και το πόσο θα φας. Σε κατευθύνουμε λοιπόν προς περισσότερο υγιεινές και διαιτητικές επιλογές στο «πιο κρίσιμο» γεύμα για τη σιλουέτα σου, ενώ στα υπόλοιπα γεύματα επαφίεται στη βούλησή σου να τα κάνεις σιγά-σιγά πιο υγιεινά και διαιτητικά.

Πως είναι καλύτερο να συνδυάζω και να μαγειρεύω τα τρόφιμα;
Να μαγειρεύεις όσο το δυνατόν πιο απλά, χωρίς πολύπλοκους συνδυασμούς και δεκάδες ανακατεμένες γεύσεις. Το μυστικό είναι να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορετικές γεύσεις στο στόμα σου. Να ξεχωρίζεις, για παράδειγμα, τα μακαρόνια από το τυρί, το κρέας από τη σάλτσα, τα λαχανικά στη σαλάτα, το ψάρι ότι είναι ψάρι. Έτσι, σιγά-σιγά, θα μάθεις να απολαμβάνεις το πραγματικό φαγητό κι αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγχεις το βάρος σου και να έχεις καλύτερη υγεία.

Τι μπορώ να παραγγείλω στο εστιατόριο;
Εάν είναι μεσημέρι, τα πάντα! Εάν είναι βράδυ, ακολούθησε τον κανόνα: «μόνο ό,τι τρώγεται με πιρούνι». Για παράδειγμα, μια σαλάτα λαχανικών για αρχή, ψάρι με λαχανικά, ρύζι ή ψητή πατάτα για τη συνέχεια και φρούτο για επιδόρπιο. Κι εάν το επιθυμείς πάρα πολύ, πιες κι ένα ποτηράκι κρασί – όχι όμως παραπάνω…

Αν με καλέσουν σε οικογενειακό δείπνο, τι μπορώ να φάω;
Η πρόσκληση για δείπνο είναι μια εξαιρετική περίσταση που δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Για αυτό δεν πρέπει να φανείς «αγενής» προς την οικοδέσποινα ή «αντικοινωνική» προς τους συνδαιτυμόνες σου. Μπορείς λοιπόν να δοκιμάσεις ακόμα και εδέσματα που δεν ταιριάζουν απόλυτα στη δίαιτα σου. Με μέτρο, βέβαια. Απόφυγε όμως άσπρα ψωμάκια, ψωμιά με σουσάμι, κριτσινάκια, αλμυρά κουλουράκια, σαλάτες με πολλά ντρέσινγκ, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών και επίσης σακχαρούχα αναψυκτικά και γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος. Κατά τα άλλα, τίμησε δεόντως όσα τρώγονται μόνο με πιρούνι και –κυρίως!- φρόντισε να περάσεις καλά…

Απαράβατος κανόνας: Πριν κάνεις οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στον τρόπο διατροφής σου, συμβουλέψου γιατρό ή διαιτολόγο.

Αναγκαία διευκρίνιση για τον αναγνώστη: Η δίαιτα του πιρουνιού δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αρμονία» το 2006 (τεύχος 73) και περιγράφει τη διατροφική τάση του «forking». Δεν έχει όμως σχέση με τη μέθοδο Sophie Troff και Ivan Gavriloff που περιγράφεται στο βιβλίο τους Dîne Avec Une Fourchette (Δείπνο με Ένα Πιρούνι, http://www.forking.fr/).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ