Κάνεις δίαιτα; Σ΄ενδιαφέρει!

19.05.2015
Πόσα ξέρουμε για τη διατροφή μας; Πού σταματά η πραγματικότητα και πού αρχίζει ο μύθος; Ποιο είναι σωστό, ποιο λάθος, τι καλλιεργεί απλώς ανώδυνες αυταπάτες και τι μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους; Επιβεβαίωσε αυτά που γνωρίζεις, μάθε αυτά που αγνοείς.

Εάν τρώμε μόνον ένα ή δύο γεύματα την ημέρα, θα αδυνατίσουμε ευκολότερα

Η αλήθεια: Όταν κατανέμουμε την ημερήσια τροφή μας σε λιγότερα αντί για περισσότερα γεύματα, αποσταθεροποιούμε το σάκχαρό μας, επιβαρύνουμε την πέψη μας, μειώνουμε τις καύσεις μας κι ό,τι τρώμε γίνεται πολύ ευκολότερα λίπος.

Συμβουλή: «Μοίρασε» τις θερμίδες σου είτε σε τρία μέτριας ποσότητας κύρια γεύματα, είτε σε τρία μικρότερα κύρια γεύματα και ένα-δύο (ή και περισσότερα) ενδιάμεσα κολατσιά.


Το βραδινό γεύμα παχαίνει περισσότερο

Η αλήθεια: Εξαρτάται. Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί πιο αργά κατά τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα, εάν φάμε πολύ, ένα μεγάλο μέρος της βραδινής τροφής να έχει περισσότερες πιθανότητες να αποθηκευτεί ως λίπος, αφού και οι σωματικές μας δραστηριότητες περιορίζονται. Αν, όμως, δεν έχουμε μείνει νηστικοί όλη την ημέρα, φάμε συνετά το βράδυ και δεν πέσουμε αμέσως μετά για ύπνο, ούτε τις πεπτικές μας λειτουργίες θα επιβαρύνουμε, ούτε τον ύπνο μας θα χαλάσουμε, ούτε θα παχύνουμε.

Συμβουλή: Προσδιόρισε την ποσότητα του βραδινού σου γεύματος σε σχέση με το τι έχεις φάει τις προηγούμενες ώρες. Αν δεν έχεις φάει απολύτως τίποτα, απόφυγε το τσιμπολόγημα και το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση – πιθανότατα θα φας περισσότερο από όσο χρειάζεσαι!


Αν μία ημέρα φάμε πολύ, την επόμενη δεν πρέπει να φάμε τίποτα

Η αλήθεια: Αν απέχουμε εντελώς από το φαγητό, στερούμαστε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνουμε τα ενεργειακά μας επίπεδα και επιβραδύνουμε το μεταβολισμό σας – οπότε καίμε λιγότερες θερμίδες.

Συμβουλή: Για να αντισταθμίσεις τις επιπλέον θερμίδες που έφαγες την προηγούμενη ημέρα, μην παραλείψεις γεύματα ή τρόφιμα, αλλά μείωσε κατά ένα πέμπτο το σύνηθες μέγεθος των μερίδων σου.


«Κόβοντας» εντελώς τους υδατάνθρακες, θα χάσουμε περισσότερο λίπος

Η αλήθεια: Η έλλειψη υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, προκαλεί μείωση της ενεργητικότητας, αυξάνει την απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών, και, μακροχρόνια, επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό του λίπους, ευνοώντας την αύξηση του λιπώδους ιστού.

Συμβουλή: Αν ακολουθείς δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης – χαμηλών υδατανθράκων, κατανάλωσε ημερησίως τουλάχιστον 1,5 γραμμ. υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους και το λιγότερο 12 ποτήρια νερό.


Η καλύτερη δίαιτα είναι το ψητό κρέας και η στεγνή σαλάτα

Η αλήθεια: Με μία τέτοιου είδους «δίαιτα», χάνουμε μόνο την υγεία, τη ψυχική μας ηρεμία, και μεγάλες ποσότητες νερού, μυών και οστικής μάζας. Φυσικά θα χάσουμε και κάποιο λίπος, το οποίο, όμως, θα ξαναπάρουμε εις διπλούν μόλις επανέλθουμε σε μία πιο κανονική διατροφή.

Συμβουλή: Μην κάνεις ακρότητες, απόφυγε τις μονομέρειες και προσπάθησε να χάσεις κιλά ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή, που μπορεί να γίνει τρόπος ζωής – η υποστήριξη ενός διαιτολόγου θα σε βοηθήσει πολύ!


Αν τρώμε light τροφές θα αδυνατίσουμε σίγουρα

Η αλήθεια: Για να χάσουμε κιλά με τη βοήθεια των light τροφών, πρέπει να ελέγχουμε το πόσες συνολικά θερμίδες προσλαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο των τροφών μας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι τόσο οι υδατάνθρακες (ευκολότερα) όσο και οι πρωτεΐνες (δυσκολότερα) μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα μας ως λίπος.

Συμβουλή: Αντικατάστησε μέρος των συνήθων τροφίμων σου με ακριβώς την ίδια ποσότητα πιο διαιτητικών εκδοχών τους, ώστε να πετύχεις μικρότερη πρόσληψη θερμίδων από λίπη και απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα).


Υπάρχουν δίαιτες που αυξάνουν το μεταβολισμό

Η αλήθεια: Καμιά υποθερμιδική δίαιτα δεν μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του μεταβολισμού, γιατί ο οργανισμός αντιδρά αυτόματα στη μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής, ελαττώνοντας τις καύσεις του.

Συμβουλή: Για να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου ακμαίο, μην επιδιώκεις να χάσεις περισσότερο από 1% του σωματικού σου βάρους την εβδομάδα. Επίσης, απολύτως αναγκαίο, αύξησε τις σωματικές σου δραστηριότητες και προσπάθησε να γυμνάζεσαι συστηματικά.


Αν η ζυγαριά «κολλήσει», πρέπει να μειώσουμε κι άλλο τις θερμίδες

Η αλήθεια: Αν μειώσουμε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει ενέργεια, μειώνοντας τη ταχύτητα του μεταβολισμού. Θα καίμε, λοιπόν, λιγότερες θερμίδες και αυτό θα παρατείνει τη σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους ή θα μας προσθέσει και κάποιο κιλό παραπάνω.

Συμβουλή: Αύξησε για τρεις ημέρες τη συνήθη ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη κατά 10-15%. Εάν έχεις χάσει περισσότερο από 10% του σωματικού σου βάρους (π.χ. 8 κιλά αν ξεκίνησες τη δίαιτα από τα 80 κιλά), «χαλάρωσε» τη δίαιτα σου για τουλάχιστον μία εβδομάδα.


Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό γιατί αδυνατίζει

Η αλήθεια: Το νερό ούτε παχαίνει, ούτε αδυνατίζει, ούτε βοηθάει να «λιώσουν» τα λίπη. Είναι, όμως, απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ειδικά σε περιόδους που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε. Για αυτό πρέπει να πίνουμε αρκετό, σε προγραμματισμένα τακτά χρονικά διαστήματα, κι όχι μόνο όταν νιώθουμε διψασμένοι.

Συμβουλή: Μην προσέχεις μόνο το πόσο νερό πίνεις, αλλά και το πόσο «ασφαλές και καθαρό» είναι αυτό που πίνεις!


Οι μπανάνες απαγορεύονται στη δίαιτα

Η αλήθεια: Η μπανάνα περιέχει γενικά περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα από κάποια άλλα φρούτα, αλλά αυτό δεν την κάνει αυτομάτως παχυντική ή απαγορευμένη στη δίαιτα μας, αφού μας προσφέρει βιταμίνες Β, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και, επίσης, βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργία του εντέρου μας.

Συμβουλή: Να τρως μόνο μία μπανάνα κάθε φορά, καλύτερα μετά από σωματική εργασία ή γυμναστική, όχι όμως μετά από γεύματα. Απόφυγε να συνδυάζεις την μπανάνα με άλλα φρούτα ή άλλες πηγές σακχάρων – προτίμησε να την τρως σκέτη ή, εναλλακτικά, με ξηρούς καρπούς ή ταχίνι (πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνες).


Οι πατάτες έχουν πολλές θερμίδες

Η αλήθεια: Μία μεγάλη βραστή πατάτα έχει λιγότερες από 120 θερμίδες και, συγχρόνως, δημιουργεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, καθώς το άμυλο διογκώνεται με το βράσιμο. Οι πατάτες γίνονται παχυντικές όταν τηγανιστούν, ψηθούν μέσα σε λίπος ή συνοδευτούν με λιπαρές σάλτσες.

Συμβουλή: Καλό είναι να αποφεύγεις τις τηγανιτές πατάτες, αλλά μην λες όχι στις βραστές ή/και στις ψημένες με λίγο ελαιόλαδο.


Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη

Η αλήθεια: Το μέλι έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη στην ίδια ποσότητα, αλλά περισσότερες στο 1 κουταλάκι (μονάδα όγκου) γιατί είναι πιο πυκνό. Το μέλι, όμως, είναι προτιμότερο γιατί έχει μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα και περισσότερα μικροθρεπτικά στοιχεία.

Συμβουλή: Αντικατάστησε τη ζάχαρη με μέλι, αλλά πρόσεξε τις ποσότητες – και το μέλι παχαίνει!


Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο

Η αλήθεια: Μαύρο και άσπρο ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί είναι προτιμότερο γιατί περιέχει περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Συμβουλή: Μην μπερδεύεις το «μαύρο» ψωμί που είναι τεχνητά κεχρωσμένο με το μαύρο ψωμί («πλήρες») που είναι φτιαγμένο από άλευρα ολικής άλεσης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 48.

Επικαιροποίηση: Μάιος 2015.