Τρώμε έξω! Μενού απόλαυσης χωρίς θερμίδες

24.07.2015
Γεύματα που δεν σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες. Ιδανικός οδηγός, είτε είσαι σε διακοπές, είτε όχι…

Συμβουλές «επιβίωσης» στο εστιατόριο

Πώς θα απολαύσεις το φαγητό σου χωρίς προβλήματα…

  • Διάβασε προσεκτικά τον κατάλογο. Ρώτησε το σερβιτόρο για το περιεχόμενο, τον τρόπο παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας των φαγητών που προτίθεσαι να παραγγείλεις και διευκρίνισέ του πώς ακριβώς θέλεις το φαγητό σου.
  • Μην επιλέγεις σαλάτες που περιέχουν φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, γιατί αρκετές φορές δεν πλένονται τόσο σχολαστικά όσο απαιτείται. Απόφυγε επίσης τις σαλάτες με τυριά, αλλαντικά ή λιπαρές σάλτσες. Ζήτησε τη σαλάτα σου χωρίς λάδι και πρόσθεσε μόνη σου την ποσότητα ελαιόλαδου που επιθυμείς.
  • Επίλεξε για γαρνιτούρα του κυρίως πιάτου σου λαχανικά, χόρτα ή ρύζι και όχι τηγανιτές πατάτες.
  • Απόφυγε τα πολλά ορεκτικά, τις ποικιλίες, οτιδήποτε περιέχει κιμά ή έχει γίνει κροκέτα, τα «κρύα» πιάτα, καθώς και την κατανάλωση τηγανισμένου ή ψημένου ψωμιού, ειδικά δε όταν έχει περιχυθεί με επιπρόσθετο λάδι.
  • Αντί να φας κάτι τηγανιτό, προτίμησε το αντίστοιχο τρόφιμο βραστό ή ψητό.
  • Ζήτησε τα κόκκινα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά να είναι καλοψημένα.
  • Εάν σου σερβίρουν μεγάλες μερίδες ή παραγγείλεις κάτι που γνωρίζεις ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικό, μοιράσου το με την παρέα σου.
  • Προσπάθησε να τρως αργά και ήρεμα, με μικρές μπουκιές, και πάντα χρησιμοποιώντας τα μαχαιροπήρουνα.
  • Θέσε περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Μην αντικαθιστάς το νερό με μπίρες ή αναψυκτικά.
  • Εάν θέλεις οπωσδήποτε κάτι γλυκό και δροσερό για επιδόρπιο, προτίμησε γιαούρτι με λίγο μέλι ή κάποιο φρούτο.

Τα ιδανικά μενού ανά είδος κουζίνας

Ασιατικό: Ψιλοκομμένα λαχανικά χωρίς σος + φύτρα από φασολάκια + ρύζι στον ατμό + χοιρινά φιλετάκια + αρωματικό τσάι χωρίς ζάχαρη.

Γαλλικό: Μαριναρισμένα μανιτάρια + ντομάτα με κάπαρη σε φρυγανίτσες + μοσχαρίσιο φιλέτο με 4 πιπέρια + 1 ποτηράκι κρασί + 1 μπάλα παγωτό λεμόνι.

Ελληνική ταβέρνα: Βραστά κολοκυθάκια + σαλάτα αγγούρι – ντομάτα + 2 κουταλιές τζατζίκι + μπριζόλα ή φιλέτο κοτόπουλου ή σουβλάκι με λαχανικά + 1-2 ποτηράκια κρασί ή μπίρα + 1 μικρό κομμάτι σιμιγδαλένιος χαλβάς ή λίγο φρούτο.

Ιταλικό: Μανιτάρια σχάρας + πένες με σάλτσα ντομάτας + ½ στρογγυλό ψωμάκι (χωρίς βούτυρο) + 1 ποτήρι μπίρα + 1 μικρό κομμάτι μηλόπιτα.

Κινέζικο: Κινέζικο λάχανο σαλάτα + 1 σπρινγκ ρολ μόνο με λαχανικά + μανιτάρια με βλαστάρια μπαμπού + χοιρινό ή ψητή πάπια με ρύζι + 1 ποτηράκι σάκε + τσάι με άρωμα τριαντάφυλλο.

Μεξικάνικο: Σαλάτα εποχής + βραστά φασόλια με καλαμπόκι και τσίλι + ψητό κρέας με σάλτσα ντομάτας και 1 μικρή τορτίγια + 1 ποτηράκι κρασί + σορμπέ φρούτων.

Πιτσαρία: Πράσινη σαλάτα εποχής χωρίς σος + 1 μικρό σκορδόψωμο + 2 κομμάτια πίτσα Μαργαρίτα + 1 ποτήρι μπίρα ή αναψυκτικό διαίτης.

Σουβλατζίδικο: Σαλάτα αγγούρι-ντομάτα + καλαμάκια κοτόπουλο ή μερίδα γύρος με 1 αλάδωτη πίτα (χωρίς πατάτες) + 1 αναψυκτικό διαίτης ή λίγη μπίρα.

Fast Food: Σαλάτα-μπαρ με διάφορα λαχανικά (χωρίς καλαμπόκι, αλλαντικά, σος και ζυμαρικά) + μονό μικρό χάμπουργκερ ή μικρό σάντουιτς μπαγκέτα ή σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας + 1 αναψυκτικό διαίτης.

Ψαροταβέρνα: Χόρτα ή κολοκυθάκια βραστά + 2 κουταλιές μελιτζανοσαλάτα ή φάβα + 2-3 μικρά κομματάκια χταπόδι ξιδάτο + ψάρι ψητό με λίγο λαδολέμονο ή καλαμαράκι ψητό + 1-2 ποτηράκι κρασί + 2-3 κουταλιές γιαούρτι με λίγο μέλι.

Και σε μεζεδοπωλείο τι; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν! Προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε είναι τηγανιτό, περιέχει σάλτσα, είναι γεμάτο λάδια ή τυλιγμένο σε σφολιάτα. Κατανάλωσε άφθονη σαλάτα, βάλε στο ατομικό σου πιατάκι μερικά από τα μεζεδάκια και πιες το ίδιο είδος ποτού (π.χ. ουζάκι ή τσίπουρο) από την αρχή ως το τέλος του γεύματος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 121
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.