10 super «αποτοξινωτικά» τρόφιμα

07.10.2015
Τρόφιμα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε φθινοπωρινό πλάνο διατροφικής αποτοξίνωσης και να καταναλώνονται κάπως πιο συχνά από άλλα.

Αβοκάντο

Αντιοξειδωτική δύναμη

Πηγή ακόρεστων λιπαρών, βιταμινών Β και γλουταθειόνης, η οποία βοηθάει το ήπαρ να μεταβολίζει και να απομακρύνει πολλά ξενοβιοτικά χημικής προέλευσης. Τα υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης συσχετίζονται επίσης με υψηλότερη αντιοξειδωτική προστασία.

Ενδεικτική κατανάλωση: ½ αβοκάντο μέρα παρά μέρα μέσα σε σαλάτες λαχανικών ή ως ωμή σάλτσα.

Ελαιόλαδο

Το ωμό υπερέχει

Αποτελεί την καλύτερη επιλογή προστιθέμενου λίπους σε διατροφές αποτοξίνωσης, ιδίως δε όταν είναι εξαιρετικά παρθένο και τρώγεται ωμό, π.χ. σε σαλάτες. Μπορείς επίσης να καταναλώνεις 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο 10-15 λεπτά πριν από το πρωινό γεύμα, ώστε να υποβοηθήσεις την παραγωγή χολής και την εντερική λειτουργία.

Ενδεικτική κατανάλωση: Συνολικά έως 2 κουταλιές καθημερινά.

Κρεμμύδι

Ηπατοπροστατευτικό

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα οργανοθειικά, ενώσεις που προστατεύουν το ήπαρ από τη συσσώρευση τοξικών και βοηθούν στην ταχύτερη απομάκρυνσή τους. Διαθέτει επίσης συστατικά με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση, ενώ είναι πηγή προβιοτικών ινών που ενισχύουν την παρουσία φιλικών μικροβίων στην εντερική χλωρίδα.

Ενδεικτική κατανάλωση: ½-1 κρεμμύδι καθημερινά, προτιμότερο ωμό σε σαλάτες ή βρασμένο στο ατμό ή σε λαχανόσουπες.

Λεμόνι

Πρωταγωνιστής στην αποτοξίνωση

Περιέχει αρκετή βιταμίνη C, η οποία προάγει την ενδογενή παραγωγή γλουταθειόνης και την αποτοξίνωση του ήπατος. Αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του σώματος, διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που καθαρίζουν το πεπτικό από τοξικά, βοηθάει στη μετατροπή των ξενοβιοτικών σε υδατοδιαλυτή μορφή, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή τους.

Ενδεικτική κατανάλωση: 1 λεμόνι καθημερινά. Πρόσθεσε χυμό λεμονιού σε σαλάτες λαχανικών, μαγειρεμένα φαγητά, φρούτα, χυμούς, αφεψήματα, ακόμα και στο νερό.

Μήλο

Καθαριστής των εντέρων

Πηγή φυτικών ινών, όπως η πηκτίνη, η οποία διευκολύνει την αποβολή τοξικών από το έντερο. Περιέχει επίσης ανόργανα άλατα που βοηθούν στον καθαρισμό των νεφρών από υδατοδιαλυτά τοξικά, καθώς και φυτοθρεπτικά που τονώνουν την παραγωγή χολής, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση ξενοβιοτικών από το ήπαρ.

Ενδεικτική κατανάλωση: Καθημερινά τουλάχιστον 1 μήλο, προτιμότερο βιολογικής καλλιέργειας.

Μπρόκολο

Ισχυρότατο αντιτοξικό

Πλούσιο σε φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και σε ένζυμα που ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού. Αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης στον οργανισμό και συγχρόνως βοηθάει τα ηπατικά ένζυμα να αδρανοποιούν τοξικές ουσίες και να τις μετατρέπουν σε χημικές μορφές που απομακρύνονται ευκολότερα από το σώμα.

Ενδεικτική κατανάλωση: Τουλάχιστον ½ φλιτζάνι μπρόκολο καθημερινά, ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό.

Παντζάρι

Συνολικά αποδοτικό

Βελτιώνει συνολικά την ικανότητα αποτοξίνωσης από τα τοξικά υποπροϊόντα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, π.χ. ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει ιδιαίτερα στη μείωση της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα. Αυξάνει επίσης την παραγωγή ηπατικών ενζύμων, ενώ προάγει τον καθαρισμό του αίματος, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών και του εντέρου.

Ενδεικτική κατανάλωση: Πιες ½ ποτήρι χυμό παντζαριού σχεδόν καθημερινά. Κατανάλωσε επίσης τακτικά τους βολβούς, βραστούς ή τριμμένους ωμούς σε σαλάτες, και τα φύλλα (μαγειρεμένα).

Σκόρδο

Φυσικό αντιβιοτικό

Περιέχει θειούχες ενώσεις με αποτοξινωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Φονεύει πολλά παθογόνα μικρόβια που εκκρίνουν τοξίνες μέσα στον οργανισμό, διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύει τη φαγοκυττάρωση, συμβάλλει στον καθαρισμό των αρτηριών, βοηθάει το ήπαρ να απομακρύνει τοξικά και ελεύθερες ρίζες.

Ενδεικτική κατανάλωση: Τουλάχιστον 1 σκελίδα σκόρδο καθημερινά, προτιμότερο ωμό ή μέσα σε σαλάτες.

Σουσάμι

Μικρό και θαυματουργό

Πηγή αμινοξέων που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία ήπατος και νεφρών, φυτικών ινών που βοηθούν στην απομάκρυνση τοξικών μέσω του εντέρου, αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών που βοηθούν την ταχύτερη αποβολή διαφόρων τοξικών ουσιών.

Ενδεικτική κατανάλωση: 1-2 κουταλάκια ωμό σουσάμι καθημερινά, π.χ. μέσα σε γιαούρτι, φρουτοσαλάτες ή σαλάτες λαχανικών.

Σταφύλι

Ο βασιλιάς των φρούτων

Πλούσιο σε φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες, βοηθά ιδιαίτερα στη μείωση των υδατοδιαλυτών ξενοβιοτικών. Καθαρίζει το αίμα, ενισχύει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, συμβάλλει στην πληρέστερη αποτοξίνωση δέρματος, ήπατος, νεφρών, εντέρων και αναπνευστικού συστήματος.

Ενδεικτική κατανάλωση: Σχεδόν καθημερινά ½-1 φλιτζάνι επιτραπέζια σταφύλια οποιουδήποτε χρώματος, προτιμότερο όμως βιολογικής καλλιέργειας.

Πριν κάνεις οποιαδήποτε τροποποίηση στο συνήθη τρόπο διατροφής σου, συμβουλεύσου το γιατρό ή το διαιτολόγο σου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Οκτώβριος 2015.