Τι να διαλέξω: Γιαούρτι ή κότατζ;

05.07.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Και τα δύο, γιαούρτι και κότατζ, έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα, περιέχουν πολλά διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, διαθέτουν εξαιρετική γεύση, είναι πολύ εύκολα στη χρήση και μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνα τους, π.χ. ως ελαφρύ σνακ, είτε σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, π.χ. με φρούτα ή σε σαλάτες, αποτελώντας έτσι μια γρήγορη, απολαυστική, δροσιστική και χορταστική επιλογή για κάθε στιγμή.

Γιαούρτι

Παράγεται από το γάλα, συνήθως αγελαδινό και σπανιότερα πρόβειο, γίδινο ή βουβαλίσιο, μέσω ζύμωσης που προκύπτει από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών. Είναι ένα ιδιαίτερα εύπεπτο και ωφέλιμο γαλακτοκομικό προϊόν, που μας προσφέρει αρκετές πρωτεΐνες (αναλογικά περισσότερες το στραγγιστό), υδατάνθρακες που γίνονται καλύτερα ανεκτοί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, ασβέστιο που αφομοιώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το γάλα, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β και, αναλόγως της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, βιταμίνες Α και D. Ενισχύει επίσης τον οργανισμό μας με φιλικά βακτήρια (προβιοτικά), τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ έχει πολλή χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Κότατζ

Είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, συνηθέστερα αποβουτυρωμένο και χωρίς τη χρήση ζωικής πυτιάς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γάλακτος, κυρίως καζεΐνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χορταστικές, αφομοιώνονται πιο αργά και μειώνουν για περισσότερη ώρα το αίσθημα της πείνας. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες και λιπαρά είναι χαμηλή, κατά μέσο όρο από 1,9% έως 5,5% λιπαρά ανάλογα με το προϊόν. Μας προσφέρει επίσης μεγάλες ποσότητες γλουταμίνης και λευκίνης, δύο αμινοξέα με ιδιαίτερη συνεισφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, βιταμίνες της ομάδας Β (Β12, Β6) και 70-100mg ασβεστίου ανά 100 γρ. Ωστόσο περιέχει αρκετό αλάτι, κατά μέσο όρο 1%.

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g

Γιαούρτι Κότατζ
Θερμίδες 64 83
Πρωτεΐνες (g) 6,7 12,9
Υδατάνθρακες (g) 4,9 2,9
Λιπαρά (g) 2,0 2,2

Συστατικά στραγγιστού γιαουρτιού με 2% λιπαρά: Αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας, ανθόγαλα, πρωτεΐνη γάλακτος, καλλιέργεια γιαούρτης.

Συστατικά κότατζ με 2,2% λιπαρά: Παστεριωμένο αποβουτυρωμένο γάλα, παστεριωμένο ανθόγαλα, οξυγαλακτική καλλιέργεια, μαγειρικό αλάτι 1%, συντηρητικό: σορβικό κάλιο.

*Η σύσταση και τα διατροφικά στοιχεία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.


Ποιο από τα δύο;

Εξαρτάται!

Αν έχεις δυσανεξία στο γάλα, πρέπει να αποφεύγεις το πολύ αλάτι, π.χ. ειδικά αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατακρατήσεις υγρών. Αν πάλι επιθυμείς κάτι με λιγότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης ή χρειάζεσαι περισσότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και προβιοτικά, προτίμησε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά.

Αν σου αρέσουν οι πιο αλμυρές γεύσεις, θέλεις να πάρεις περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες ή αναζητάς μια καλή εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσεις τυριά με υψηλότερες θερμίδες και λιπαρά, π.χ. σε σάντουιτς ή ζυμαρικά, προτίμησε κότατζ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Ιούλιος 2016.