Πόσο διατηρείται το τυρί;

25.11.2015
Αναρωτιέσαι αν χάλασε το τυρί που έχεις στο ψυγείο; Μάθε πόσο διατηρείται και πώς να συντηρείς σωστά τα τυριά.

Όλα τα τυποποιημένα τυριά που παραμένουν κλειστά μέσα στη συσκευασία τους, διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξεως.

Όταν η συσκευασία ανοιχτεί ή το τυρί αγοραστεί χύμα, τότε οι μέσοι χρόνοι διατήρησης είναι:

  • 2-3 εβδομάδες για τα σκληρά τυριά, π.χ. τσένταρ, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι.
  • Έως 15 ημέρες για τα ημίσκληρα, π.χ. ένταμ, κασέρι.
  • 6-10 ημέρες για τα μαλακά τυριά, π.χ. κατίκι, γαλοτύρι.
  • Έως 7 ημέρες για τα χύμα τυριά άλμης, π.χ. φέτα. Αν όμως τα διατηρήσεις σε άλμη που τα καλύπτει εντελώς, κρατάνε περισσότερο.
  • 3-6 ημέρες για τα τυριά τυρογάλακτος, π.χ. ανθότυρο, μανούρι.
  • 2-3 ημέρες για το χύμα τυρί σε φέτες, καθώς και για το ήδη τριμμένο τυρί.

Διατήρηση στο ψυγείο

Εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος. Αν όμως δεν αναγράφονται οδηγίες, τότε:

  • Φύλαξε τα συσκευασμένα τυριά στα κάτω ράφια του ψυγείου, μέσα στην αρχική συσκευασία τους και σε μέση θερμοκρασία +2 έως +4ο C. Τα λευκά και τα κρεμώδη τυριά είναι πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα κίτρινα.
  • Όταν αγοράζεις τυρί χύμα ή αφού ανοίξεις κάποιο συσκευασμένο, αφαίρεσε το αρχικό περιτύλιγμα και διατήρησε το τυρί σε διαφανή μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή αεροστεγές δοχείο συντήρησης τροφίμων. Εξαίρεση αποτελούν τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες για το είδος τους, π.χ. μοτσαρέλα.
  • Αποθήκευε ξεχωριστά διαφορετικά είδη τυριών και όχι μέσα στο ίδιο δοχείο –μπορεί η μυρωδιά του ενός να επηρεάσει τις μυρωδιές του άλλου ή/και να επιταχυνθεί η αλλοίωσή τους.
  • Μην καθαρίζεις το εξωτερικό περίβλημα των σκληρών τυριών, π.χ. της γραβιέρας, όσο καιρό τα διατηρείς στο ψυγείο, παρά μόνο τη στιγμή που θα τα καταναλώσεις.

Συμβουλή: Μην καταψύχεις τα τυριά! Η κατάψυξη υποβαθμίζει την υφή, τη γεύση και την ποιότητά τους.

Μήπως χάλασε;

Αν στο εσωτερικό της συσκευασίας ή του δοχείου που φυλάσσεται το τυρί έχει σχηματιστεί αέρας, τότε το τυρί αυτό δεν πρέπει να καταναλωθεί. Το ίδιο κι αν το τυρί φαίνεται αλλοιωμένο, «μυρίζει» ή έχει μουχλιάσει εσωτερικά. Αν όμως η μούχλα είναι μόνο επιφανειακή και δεν υπάρχουν άλλες αλλοιώσεις, μπορείς να την αφαιρέσεις κόβοντας το τυρί σε βάθος 2 εκατοστών από την επιφάνεια και να καταναλώσεις το υπόλοιπο κομμάτι του σε σύντομο διάστημα, προτιμότερο εντός 24-48 ωρών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 166

Update: Νοέμβριος 2015.