Ποιες τροφές βοηθούν στη δίαιτα;

09.12.2015
Μάθε ποια τρόφιμα χρειάζεται να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου πορκειμένου να σε βοηθήσουν να χάσεις τα κιλά που επιθυμείς.
  • Ασπράδια αβγών

Περιέχουν μόνο πρωτεΐνες και καθόλου λίπος.

  • Αχλάδια

Προλαμβάνουν και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

  • Βακαλάος, ξιφίας και πέρκα

Πλούσια σε βασικά αμινοξέα, Ω-3 λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία.

  • Γάλα άπαχο και γιαούρτι

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου, μετάλλου χρήσιμου τόσο για την προστασία των οστών όσο και για την καύση του λίπους.

  • Γαλοπούλα και κοτόπουλο

Να τρως μόνο το ψαχνό, αφού αφαιρέσεις όλες τις πέτσες. Ο κιμάς τους είναι ιδανικός για μπιφτέκια.

  • Ελαιόλαδο

Το υγιεινότερο έλαιο όταν τρώγεται ωμό, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβάλλεις στην ποσότητα.

  • Ζυμαρικά

Καλές πηγές υδατανθράκων. Να προτιμάς τα ολικής άλεσης ή τα λιγότερο επεξεργασμένα.

  • Καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολα

Πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

  • Μήλα και ξινόμηλα

Μειώνουν την πείνα και την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Πολύ καλή επιλογή ως προσθήκη στις σαλάτες λαχανικών ή ως επιδόρπιο μετά από ελαφρύ γεύμα.

  • Μοσχάρι

Κιλότο, κόντρα φιλέτο, στρογγυλό από μπούτι έχουν τις περισσότερες πρωτεΐνες και τα λιγότερα λιπαρά.

  • Μούσλι και νιφάδες βρώμης

Δημιουργούν ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.

  • Όσπρια

Φασόλια, σόγια, ρεβίθια και φακές είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για αντικατάσταση του κρέατος.

  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και γενικά εσπεριδοειδή

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Να τα τρως όμως ολόκληρα κι όχι να τα πίνεις ως χυμό.

  • Ρύζι

Πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Να προτιμάς τις αναποφλοίωτες ή τις μερικώς αποφλοιωμένες ποικιλίες.

  • Σάλτσα σόγιας

Προσθέτει γεύση στις ζωικές τροφές χωρίς πολλές επιπλέον θερμίδες. Επίλεξε όμως κάποιον τύπο χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

  • Σολομός και σαρδέλες

Ψάρια πλούσια σε πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

  • Τόνος και σκουμπρί σε κονσέρβα

Η ευκολότερη λύση για γρήγορα γεύματα υψηλά σε πρωτεΐνες.

  • Τυρί cottage με ως 4% λιπαρά

Πλούσιο σε αμινοξέα και ειδικά σε γλουταμίνη, η οποία προστατεύει το μυϊκό ιστό.

  • Χοιρινό ψαρονέφρι

Το πιο άπαχο κομμάτι του χοιρινού κι επίσης αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

  • Ψωμί

Προτίμησε το ολικής άλεσης, αυτό δηλαδή που δεν του έχει αφαιρεθεί το πίτουρό του, γιατί περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές ίνες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 59

Update: Δεκέμβριος 2015.