Τι να διαλέξω: Γαλοπούλα ή χοιρινό;

23.12.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Γαλοπούλα

Το ψαχνό της, ιδίως το προερχόμενο από το στήθος, αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες και είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες, τρυπτοφάνη (αυξάνει τη σεροτονίνη), βιταμίνες Β, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Εντούτοις, οι θερμίδες της γαλοπούλας αυξάνονται σημαντικά όταν την καταναλώνουμε με την πέτσα της, την αλείφουμε με λιπαρές ύλες πριν τη ψήσουμε (π.χ. βούτυρο) ή τη γεμίζουμε με υλικά όπως κουκουνάρια, κάστανα, αλλαντικά, τυριά κ.ά.

Χοιρινό

Το κρέας του περιέχει πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Β (κυρίως Β1, Β6 και Β12). Ανάλογα με το κομμάτι που θα επιλέξουμε, η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη κυμαίνεται από ιδιαίτερα χαμηλή (π.χ. στο ψαρονέφρι) μέχρι πολύ υψηλή (π.χ. στα παϊδάκια). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του χοιρινού λίπους βρίσκεται περιφερειακά, γύρω γύρω από το ψαχνό, επομένως γίνεται εύκολα ορατό και, επειδή είναι λιγότερο συνεκτικό, μπορούμε να το απομακρύνουμε χωρίς δυσκολία πριν από το ψήσιμο αλλά και μετά από αυτό, γλιτώνοντας έτσι πάρα πολλές θερμίδες.

Ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου τροφίμου
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΘΕΡ. Π(g) Λ(g)
Βραστή ως σούπα, με την πέτσα 275 12,0 25,2
Μπούτι με πέτσα, ψητό 208 27,9 9,8
Πλάτη, με την πέτσα, ψητή 243 26,6 14,4
Ρολό, ψητό 147 18,7 7,2
Στήθος, με το δέρμα, ψητό 205 28,0 9,4
Στήθος, μόνο το ψαχνό, ψητό 110 22,5 1,6
ΧΟΙΡΙΝΟ ΘΕΡ. Π(g) Λ(g)
Κόντρα φιλέτο, άπαχο, ψητό 175 27,0 6,6
Μπούτι ψαχνό, σχάρας 232 33,1 11,1
Μπριζόλα από ελιά, σχάρας 235 11,8 16,5
Ρολό 259 16,6 20,2
Ψαρονέφρι, ψητό 144 21,2 5,9
Ωμοπλάτη, άπαχη, ψητή 232 29,1 12,9
ΘΕΡ. = θερμίδες, Π(g) = πρωτεΐνες σε γραμμάρια, Λ(g) = λιπαρά σε γραμμάρια.

Τελικά ποιο από τα δύο;

Παρότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με την επιλογή μας, εμείς προτείνουμε χοιρινό, και μάλιστα ελληνικό, καθότι αυτό αποτελεί την παράδοσή μας! Αν μάλιστα προτιμήσεις κόντρα φιλέτο ή ψαρονέφρι, αφαίεσε όλο το ορατό λίπος και αφού το ψήσεις καλά και το συνοδεύσεις με λίγη μουστάρδα, ρύζι και πράσινα λαχανικά, θα απολαύσεις ένα πολύ εύγευστο και κατεξοχήν διαιτητικό πιάτο με λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.

Συμβουλή: Μην αγοράζεις χοιρινό που το κρέας του μυρίζει, είναι σκουρόχρωμο και στεγνό ή πολύ υγρό και γλοιώδες ή το δέρμα του έχει λεκέδες. Το χοιρινό κρέας πρέπει να είναι φρέσκο, να έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα και λεπτή υφή και λίπος άσπρο και πυκνό.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Δεκέμβριος 2016.