Τι να διαλέξω: Κρουασάν ή σοκολάτα;

08.03.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Κρουασάν και σοκολάτα είναι τρόφιμα ενεργειακά πυκνά, με πολλές θερμίδες, προερχόμενες από λιπαρά και ζάχαρη, που δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε ούτε πολύ συχνά ούτε σε μεγάλες ποσότητες.

Αν ωστόσο επιθυμούμε κάποιο γλύκισμα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο και συγκρίνουμε τα συστατικά που αναγράφονται στη διατροφική ετικέτα τους, τότε σίγουρα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα αποτελεί ποιοτικότερη επιλογή.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως π.χ. τόνωση-βελτίωση διάθεσης, ενίσχυση κυκλοφορίας αίματος, μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου κ.ά.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΡΟΥΑΣΑΝ Θερμίδες (Kcal) Πρωτεΐνες (g) Υδατάνθρακες (g) Λιπαρά (g)
Βουτύρου, τεμάχιο 70g 324 1,3 51,1 12,7
Με γέμιση κρέμα κακάο, τεμάχιο 80g 372 5,5 37,4 22,1
Με γέμιση μαρμελάδα, τεμάχιο 97g 281 6,0 35,0 13,0
Με γέμιση πραλίνα φουντουκιού, τεμάχιο 85g 422 6,0 50,0 22,0
Με γέμιση σοκολάτα, τεμάχιο 75g 309 4,5 36,4 16,1
Μίνι με γέμιση κρέμα κακάο, συσκευασία 100g 552 9,2 39,3 38,7
ΣΟΚΟΛΑΤΑ Θερμίδες (Kcal) Πρωτεΐνες (g) Υδατάνθρακες (g) Λιπαρά (g)
Γάλακτος απλή, τεμάχιο 100g 527 9,8 56,0 29,0
Γάλακτος με ξηρούς καρπούς, τεμάχιο 100g 536 4,9 46,0 37,0
Λευκή, τεμάχιο 100g 516 4,9 43,8 35,7
Μαύρη 70% κακάο, τεμάχιο 90g 490 6,8 29,9 37,7
Μαύρη 74% κακάο, τεμάχιο 100g 528 8,6 33,0 40,2
Μαύρη 85% κακάο, τεμάχιο 100g 622 7,0 20,0 56,0
Υγείας 45% κακάο, τεμάχιο 100g 540 4,0 64,0 30,5
Υγείας 70% κακάο, τεμάχιο 100g 535 8,9 32,5 37,5
Υγείας με αμύγδαλα 72% κακάο, τεμάχιο 100g 600 10 41,5 44,0

Ποιο είδος σοκολάτας;

Καλύτερη επιλογή για τους ενηλίκους αποτελούν οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, γιατί κατά μέσον όρο περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. φλαβονοειδή, και πιο πολλά πολυακόρεστα λιπαρά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες (8-14%) συγκριτικά με άλλα είδη σοκολάτας. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι το προϊόν που σκοπεύεις να αγοράσεις είναι πραγματική σοκολάτα και όχι απομίμηση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά κακάου και αναγράφει ως πρώτο συστατικό την κακαόμαζα και όχι τη ζάχαρη.

Συμβουλή διαίτης

Απόφυγε τη λευκή σοκολάτα, διότι δεν περιέχει κακαόμαζα αλλά μόνο το λίπος/βούτυρο από το κακάο και επίσης όσες σοκολάτες περιέχουν ξηρούς καρπούς, αλκοόλ, γέμιση κρέμας ή επικάλυψη καραμέλας, διότι γενικά αποδίδουν περισσότερες θερμίδες.

Πόσο να τρώω;

Η ενδεικνυόμενη ατομική μερίδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι μέχρι 25g μαύρης σοκολάτας (το ¼ μιας συνήθους συσκευασίας), προτιμότερο όχι παραπάνω από 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Η ποσότητα αυτή αποδίδει γύρω στις 135 θερμίδες, 8-12 γρ. λιπαρών, περίπου 3.200 μονάδες ORAC και 20-25mg καφεΐνης, αναλόγως συστατικών.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Update: Μάρτιος 2016.