Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ντουλάπι;

07.03.2016
Η βασική αρχή για τα τρόφιμα εκτός ψυγείου είναι να διατηρούνται σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

Αβοκάντο

Μέχρι να ωριμάσουν, μετά στο ψυγείο

Αλεύρι

6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως

Βότανα

Από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (μεγάλη διακύμανση χρόνου διατήρησης ανάλογα με το βότανο)

Γάλα εβαπορέ

Αν δεν καταναλωθεί μόλις ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα

Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης)

Μέχρι 2 χρόνια

Ζάχαρη μαύρη

4-6 μήνες

Ζυμαρικά

Συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό

Καφές

Μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί καλό είναι να καταναλώνεται εντός 15-20 ημερών γιατί μετά χάνει το άρωμά του

Κονσέρβες

Κλειστές μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία, εφόσον αυτή δεν έχει αλλοιωθεί. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν (όχι πέραν των 5-7 ημερών).

Κρεμμύδια ξερά

Μέχρι 10 ημέρες

Λάδια

6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1–6 μήνες αφού ανοιχθούν. Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο αλλοιώνονται ευκολότερα και έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Μέλι

Περίπου 1 έτος

Μπαχαρικά ολόκληρα

2-5 χρόνια

Μπαχαρικά σε σκόνη

Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια.

Ξίδι

Έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.

Ξηροί καρποί

Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Όσπρια

Περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα

Πατάτες

Μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο

Πίτες για σουβλάκι

2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής

Ρύζι

Το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του

Σκόρδο

Έως 10 ημέρες

Σόδα μαγειρική

12-18 μήνες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης της

Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα

Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες

Ψωμί τοστ συσκευασμένο

Μέχρι την ημερομηνία λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, εάν ανοιχθεί τοποθετείται στο ψυγείο

Ψωμί

1-3 ημέρες – το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών

Γενική αρχή

Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν», δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.

Σημείο προσοχής

Η ημερομηνία λήξης ισχύει εφόσον το τρόφιμο είναι κλειστό, στην αρχική συσκευασία του, και υπό την προϋπόθεση ότι η αποθήκευσή του έχει γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όπως υποδεικνύει ο κατασκευαστής του προϊόντος. Εφόσον η συσκευασία ανοιχτεί (ή έχει σκιστεί ή καταστραφεί), ο χρόνος διατήρησης του τροφίμου μειώνεται κατά πολύ. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί μετά το άνοιγμα να απαιτείται η τοποθέτησή του τροφίμου στο ψυγείο ή η αποθήκευσή του σε ειδικές συνθήκες.

Συμβουλή

Φύλαξε τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.

Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων, να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 128

Update: Μάρτιος 2016.