Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις χαλβά

11.03.2016
Τι πρέπει να προσέχεις κατά την επιλογή του χαλβά και πώς θα τον συντηρήσεις σωστά…

Ο χαλβάς διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορους τύπους και παραλλαγές γεύσεων, όπως με γεύση βανίλια («κλασικός»), ανάμεικτος (με βανίλια και κακάο), με αμύγδαλα, με μέλι, με επικάλυψη σοκολάτας, με φουντούκια, σταφίδες και κακάο, με μαστίχα Χίου κ.ά. Μπορείς επίσης να βρεις χειροποίητο χαλβά, ο οποίος ζυμώνεται με τα χέρια και φτιάχνεται συνήθως με παραδοσιακή συνταγή, χαλβά ολικής αλέσεως, χαλβά με πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης («βιολογικός»), καθώς και διάφορα παρασκευάσματα με χαλβά.

Ο ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΛΟΣ ΧΑΛΒΑΣ:

  • Διαθέτει το χαρακτηριστικό άρωμα του σουσαμιού.
  • Έχει απαλή, μεταξένια υφή.
  • Είναι μαστιχωτός και ινώδης.
  • Κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να τρίβεται.
  • Τρώγεται ευχάριστα.
  • Δεν αφήνει αίσθηση λαδίλας ή/και πικρή επίγευση στο στόμα.

Συμβουλή: Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του χαλβά, όπως οσμή, χρώμα, σύσταση κ.λπ. Εάν το προϊόν που αγόρασες έχει σημάδια αλλοίωσης ή αμφιβάλλεις ως προς την ποιότητα και την ασφάλειά του, μην το καταναλώνεις!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ;

Απόφυγε την αγορά «χύμα» χαλβά αγνώστου προελεύσεως. Προτίμησε τυποποιημένο, συσκευασμένο, παρασκευασμένο από επώνυμο κατασκευαστή και με πλήρη στοιχεία ιχνηλασιμότητας στη διατροφική ετικέτα του προϊόντος. Με αυτή την επιλογή έχεις περισσότερες διασφαλίσεις για τον τρόπο παρασκευής του και γνωρίζεις, διαβάζοντας τις διατροφικές επισημάνσεις, ποια ακριβώς συστατικά περιέχει.

Συμβουλή: Αν αγοράζεις χαλβά που κόβεται από μεγαλύτερες συσκευασίες, π.χ. σε πάγκους των σούπερ μάρκετ, ζήτησε πριν τον αγοράσεις να μάθεις τον κατασκευαστή και τα συστατικά που περιέχει.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ;

Αγόραζε χαλβά από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης. Απόφυγε την αγορά από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή καταστήματα που δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές, π.χ. παράνομα εργαστήρια, διότι μπορεί τα προϊόντα που διαθέτουν αυτά να είναι μη ελεγχόμενα και επισφαλή για κατανάλωση ή ακατάλληλα, επομένως υπάρχει τόσο η πιθανότητα παραπλάνησής σου όσο και ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων υγείας.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ;

Όταν η αρχική συσκευασία παραμένει κλειστή, ο χαλβάς διατηρείται τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει ο κατασκευαστής («Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»). Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, πρέπει να φυλαχτεί σε σκιερό και δροσερό μέρος (18-22οC), μακριά από υγρασία, καλυπτόμενος ξανά με το εσωτερικό της συσκευασίας του ή με μεμβράνη τροφίμων ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μην οξειδώνεται, και να καταναλωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή: Ο χαλβάς διατηρείται και σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Απόφυγε την τοποθέτησή του στο ψυγείο, διότι η παρατεταμένη ψύξη του σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην υφή, στη γεύση αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λιπαρών του.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Μάρτιος 2016.