12 τρόφιμα που αυξάνουν τις καύσεις

09.03.2016
Επίλεξε τα σωστά, χάσε ευκολότερα κιλά…
  1. Ασπράδια αβγών: αυξάνουν τις καύσεις κατά 20-25%. Για κάθε 3 ασπράδια, κατανάλωσε μαζί και 1 κρόκο.
  2. Αφρόψαρα: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά και συνένζυμο Q-10, αλλά φέρουν μικρότερο τοξικό φορτίο από τα μεγαλύτερα ψάρια.
  3. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το πλήρες, ενώ περιέχει προβιοτικά και περισσότερο ασβέστιο, που αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους.
  4. Ηλιόσποροι: αποτελούν άριστα αντίδοτα κατά του εκνευρισμού και μία από τις καλύτερες πηγές ακόρεστων λιπαρών και μαγνησίου.
  5. Κρέας ελεύθερης βοσκής: διαθέτει πιο πολλές πρωτεΐνες, καλύτερη αναλογία ω-3 προς ω-6 λιπαρών και περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), που μειώνει το σωματικό λίπος και προάγει τη μυϊκή μάζα.
  6. Σούπες: κρεμμυδόσουπα, ντοματόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα αλλά και οι σούπες με φύκια είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και νερό, ενυδατώνουν τον οργανισμό και βελτιώνουν τη δυναμική των καύσεων.
  7. Φασόλια: εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου, το οποίο δρα πρεβιοτικά και λιποδιαλυτικά.
  8. Κινόα αντί για άσπρο ρύζι: έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη.
  9. Παγωτό αντί για γλυκό: αυξάνει τη θερμόλυση, δρα αγχολυτικά, ανεβάζει τη σεροτονίνη, βελτιώνει τη διάθεση.
  10. Στέβια αντί για ζάχαρη: πρόκειται για φυσική ουσία με υψηλή γλυκαντική ικανότητα, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα.
  11. Φιστίκια αντί άλλου σνακ: 25 γραμμ. ανάλατα φιστίκια ή 1 κουταλιά φιστικοβούτυρο ημερησίως συμβάλλουν στη μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους.
  12. Φρούτο αντί για χυμό: το ολόκληρο φρούτο απαιτεί σχεδόν διπλάσιες θερμίδες για την πέψη του σε σχέση με εκείνες που χρειάζεται ο στυμμένος χυμός του.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 129

Update: Μάρτιος 2016.