Μήπως πρέπει να χάσεις κιλά;

10.03.2016
Μάθε πώς θα τα καταφέρεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αλλά με... ρεαλισμό.

Δεν νιώθεις άνετα με το σώμα σου και η ιδέα να διατηρηθείς στο ίδιο σωματικό βάρος σού δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Επομένως, ίσως πρέπει να προσπαθήσεις να χάσεις μερικά κιλά. Οι μόνιμες όμως σωματικές αλλαγές προϋποθέτουν την αλλαγή του τρόπου σκέψης και γενικά του τρόπου που αντιμετωπίζεις το «πρόβλημα» των επιπλέον κιλών.

Εντόπισε τα αίτια

Σκέψου τι μπορεί να ευθύνεται για τα περιττά σου κιλά: Λόγοι υγείας; Η ποσότητα της τροφής; Η ποιότητα; Οι γενικά λανθασμένες συνήθειες διατροφής; Ο καθιστικός τρόπος ζωής; Η έλλειψη άσκησης; Το στρες; Η ευμετάβλητη ψυχολογική σας κατάσταση; Όλα αυτά μαζί; Κάτι άλλο; Εντόπισε τα πραγματικά αίτια και μετά προσπάθησε να τα αντιμετωπίσεις με λογικό τρόπο. Δεν είναι λογικό, για παράδειγμα, να κάνεις καθιστική ζωή και να σκέφτεσαι ότι ο τρόπος για να χάσεις βάρος είναι να περικόψεις τις θερμίδες που τρως! Γυμναστική χρειάζεσαι…

Απόφυγε τις ακρότητες

Στην εποχή της ταχύτητας, περιμένουμε τα πάντα να συμβούν πολύ γρήγορα. Όμως, τα εύκολα και γρήγορα μπορεί να είναι δελεαστικά, αλλά σπάνια είναι αποτελεσματικά κι ακόμα πιο σπάνια έχουν χαρακτήρα μονιμότητας. Τα περιττά κιλά, λίγα ή πολλά, δεν χάνονται με δίαιτες αστραπή, στέρηση κάθε τροφής ή εξαντλητική γυμναστική. Κι αν χαθούν έτσι, σύντομα θα επανέλθουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ψυχολογία σου. Ο μόνος ασφαλής τρόπος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και καθημερινής άσκησης.

Βάλε προσιτούς στόχους

Η ρεαλιστική προσέγγιση των στόχων, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το ψυχολογικό σοκ του «κολλήματος της ζυγαριάς», που μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της προσπάθειας. Καθόρισε λοιπόν συγκεκριμένους εφικτούς στόχους και κατόπιν διαίρεσέ τους σε μικρότερους βραχυπρόθεσμους. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να διώξεις 10 κιλά από το σώμα σου, είναι καλύτερο να βάλεις ως στόχο την απώλεια ενός κιλού κάθε μήνα - όχι περισσοτέρων!

Προτεραιότητα η υγεία και όχι τα κιλά

Οι στόχοι σου πρέπει να είναι κυρίως ποιοτικοί και μακροπρόθεσμοι, όπως να καλυτερεύσεις την υγεία σου, να αισθάνεσαι πιο άνετα με το σώμα σου και να φαίνεσαι καλύτερα. Μην το τραβάς στα άκρα επιδιώκοντας να φτιάξεις το τέλειο κορμί ή να πετύχεις το ιδανικό βάρος. Ακόμα και μία απώλεια βάρους 5-10% θα έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία σου, εφόσον διατηρηθεί.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 69

Update: Μάρτιος 2016.