Σαρακοστιανά και πεντανόστιμα!

13.03.2016
Η περίοδος της νηστείας, που εθιμοτυπικά ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τρόπο διατροφής μας και να αντικαταστήσουμε κρέας, γαλακτοκομικά και παράγωγά τους με τρόφιμα που δεν τρώμε και τόσο συχνά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά…

Τουρσιά (ένα μικρό 3-5 θερμίδες)

Μην παρασυρθείς!

Νόστιμα ορεκτικά, με πικάντικη ή γλυκόξινη γεύση. Περιέχουν όμως άφθονο αλάτι. Έχουν επίσης αυξημένη οξύτητα λόγω του ξιδιού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άτομα με πεπτικά προβλήματα ή ευαίσθητο στομάχι.

Διατροφική αξία: Επειδή υφίστανται ζύμωση μέσα στο ξίδι, αποτελούν πηγή προβιοτικών, δηλαδή φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό βακτηρίων.
Κατανάλωση: Τρώγονται μόνα τους, συνοδεύουν τα όσπρια, προσδίδουν περισσότερη γεύση στις σαλάτες λαχανικών αλλά και σε μαγειρεμένα φαγητά.

Σημείο προσοχής: Προτίμησε τυποποιημένα που αναγράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, διατηρούνται χωρίς επιπρόσθετα συντηρητικά σε γυάλινα ερμητικά κλεισμένα βάζα και περιέχουν σχετικά λιγότερο νάτριο.

Χαλβάς (30-32 γρ. απλού χαλβά, 175 θερμίδες)

Το πιο αγαπημένο νηστίσιμο γλύκισμα

Οι βασικές πρώτες ύλες του είναι το ταχίνι από αλεσμένο σουσάμι (50-60%), μία ή περισσότερες γλυκαντικές ύλες, όπως σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, ζάχαρη, μέλι, και το τσουένι. Αναλόγως γεύσης και συνταγής μπορεί να περιέχει επίσης ξηρούς καρπούς, κακάο, σοκολάτα κ.ά.

Διατροφική αξία: Αποτελεί καλή πηγή λιπαρών οξέων, στην πλειονότητά τους πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Περιέχει επίσης αρκετούς υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα), πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί πηγή αρκετών αναγκαίων βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β3 και Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρος και σελήνιο, καθώς και ευεργετικών για την καρδιαγγειακή υγεία φυτοθρεπτικών.
Κατανάλωση: Διατηρείται και σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτος ή να συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα, π.χ. φρέσκα φρούτα, ψημένο μήλο, ψωμί, όσπρια.

Σημεία προσοχής: Προτίμησε τυποποιημένο χαλβά. Ο ποιοτικά καλός διαθέτει άρωμα σουσαμιού, έχει απαλή, μεταξένια υφή, είναι μαστιχωτός και ινώδης, κόβεται με το μαχαίρι, χωρίς να τρίβεται και δεν αφήνει αίσθηση λαδίλας ή πικρή επίγευση στο στόμα.

Λαγάνα (90 θερμίδες/30 γρ.)

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Η λαγάνα είναι ένας επίπεδος άζυμος άρτος, παρασκευάζεται δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιηθεί προζύμι και γι’ αυτόν το λόγο δεν φουσκώνει, όπως τα υπόλοιπα ψωμιά. Παρ’ όλα αυτά σε ορισμένες συνταγές προστίθεται μαγιά αλλά και ζάχαρη.

Διατροφική αξία: Θρεπτικά δεν διαφέρει σημαντικά από το κοινό λευκό ψωμί, είναι δηλαδή πλούσια σε υδατάνθρακες, φτωχή σε φυτικές ίνες και έχει αρκετό αλάτι. Ωστόσο είναι πιο πυκνή («βαριά») και αποδίδει περισσότερες θερμίδες, λόγω της προσθήκης περισσότερου ελαιόλαδου και σουσαμιού.

Σημεία προσοχής: Πρέπει να είναι καλά ψημένη και να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, αφού πρώτα έχει κρυώσει, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Η υπερκατανάλωση νηστίσιμων εδεσμάτων μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα – όλα με μέτρο λοιπόν!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157

Update: Μάρτιος 2016.