Δες ποιες τροφές «καίνε» το λίπος στην κοιλιά!

16.01.2017
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες σου να ξεφορτωθείς το κοιλιακό λίπος…

Καρποί αγριοτριανταφυλλιάς

Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα φλαβονοειδών και βιταμίνης C. Υποβοηθούν τις προσπάθειες αποτοξίνωσης, ενώ βοηθούν επίσης στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό την ευκαιρία να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες κινητοποίησης του κοιλιακού λίπους.

Συμβουλή: Θρυμμάτισε καλά μισή χούφτα καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς στο μπλέντερ, βάλε τους σε μεγάλο ποτήρι γεμάτο νερό και άφησέ τους σκεπασμένους όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Το πρωί σούρωσέ τους καλά και πιες το σκέτο υγρό, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι 15-20 λεπτά πριν τη γυμναστική σου ή πριν τη λήψη του πρωινού γεύματος.

Κατσικάκι

Αποτελεί άριστη πηγή του συνενζύμου Q-10, L-καρνιτίνης, αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA’S) και συζευγμένου γ-λινολεϊκού οξέος (CLA). Το συνένζυμο Q-10 είναι απολύτως απαραίτητο για να παραχθεί ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. H L-καρτίνη αυξάνει το ρυθμό μεταφοράς των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια. Τα BCAA’S (λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη) βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υποθερμιδικής δίαιτας. Το CLA συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στην καλυτέρευση του λιπιδικού τους προφίλ.

Συμβουλή: Φτιάξε το κατσικάκι ψητό και κατανάλωσε μόνο το ψαχνό, απομακρύνοντας πέτσες και ορατά λίπη.

Κόκκινα φασόλια

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φασολαμίνης και γλουταμίνης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, ελαττώνοντας την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Η φασολαμίνη ασκεί ήπια ανορεξιογόνα δράση και μπορεί να ελαττώσει τη μετατροπή των αμύλων σε σωματικό λίπος, καθυστερώντας την απορρόφησή τους. Η γλουταμίνη προστατεύει το έντερο και το μυϊκό ιστό από τις αρνητικές επιδράσεις του έντονου στρες.

Συμβουλή: Κατανάλωσε κόκκινα φασόλια 2-3 φορές εβδομαδιαίως, σε ποσότητα όχι παραπάνω από 1 φλιτζάνι. Ένταξέ τα στα μεσημεριανά γεύματά σου, αντικαθιστώντας άλλες πηγές υδατανθράκων με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αποφλοιωμένο ρύζι και οι πατάτες. Για καλύτερα αποτελέσματα, 15 λεπτά πριν την κατανάλωσή τους πιες τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό.

Κοκκινόψαρο

Αποτελεί εξαιρετική πηγή τεσσάρων ουσιωδών συστατικών για τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, περιέχει πρωτεΐνες αργής διάσπασης (αυξάνουν περισσότερο τη θερμογένεση), ω-3 λιπαρά (ελαττώνουν τα επίπεδα γκρελίνης και βοηθούν στον έλεγχο του στρες), ασβέστιο (συμβάλλει γενικότερα στην ελάττωση του σωματικού λίπους) και ψευδάργυρο (απαραίτητο για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις).

Συμβουλή: Το κοκκινόψαρο πρέπει να τρώγεται βραστό και να χρησιμοποιείται στα πλαίσια ενός ποικίλου διαιτολογίου που στοχεύει στη μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών.

Λάδι Canola

Η αντικατάσταση μέρους του διατροφικού λίπους που προσλαμβάνεις με έλαιο Canola, όχι μόνο αυξάνει τη μεταγευματική θερμογένεση (επιπρόσθετη απώλεια θερμίδων) αλλά επίσης βελτιώνει το μεταβολισμό των υπολοίπων τροφίμων του γεύματος και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών τους. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να προμηθευτεί με μικρότερη ποσότητα τροφής περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αυτό μειώνει τις απαιτήσεις του σε ενέργεια, επομένως και την αναζήτηση φαγητού.

Συμβουλή: Προμηθεύσου έλαιο Canola ψυχρής έκθλιψης από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μην υπερβαίνεις τα 2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.

Τσάι

Τα τσάγια που περιέχουν περισσότερες ενεργές κατεχίνες, όπως το μαύρο και το πράσινο, αυξάνουν την ικανότητα για προσπάθεια, μειώνουν την επιθυμία για υδατάνθρακες και προκαλούν ήπια θερμογένεση, η οποία επιταχύνει την κινητοποίηση και την καύση του λίπους.

Συμβουλή: Πιες 2-4 φλιτζάνια τσάι ημερησίως αντικαθιστώντας τον καφέ ή άλλα διεγερτικά ροφήματα. Η λήψη τσαγιού πριν την αερόβια άσκηση ελαττώνει τη σωματική κόπωση, αυξάνει το μεταβολισμό και επιταχύνει τη λιποδιάλυση.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 82
Update: Ιανουάριος 2017