Να διαλέξω άσπρη ή καστανή ζάχαρη;

05.09.2016
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της καστανής ζάχαρης; Είναι καλύτερη από την άσπρη;

Η κοινή «άσπρη» ζάχαρη (κρυσταλλική) περιέχει μόνον υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη) και τίποτα άλλο. Η πραγματικά καστανή ζάχαρη περιέχει τη μελάσα, η οποία εκτός από τους υδατάνθρακες διαθέτει επίσης ορισμένα ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, μαγγάνιο κ.ά.) και βιταμίνες Β, όλα όμως σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες, όχι άξιες λόγου.

Οι θερμίδες και των δύο είναι παρεμφερείς (περίπου 16 ανά κουταλάκι του γλυκού), ενώ διαφορές εντοπίζονται κυρίως στη γεύση: η κρυσταλλική ζάχαρη είναι πιο γλυκιά, ενώ η καστανή κάπως γλυκόπικρη.

Επί της ουσίας λοιπόν, η επιλογή της μίας έναντι της άλλης είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης: επίλεξε αυτή που σου αρέσει περισσότερο και προσπάθησε να την καταναλώνεις σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες.