Τι να διαλέξω: Πτι-μπερ ή ρυζογκοφρέτα;

29.03.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Παρότι και τα δύο αυτά τρόφιμα είναι χαμηλής ενεργειακής αξίας ανά τεμάχιο και δεν έχουν σημαντικές θερμιδικές διαφορές, η ρυζογκοφρέτα είναι προτιμότερη επιλογή.

Γιατί την επιλέγουμε: Πρόκειται για ένα τρόφιμο που δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη ή/και πρόσθετα τροφίμων, όπως π.χ. συντηρητικά ή αρωματικές ύλες. Ως επί το πλείστον παρασκευάζεται με λίγα συστατικά, συνήθως ρύζι αποφλοιωμένο ή καστανό και αλάτι, αν και μερικές φορές προστίθενται επιπλέον υλικά, όπως π.χ. σουσάμι. Λόγω της πλήρους απουσίας ζωικών συστατικών, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που νηστεύουν και χορτοφάγους.

Διατροφικά στοιχεία: Η ρυζογκοφρέτα αποτελεί πηγή υδατανθράκων σχεδόν χωρίς καθόλου απλά σάκχαρα, με ελάχιστες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, πολύ φτωχή σε λιπαρά και τις περισσότερες φορές, αναλόγως των υπόλοιπων πρώτων υλών, με λίγο νάτριο και χωρίς γλουτένη.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Διατροφικά στοιχεία ανά 1 τεμάχιο Πτι-μπερ ολικής Ρυζογκοφρέτα
Τεμ. 5,5g Τεμ. 7g Τεμ. 6,7g Τεμ. 7,7g
Θερμίδες 25 30 26 30
Πρωτεΐνες (g) 0,5 0,7 0,5 0,7

Υδατάνθρακες (g)

-Σάκχαρα (g)

4,0

1,1

4,9

1,4

5,4

0

6,1

0,1

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

0,7

0,4

0,9

0,4

0,2

0

0,2

0

Φυτικές ίνες (g) 0,1 0,3 0,2 0,3

Σημείο προσοχής: Γκοφρέτες που προσδιορίζονται ως «πολύσπορες» έχουν ως συστατικά εκτός από ρύζι και άλλα δημητριακά, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κινόα, σίκαλη κ.ά., κάποια εκ των οποίων είναι πηγές γλουτένης, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με δυσανεξία σε αυτήν.

Τρόποι κατανάλωσης: Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της ως ελαφρύ σνακ λίγων θερμίδων, όπως π.χ. για να «ξεγελάσεις» την πείνα σου στο γραφείο ή μετά το γυμναστήριο, αλλά και σε συνδυασμό με διάφορα τρόφιμα, στο πλαίσιο κάποιου ποικίλου μικρογεύματος, είτε αλμυρού είτε γλυκού.

Ιδέες για μικρογεύματα

Η ρυζογκοφρέτα ταιριάζει πολύ με αλλαντικά κομμένα σε λεπτές φέτες (π.χ. γαλοπούλα, ζαμπόν χοιρινό, προσούτο), τυριά κίτρινα σε φέτες, κρεμώδη και μαλακά (π.χ. κρέμα, κατίκι, κότατζ, ανθότυρο φρέσκο), σολομό καπνιστό, πέστροφα, σαρδέλα φιλεταρισμένη, τονοσαλάτα, ντιπ οσπρίων, πάστες (π.χ. ελιάς, λιαστής ντομάτας), ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, λαχανικά ωμά κομμένα σε στικ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για γλυκές παρασκευές, π.χ. να επικαλυφθεί με ρευστή σοκολάτα ή να αλειφθεί με ταχίνι, πάστα ξηρών καρπών, χαρουπόκρεμα, τυρί κρέμα, γιαούρτι ή ανθότυρο χτυπημένο στο μπλέντερ και, αναλόγως επιθυμίας, να περιχυθεί με μέλι, γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα φρούτων.

Μην ξεχνάς: Μια ρυζογκοφρέτα ή ένα πτι-μπερ αποδίδουν λίγες θερμίδες. Αν όμως η κατανάλωσή τους γίνει σε αριθμό πολλαπλάσιο της μονάδας, τότε οι προσλαμβανόμενες θερμίδες αυξάνονται αναλόγως. Επομένως, προσοχή στην ποσότητα!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Μάρτιος 2016.