Πρόσεξε πού αποθηκεύεις το λάδι!

03.04.2016
Αποθηκεύουμε και διατηρούμε το ελαιόλαδο σωστά, το προστατεύουμε από τον αέρα, τη ζέστη, το φως και την υγρασία.
  1. Αγοράζουμε ελαιόλαδο στη μικρότερη δυνατή συσκευασία, ώστε να το διατηρούμε στο σπίτι μας για λιγότερο χρονικό διάστημα. Αποφεύγουμε την παρατεταμένη αποθήκευσή του και το καταναλώνουμε σύντομα.
  2. Αν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, το αποθηκεύουμε σε κατάλληλα σκούρα γυάλινα μπουκάλια, νταμιτζάνες ή ανοξείδωτα δοχεία, φροντίζοντας η μετάγγιση του περιεχομένου σε άλλον περιέκτη να γίνεται γρήγορα, ώστε να μειωθεί η έκθεση του στο φως και στον αέρα.
  3. Δεν το αποθηκεύουμε σε σιδερένια βαρέλια ούτε σε ντενεκέδες που έχουν σκουριάσει εσωτερικά ή που είχαν προηγουμένως ταγγισμένο λάδι. Αποφεύγουμε επίσης τα πλαστικά δοχεία που δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα αλλά και τα πήλινα κιούπια όταν αυτά δεν είναι αρίστης ποιότητας.
  4. Δεν βάζουμε το ελαιόλαδο σε πλαστικές φιάλες που προορίζονται για μια χρήση (π.χ. εμφιαλωμένου νερού) ή που προηγουμένως είχαν αποθηκευτεί άλλου είδους υγρά. Προτιμάμε πάντα τους γυάλινους περιέκτες.
  5. Διατηρούμε το ελαιόλαδο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (10-18 οC), μακριά από τις εστίες της κουζίνας. Δεν το αποθηκεύουμε κάτω από το νεροχύτη ή σε χώρους με έντονες μυρωδιές, ούτε αφήνουμε μπουκαλάκια με ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι μας για ημέρες.
  6. Μετά από κάθε άνοιγμα του περιέκτη, κλείνουμε το καπάκι του ταχύτατα και όσο πιο καλά γίνεται.
  7. Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά και στο ψυγείο. Παρότι η ψύξη μπορεί να το θολώσει, αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητά του.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Αν το ελαιόλαδό μας παρουσιάζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στη γεύση, στο άρωμα ή/και στην εμφάνισή του όπως π.χ. οσμή-γεύση που θυμίζει χαλασμένο τυρί, ξινή, στυφή ή μεταλλική γεύση, οσμή-γεύση που θυμίζει κρασί ή ξύδι, μούχλα, μούργα, δεν το καταναλώνουμε. Το ίδιο κι αν έχει παρέλθει η ημερομηνίας λήξης του: το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί λόγω οξείδωσης και να έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145

Update: Απρίλιος 2016.