Χάσε λίπος και όχι μυς, μπορείς!

31.03.2016
Αξιόπιστες λύσεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.

Υποβοήθησε την αποτοξίνωση

Λιγότερες τοξίνες, πιο πολλές καύσεις

Οι έρευνες δείχνουν: Ο λιπώδης ιστός δεσμεύει τοξίνες, μεταβολικά κατάλοιπα και γενικά ξένες προς τον οργανισμό ουσίες (ξενοβιοτικά) που μπορεί να δράσουν τοξικά. Τα αυξημένα επίπεδα τοξικών παρεμποδίζουν το σωστό μεταβολισμό, επομένως και την απώλεια λίπους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Υποβοήθησε το σώμα σου να ελαττώσει σταδιακά και με ασφάλεια την τοξική του επιβάρυνση, τρώγοντας αναλογικά περισσότερα φυτικά τρόφιμα παρά ζωικά, χωρίς όμως να αποκλείσεις εντελώς ομάδες τροφών ή να αυξήσεις τη θερμιδική σου πρόσληψη. Επιπρόσθετα, προτίμησε τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα, αύξησε την κατανάλωση ωμών τροφίμων έναντι των μαγειρεμένων και πίνε πολύ νερό καλής ποιότητας.

Μην μειώνεις κατά πολύ τις προσλαμβανόμενες θερμίδες

Μικρότερη μείωση θερμίδων, μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Οι έρευνες δείχνουν: Ένα μικρό έως μέτριο ενεργειακό έλλειμμα, όχι μεγαλύτερο των 600-900 θερμίδων ημερησίως, με συνδυασμό υποθερμιδικής δίαιτας και σωματικής άσκησης, οδηγεί σε μικρότερη απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους μεσοπρόθεσμα, το οποίο είναι ευκολότερα διατηρήσιμο σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Μην ελαττώνεις απότομα και κατά πολύ την ενεργειακή σου πρόσληψη. Βάλε ως στόχο την απώλεια μέχρι ενός (1) κιλού βάρους εβδομαδιαίως και επιδίωξε να το πετύχεις μειώνοντας κάπως την πρόσληψη θερμίδων και συγχρόνως αυξάνοντας τη δαπάνη τους με σωματική άσκηση.

Να τρως μικρά και συχνά γεύματα

Περισσότερα γεύματα, καλύτερα αποτελέσματα

Οι έρευνες δείχνουν: Εφόσον περιοριστεί το σύνολο των προσλαμβανομένων θερμίδων, επιτυγχάνεται μείωση βάρους με οποιοδήποτε αριθμό ημερήσιων γευμάτων. Εντούτοις, ο καταμερισμός του συνόλου της τροφής σε πιο πολλά γεύματα ευνοεί τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την απώλεια σωματικού λίπους, την προστασία του μυϊκού ιστού και τη διατήρηση ενός υψηλότερου μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Να τρως πιο συχνά, περισσότερες φορές αλλά από μικρή ποσότητα κάθε φορά, κάνοντας τουλάχιστον πέντε (5) γεύματα ημερησίως. Στο μεγαλύτερό τους ποσοστό τα γεύματα αυτά θα πρέπει να περιέχουν ποιοτικά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υψηλά σε φυτικές ίνες και με αρκετές πρωτεΐνες.

Η βασικότερη συμβουλή των ειδικών: Δραστηριοποιήσου, κινήσου, γυμνάσου! Το πολύ καθισιό αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα των λιποκυττάρων και μεγαλώνει το μέγεθός τους. Αντίθετα, η σωματική κίνηση δίνει το έναυσμα στον οργανισμό να κάψει θερμίδες, διεγείρει τη λιποδιάλυση και προάγει την απώλεια λίπους.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 138

Update: Μάρτιος 2016.