Παράξενα κι όμως αδυνατίζουν!

04.04.2016
Μάθε μερικά έξυπνα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις ευκολότερα τα περιττά σου κιλά.

Το αλκοόλ βοηθά στο αδυνάτισμα

Οι γυναίκες που πίνουν 1 ποτήρι αλκοόλ ημερησίως καθώς και οι άντρες που πίνουν 1-2 ποτήρια τείνουν να είναι λεπτότεροι συγκριτικά με όσες και όσους δεν πίνουν καθόλου ή που πίνουν πολύ. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι τα άτομα αυτά απολαμβάνουν τα πάντα με μέτρο, επομένως έχουν μέτρο και στο φαγητό τους.

Η ποικιλία παχαίνει

Όταν σε ένα γεύμα υπάρχουν πολλά διαφορετικά τρόφιμα, αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να φας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι και να πάρεις αρκετές επιπλέον θερμίδες. Αντίθετα, όταν στο τραπέζι σου υπάρχουν λιγότερες επιλογές ή μόνο μία, τότε είναι πιθανότερο να φας λιγότερο.

Να τρως καθισμένη!

Σύμφωνα με καναδική έρευνα, τα άτομα που τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα καθισμένα και σε στρωμένο τραπέζι, καταναλώνουν έως και 30% λιγότερο φαγητό στα επόμενα γεύματα της ημέρας συγκριτικά με άτομα που τρώνε το μεσημεριανό τους «στα όρθια».

Και κάτι ακόμα

  • 8-15% αυξάνει τις καύσεις η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε αμυλούχους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αυξάνει τις καύσεις κατά 15-30%.
  • 12% λιγότερο φαγητό τρώνε κατά μέσον όρο τα άτομα που μασούν κάθε μπουκιά 40 φορές συγκριτικά με όσα τη μασούν 15 φορές.

Το μυστικό των stars: Και τώρα όλα... 5

Μία από τις πιο αγαπημένες δίαιτες των διασήμων περιστρέφεται γύρω από τον αριθμό 5: Περιλαμβάνει 5 γεύματα ημερησίως, κάθε γεύμα περιλαμβάνει 5 είδη τροφίμων και διαρκεί συνολικά 5 εβδομάδες. Οι προτεινόμενες συνταγές έχουν 5 βασικά συστατικά και ετοιμάζονται σε 5 λεπτά. Κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνεις 5 φορές γυμναστική, που αποτελείται από 5 πεντάλεπτα. Και, φυσικά, χάνεις τουλάχιστον... 5 κιλά

Φως, περισσότερο φως

Ο έντονος φωτισμός του χώρου που τρως μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού, ενώ αντίθετα ο χαμηλός φωτισμός, το μισοσκόταδο αλλά και τα πορτοκαλί ή κόκκινα χρώματα ευνοούν την πολυφαγία.

Η μουσική που αδυνατίζει!

Το άκουσμα χαλαρής, ήρεμης μουσικής κατά τη διάρκεια του γεύματος μειώνει το άγχος, επιβραδύνει την ταχύτητα κατανάλωσης του φαγητού, αυξάνει την απόλαυση που νιώθεις και βοηθά να αντιληφθείς εγκαίρως πότε χόρτασες, επομένως να σταματήσεις πριν φας περισσότερο από όσο χρειάζεσαι.

Η δίαιτα θέλει… παρέα!

Τα άτομα που κάνουν δίαιτα με... παρέα, π.χ. με το/τη σύντροφό τους ή κάποιο φίλο/-η, έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια κιλών που πέτυχαν συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούν μεμονωμένα μια δίαιτα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο κύριοι λόγοι για το αποτέλεσμα αυτό είναι ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός και η υποστήριξη που παρέχει το ένα άτομο στο άλλο.

Αδυνάτισμα και ευτυχία πάνε μαζί!

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ποικίλη υποθερμιδική διατροφή φτωχή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, πατάτες και ψωμί βοηθάει μακροπρόθεσμα στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με μια δίαιτα με λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερα λιπαρά, ενώ έχει επίσης πολύ πιο θετική και χρονικά παρατεταμένη επίδραση στην ψυχική ευφορία, στο αίσθημα της ευτυχίας και στον έλεγχο του θυμού, της νευρικότητας και του άγχους.

Ωμό σκόρδο VS κιλά

Η έντονη μυρωδιά του ωμού σκόρδου μειώνει την όρεξη και την επιθυμία μας για φαγητό, επομένως μας βοηθά να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει ουσίες που διεγείρουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μπορεί να επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό, επομένως τις καύσεις.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Απρίλιος 2016.