Τι να διαλέξω: Αρακά ή φασολάκια πράσινα;

12.04.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΑΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ είναι δύο εξαιρετικά ωφέλιμα λαχανικά, απαραίτητα σε κάθε διαιτολόγιο. Αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών (Κ, C, A, φολικό οξύ κ.ά.), μετάλλων (μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ασβέστιο κ.ά.), καθώς και διαφόρων φυτοθρεπτικών. Καθένα από αυτά τα συστατικά διαθέτει αποδεδειγμένα θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ έχει αντιπηκτική δράση, βοηθά στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων και στην προστασία των αγγείων, ενώ επίσης συνεισφέρει στην καλή υγεία των οστών και στη διατήρηση της οστικής μάζας, ιδίως δε σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, π.χ. γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ηλικιωμένους.

Θρεπτική αξία

ανά 100g ωμού τροφίμου

ΑΡΑΚΑΣ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
Μακρόστενα Στρογγυλά
Ενέργεια (θερμίδες) 77 26,2 33
Πρωτεΐνες (g) 5,2 2,1 1,8
Υδατάνθρακες (g) 14,0 4,0 7,6
Λιπαρά (g) 0,4 0,2 0,2

Ποιο από τα δύο;

Φασολάκια! Συγκριτικά με τον αρακά, τον οποίο οι διαιτολόγοι κατατάσσουν στα αμυλούχα τρόφιμα (ομάδα δημητριακών), τα φασολάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, χωρίς να υστερούν σε φυτικές ίνες ή μικροθρεπτικά συστατικά.

Πού κάνουν καλό τα φασολάκια;

Ως τμήμα μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, τα φασολάκια συμβάλλουν:

  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του οργανισμού.
  • Στη διατήρηση της υγείας οστών και αρθρώσεων.
  • Στην ελάττωση της υψηλής χοληστερίνης και της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα.
  • Στην ελάττωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Στην προστασία αγγείων, καρδιάς και εγκεφάλου.
  • Στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.
  • Στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.
  • Στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους.

Μήπως κάτι πρέπει να προσέξω;

Τα φασολάκια δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, με προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη, καθώς και από άτομα που πρέπει να αυξήσουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό τους.

Να προτιμήσω τα νωπά ή τα κατεψυγμένα;

Και τα δύο είναι εξίσου καλά. Ωστόσο τα νωπά («φρέσκα») φασολάκια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες μετά τη συγκομιδή τους, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Αντίθετα, τα κατεψυγμένα διατηρούν αναλλοίωτα τα αρχικά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, εφόσον συσκευάζονται και καταψύχονται άμεσα. Επιπλέον, είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου, δεν χρειάζονται καθάρισμα ή άλλη επεξεργασία και μπαίνουν κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα.

Πώς τα τρώμε;

Συνήθως ως λαδερό φαγητό, είτε σκέτα με λίγη σάλτσα ντομάτας, είτε μαζί με άλλα λαχανικά ή αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. πατάτες), είτε με κρέας. Προτιμότερο όμως είναι να μαγειρεύονται στον ατμό και, αφού αρτυθούν με λίγο ωμό ελαιόλαδο, να αποτελέσουν συνοδευτικό κρεάτων ή να προστεθούν σε σαλάτες με υλικά της προτίμησής μας, π.χ. λαχανικά, ζυμαρικά, τόνο ή κοτόπουλο.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Απρίλιος 2016.