Έξυπνες ιδέες για ό,τι περίσσεψε

02.05.2016
Φάνηκες υπερβολικά… large και αγόρασες περισσότερα τρόφιμα από όσα τελικά καταναλώσατε στο πασχαλινό τραπέζι; Έπεσες έξω στους υπολογισμούς σου και έφτιαξες… τόνους γλυκά ή μήπως περίσσεψαν αρκετά φαγητά και αναρωτιέσαι τι να κάνεις; Ό,τι κι αν έγινε, ό,τι κι αν έμεινε, μπορείς να το αξιοποιήσεις δημιουργικά…

Αρνάκι & κατσικάκι

Σχεδόν πάντα περισσεύει…

Σουβλιστό αρνάκι και κατσικάκι μπορούν να αποτελέσουν το κύριο γεύμα της επόμενης ημέρας, προτιμότερο αφού τα ζεστάνεις ξανά. Τρώγονται όμως και κρύα εάν τους αφαιρέσεις πέτσες και ορατά λίπη, τα ξεκοκαλίσεις, κόψεις το ψαχνό τους σε λεπτές φέτες και κατόπιν τα περιχύσεις με μουστάρδα, dressing γιαουρτιού ή άλλη σάλτσα που σκεπάζει τη μυρωδιά τους. Εναλλακτικά, τα ψιλοκόβεις και τα φτιάχνεις κρεατόπιτα με φύλλο ή τα προσθέτεις σε ομελέτες, ρύζι, ζυμαρικά ή παστίτσιο στη θέση του κιμά. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις ως γέμιση σε κρύα σάντουιτς, π.χ. με ψωμί ή αραβική πίτα, αλλά και ως υλικό στη σπιτική πίτσα!

Πατάτες φούρνου

Πολλές οι εναλλακτικές…

Τις λιώνεις με πιρούνι και τις σερβίρεις ως πουρέ ή, εναλλακτικά, τις κόβεις σε μικρούς κύβους και είτε τις αναμειγνύεις με μαρούλι, τόνο κονσέρβας, άνηθο και λαδολέμονο, είτε με λαχανικά της αρεσκείας σου και καρυδόψιχα. Μπορείς επίσης να τις προσθέσεις σε ομελέτες, να τις κάνεις γκρατινέ με αβγά και αλλαντικά, να τις τηγανίσεις ελαφρώς και να τις περιχύσεις με παρμεζάνα ή, εναλλακτικά, να τις λιώσεις σε μπλέντερ, να τις αναμείξεις με αβγά και τυριά (ή με «κιμά» σόγιας) και να φτιάξεις ψευτοκεφτέδες ή μπιφτέκια φούρνου.

Αβγά βραστά

Απλώς πειραματίσου...

Μπορείς να τα καταναλώσεις όπως έχουν ή ως συνοδευτικά άλλων φαγητών, π.χ. σπανάκι, όσπρια, ρύζι και ζυμαρικά, ή να τα προσθέσεις σε συνταγές που απαιτούν ήδη βρασμένα αβγά, π.χ. ρώσικη σαλάτα, ντιπ με γιαούρτι ή μαγιονέζα, πιροσκί με κιμά, ρολό κιμά. Επίσης, να τα χρησιμοποιήσεις ως βασικό υλικό σαλάτας, π.χ. σε αβγοσαλάτα ή σαλάτα του σεφ, ή ως απλή προσθήκη σε συνοδευτικές σαλάτες με λαχανικά αλλά και ως γέμιση σε κάθε είδους σάντουιτς. Εναλλακτικά, λιώνεις τους κρόκους μαζί με τόνο ή αντσούγιες ή αβοκάντο ή καρύδια και γεμίζεις με το μείγμα τα ασπράδια («αβγά γεμιστά»).

Κομμένα τυριά

Ταιριάζουν με όλα…

Κίτρινα τυριά: Τρίβεις τα σκληρά κομμάτια που έχουν απομείνει, τα βάζεις σε σακούλα τροφίμων και τα αποθηκεύεις στο ψυγείο. Τα χρησιμοποιείς σε συνταγές που απαιτούν την προσθήκη τριμμένου τυριού (ομελέτες, ψητές πατάτες, φέτες ψωμιού ή πίτσα). Εναλλακτικά, φτιάχνεις ατομικά σουφλέ σε θήκες για μάφιν, τυρομπουκίτσες και τυροκροκέτες ή τα προσθέτεις ως γέμιση σε πίτες με φύλλο, σάντουιτς ή μπιφτέκια.

Λευκά τυριά: Φτιάχνεις τυροσαλάτα, π.χ. με γιαούρτι στραγγιστό, πάπρικα και ελαιόλαδο, τα προσθέτεις σε σάντουιτς, ομελέτες, λαχανικά, πατάτες, πουρέδες, κεφτέδες, μπιφτέκια, μπεσαμέλ και σάλτσες τυριών, π.χ. για ζυμαρικά.

Ψωμί

Δεν πετάς ούτε καν τα ψίχουλα…

Ρίχνεις στα κομμάτια ψωμιού που περίσσεψαν λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι ή βάζεις μόνο τυρί ή τα αλείφεις με σκόρδο και τα ψήνεις στο φούρνο. Μπορείς επίσης να κάνεις φρυγανιές, παξιμάδια και κρουτόν, π.χ. απλά ή με σκόρδο. Εναλλακτικά, αφαιρείς την κόρα και χρησιμοποιείς την ψίχα σε κεφτέδες, μπιφτέκια, πουτίγκα κ.α. ή τη μουλιάζετε σε αβγό και λίγο γάλα για να φτιάξεις αβγοφέτες, π.χ. περιχυμένες με μέλι και κανέλα ή αλμυρές με ντομάτα ψιλοκομμένη και τυρί τριμμένο. Το ξερό μπαγιάτικο ψωμί αντικαθιστά τη φρυγανιά, τη γαλέτα και το κρουτόν σε κάθε συνταγή, π.χ. για πανάρισμα ή σε σαλάτες. Μπορείς επίσης να ψήσεις τα ψίχουλα σκέτα, να τα αποθηκεύσεις σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιείς σε παναρίσματα, αλμυρές συνταγές, π.χ. ογκρατέν ή ως γέμιση λαχανικών μαζί με τυρί αλλά και σε γλυκίσματα, αφού πρώτα τα αρωματίσεις με βανίλια ή κανέλα.

Κουλουράκια & μπισκότα

Μακριά από την υγρασία…

Διατηρούνται για περισσότερο καιρό εάν τα φυλάξεις μαζί με μια λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σε μεταλλικό κουτί και τα αποθηκεύσεις καλά κλεισμένα σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν έχουν πάρει υγρασία, τα βάζεις για 5 λεπτά στο φούρνο και θα ξαναγίνουν τραγανά. Αν όμως δεν θέλεις να τα καταναλώσεις όπως έχουν, τότε τα θρυμματίζεις, τα ανακατεύεις με παγωμένο γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό και τα απολαμβάνεις ως επιδόρπιο. Μπορείς ακόμη να τα τρίψεις, να τα αναμείξεις με λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και να τα χρησιμοποιήσεις ως βάση για κάποιο γλυκό ψυγείου, π.χ. cheesecake, ή τάρτα φρούτων.

Τσουρέκια

Τέλεια για γλυκά ποτηριού…

Τα κόβεις σε λεπτές φέτες ή μικρά κομμάτια και είτε φτιάχνεις παξιμάδια ή φρυγανιές γλυκιάς γεύσης, είτε τα περιχύνεις με λιωμένη σοκολάτα και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, είτε ραντίζεις με λίγο αρωματικό αλκοολούχο ποτό, π.χ. cherry brandy, κονιάκ ή κρασί, και φτιάχνεις παντεσπάνι για τούρτα ή trifle – το trifle είναι ένα γλυκό ποτηριού που παρασκευάζεται σε στρώσεις από θρυμματισμένο παντεσπάνι περιχυμένο με αλκοόλ, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί ή μους, φρούτα και μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων.

Σοκολατένια αβγά

Αλήθεια σου περίσσεψαν;

Αβγουλάκια, λαγουδάκια και άλλα σοκολατένια γλυκά μπορούν να λιώσουν σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί με λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα και να αντικαταστήσουν τη σοκολάτα γάλακτος ή την κουβερτούρα σε όλες τις παρασκευές. Για παράδειγμα, ως γέμιση, επικάλυψη ή σιρόπι για κέικ, μάφινς, κορμό, μπράουνις, σοκολατόπιτα, μπάρες, κουλουράκια, μπισκότα και παγωτό ή για να φτιάξετε σοκολατάκια με φρούτα, π.χ. φράουλες, ή με ξηρούς καρπούς ή με τραγανές νιφάδες δημητριακών.

Απαράβατος κανόνας: Εάν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη ότι τα περισσεύματα φαγητού είναι ασφαλή, εάν δεν έχουν συντηρηθεί σωστά ή είναι πολύ παλιά ή εάν η όψη, η οσμή, η γεύση ή άλλα φυσικά χαρακτηριστικά τους είναι αλλοιωμένα, πρέπει να τα πετάξεις.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 168

Update: Μάιος 2016.