Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε όσπρια

16.05.2016
Παρότι τα όσπρια είναι από τα πλέον ασφαλή τρόφιμα, αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να τα περιορίσουν ή να τα αποφεύγουν.

ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ για ασθενείς με δυσλειτουργίες των νεφρών, όπως οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ουρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα, γαστρεντερικών ασθενειών όπως το ευερέθιστο έντερο, προβλημάτων στο θυρεοειδή ή/και λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, η κατανάλωσή τους πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού.

Προσοχή στις αλλεργίες!

Η σόγια, ιδίως δε οι γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες της, καθώς και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτήν ή την περιέχουν ως συστατικό ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αντιδράσεων υπερευαισθησίας και αλλεργίες. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στη σόγια βιολογικής καλλιέργειας ή/και στα φιστίκια, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και σε άλλα όσπρια, όπως π.χ. στα ρεβίθια.

Ξέρεις τι είναι η κυάμωση;

Άτομα με κληρονομική έλλειψη του ενζύμου G6PD, κάτι που διαπιστώνεται με μια απλή βιοχημική εξέταση, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κουκιών, διότι μπορεί να προκληθεί κυάμωση, δηλητηρίαση που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σου φέρνουν δυσπεψία;

Αρκετές φορές, ακόμα και σε άτομα με υγιές πεπτικό σύστημα, ορισμένα όσπρια μπορεί να είναι δυσκολοχώνευτα και κατά περίπτωση να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα, αέρια κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται εντονότερα σε όσους δεν τρώνε συχνά όσπρια ή τα καταναλώνουν σε υπερβολική ποσότητα.

Τι διευκολύνει την πέψη;

  • Η προσθήκη κατά το μαγείρεμα καρότων ψιλοκομμένων και αρωματικών, όπως σέλινου, δάφνης, μάραθου, θυμαριού κ.ά. Βοηθά επίσης η προσθήκη μουστάρδας σε σκόνη αλλά και το θρούμπι, το οποίο περιορίζει τα αέρια.
  • Ο περιορισμός ή η αποφυγή των όξινων σαλτσών, όπως π.χ. ντομάτας.
  • Η αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης δύσπεπτων τροφίμων όπως ζεστό ψωμί, παχιά αλλαντικά, ψάρια παστά και τυριά υψηλά σε λιπαρά, καθώς και τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό φούσκωμα, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.
  • Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων οσπρίων ανά γεύμα, όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι, μασώντας τα αργά και καλά. Μην τα τρως πολύ ζεστά ή όταν είναι παγωμένα, π.χ. κατευθείαν από το ψυγείο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Μάιος 2016.