Στην αγορά για φρούτα; Τι να προτιμήσεις

10.06.2016
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε νωπά φρούτα;

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ Ή ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ;

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ! Τα πιστοποιημένα φρούτα βιολογικής γεωργίας είναι ελεγχόμενα σε όλα τα στάδια παραγωγής τους και απαλλαγμένα από επικίνδυνα χημικά υπολείμματα, επομένως είναι σαφώς προτιμότερη επιλογή από τα αντίστοιχα συμβατικής καλλιέργειας.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ Ή ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ! Μας παρέχει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε ποιότητες και τιμές μέσα από μια μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, που σημαίνει ότι η συγκομιδή τους είναι σχετικά πρόσφατη, αλλά και να βρούμε περισσότερα τοπικά φρούτα, που σημαίνει ότι έχουν ταλαιπωρηθεί λιγότερο από τις αποστάσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ;

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε φρέσκα φρούτα…

  • Σεβόμαστε την εποχικότητα: Τα φρούτα εκτός εποχής είναι είτε εισαγωγής, οπότε κάνουν πολλά «χιλιόμετρα» μέχρι να φτάσουν στην αγορά, είτε καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.
  • Αποφεύγουμε τα «άγνωστα»: Προτιμάμε φρούτα που διαθέτουν πλήρη στοιχεία ιχνηλασιμότητας, π.χ. τόπος προέλευσης, παραγωγός, όνομα παρασκευαστή ή διακινητή, κατηγορία ποιότητας κ.λπ.
  • Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά: Εφόσον είναι εφικτό, επιλέγουμε φρούτα ελληνικής παραγωγής, καλύτερα βιολογικής καλλιέργειας παρά συμβατικής. Εναλλακτικά, όχι όμως ισοδύναμα, προτιμάμε ελληνικά φρούτα που παράγονται με κάποια μέθοδο ορθής γεωργικής πρακτικής.
  • Προσέχουμε την εμφάνιση: Τα φρούτα πρέπει να είναι αρκετά φρέσκα, ούτε άγουρα ούτε πολύ ώριμα, και να μην έχουν κηλίδες, στίγματα ή κτυπήματα. Επιλέγουμε όσα έχουν φυσιολογικό μέγεθος, ζωηρό χρώμα, καλή υφή, φυσικό άρωμα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του είδους τους. Αποφεύγουμε αυτά που έχουν πανομοιότυπη μορφή, μέγεθος, βάρος και χρώμα, τεράστιο μέγεθος, αλλοιωμένο χρώμα, σαπισμένα τμήματα, είναι εμφανώς «ταλαιπωρημένα» (π.χ. γδαρμένα, παραμορφωμένα, ζαρωμένα) ή, αντίθετα, φαίνονται πλυμένα, πεντακάθαρα ή «γυαλίζουν» – ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!
  • Χρήσιμη γνώση: Φρούτα που έχουν πλυθεί από τον πωλητή χαλάνε ευκολότερα, ενώ όσα φαίνονται «γυαλισμένα» μπορεί να έχουν ψεκαστεί με ειδικό υγρό ή/και επιστρωθεί με ειδικό κερί, επιτρεπόμενο όμως για χρήση σε τρόφιμα.

ΠΟΣΑ ΦΡΟΥΤΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

Οι ειδικοί συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 3 μικρομερίδων φρούτων, προτιμότερο διαφορετικών χρωμάτων ώστε να προσλαμβάνουμε περισσότερα είδη φυτοθρεπτικών. Μια μικρομερίδα νωπού φρούτου αντιστοιχεί σε 1 μέτριου μεγέθους φρούτο (π.χ. μήλο, ροδάκινο) ή 2 μικρού μεγέθους (π.χ. βερίκοκα, σύκα) ή 12-15 μικρές ρώγες σταφυλιού ή 1 φλιτζάνι κεράσια ή 1 φλιτζάνι μούρα (φράουλες, βατόμουρα κ.ά.) ή 200-250 γρ. πεπόνι ή καρπούζι ή ½ μεγάλο φρούτο όπως η μπανάνα. Κάθε μικρομερίδα φρούτου αποδίδει από 70-80 θερμίδες.

Τα φρέσκα φρούτα είναι προτιμότερο να τρώγονται μόνα τους, καλύτερα μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο δεν αποκλείεται η χρησιμοποίησή τους σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, π.χ. με γιαούρτι, μέσα σε δημητριακά πρωινού, αλλά και ως επιδόρπιο μετά το φαγητό αντί άλλου γλυκίσματος.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Update: Ιούνιος 2016.