Πόσες φυτικές ίνες έχουν τα φρούτα;

05.09.2016
Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων προσφέρει στον οργανισμό πλούσιο φυτικό υπόλειμμα, γνωστό κι ως «φυτικές ίνες».

Πόσες όμως φυτικές ίνες περιέχουν τα φρούτα που συνήθως καταναλώνουμε;

ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Φυτικές ίνες σε γραμμάρια

Συνολική ποσότητα

Εκ των οποίων

Περιγραφή τροφίμου

Διαλυτές

Αδιάλυτες

Ακτινίδιο

3,2

2,4

0,8

Αχλάδι

4,0

0,8

3,2

Βατόμουρα μαύρα

3,8

3,1

0,7

Βατόμουρα μπλε

4,2

1,7

2,5

Βερίκοκα αποξηραμένα

3,5

1,8

1,7

Γκρέιπφρουτ

3,1

2,4

0,7

Δαμάσκηνα αποξηραμένα

3,1

1,3

1,8

Μήλο με τη φλούδα

5,7

4,2

1,5

Μπανάνα

2,8

2,1

0,7

Πορτοκάλι

3,4

2,1

1,3

Σύκα αποξηραμένα

5,3

3,0

2,3

* Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα της στομαχικής πληρότητας και αποβάλλονται αυτούσιες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες υφίστανται ζύμωση από την εντερική χλωρίδα, προσροφούν αρκετό νερό και διευκολύνουν περισσότερο τις κενώσεις.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 144

Update: Σεπτέμβριος 2016.