Το εθνικό μας πιάτο στα καλύτερά του!

26.09.2016
Ιδιαίτερα εύγευστα και χορταστικά, πλούσια σε απαραίτητα διατροφικά συστατικά, πολλαπλώς ωφέλιμα για τον οργανισμό αλλά και σαφώς φθηνότερα συγκριτικά με τις ζωικές πηγές πρωτεϊνών, τα όσπρια επιστρέφουν δυναμικά στο τραπέζι μας και διεκδικούν –πανάξια!– κορυφαία θέση στο διαιτολόγιό μας.

Δεν παχαίνουν, διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη, προστατεύουν την υγεία μας. Ναι, τα όσπρια που έχουν θρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων, όταν γνωρίζουμε πώς θα τα επιλέξουμε και θα τα μαγειρέψουμε σωστά, γίνονται πολύτιμοι σύμμαχοί μας.

Προσοχή, όμως, μην το παρακάνεις.

Αν θέλεις να αυξήσεις την κατανάλωσή τους στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σου, κάνε το συντηρητικά και σταδιακά, από λίγο κάθε φορά και σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα πάντως με τις συστάσεις των ειδικών, καλό είναι να καταναλώνουμε 1 μερίδα μαγειρευμένων οσπρίων 2 φορές εβδομαδιαίως ή 1 μικρομερίδα (½ φλιτζάνι) μέρα παρά μέρα.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Σεπτέμβριος 2016.


Διαβάστε περισσότερα για τα όσπρια

Το «κρέας» του φτωχού κάνει καλό!

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε όσπρια

Πώς θα αγοράσεις καλά όσπρια

Πού πρέπει να φυλάω τα όσπρια;

Φτιάξε όσπρια βραστερά & εύπεπτα

Τα όσπρια αλλιώς! Εξυπνες ιδέες!