Πώς θα συνηθίσεις να πίνεις τον καφέ σου σκέτο

21.11.2016
Θέλεις να γλυκάνεις τα τρόφιμα αλλά και τον καφέ σου χωρίς να προσθέσεις ζάχαρη. Πειραματίσου ακολουθώντας τις ιδέες μας.

Όταν θέλετε να γλυκάνετε τα τρόφιμα και τα ροφήματά σας, μπορείτε αφενός να εφαρμόσετε κάποια τρικ που περιορίζουν την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης, αφετέρου να δοκιμάσετε τη χρήση κάποιου εναλλακτικού γλυκαντικού με μηδέν ή ελάχιστες θερμίδες και σάκχαρα.

Τι να κάνετε:

  • Αρχίστε να πίνετε τα σακχαρούχα ροφήματα ζεστά και όχι παγωμένα – το κρύο σκεπάζει τη γλυκιά γεύση και συνήθως απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης για να πετύχετε την επιθυμητή γλυκύτητα.
  • Μειώστε σταδιακά, από λίγο βδομάδα με τη βδομάδα, την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα, για παράδειγμα από 2 κουταλάκια στο ενάμιση, μετά στο 1, κατόπιν στο 0,5 και μείνετε εκεί ή προχωρήστε στο… σκέτο.
  • Πασπαλίστε με αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης ή βανίλια (βανιλλίνη) οποιοδήποτε τρόφιμο ή ρόφημα γλυκιάς γεύσης καταναλώνετε, ακόμα και τα φρούτα ή το γιαούρτι.
  • Χρησιμοποιήστε στα σπιτικά γλυκά λιγότερη ζάχαρη προσθέτοντας φρέσκα ή/και αποξηραμένα φρούτα. Αντί για το τυπικό κέικ, δοκιμάστε κέικ καρότου ή παντζαριού ή, εναλλακτικά, με χαρουπάλευρο.
  • Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε μέρος της ζάχαρης σε γλυκίσματα και ροφήματα με γλυκοζίτες στεβιόλης («στέβια»). Επειδή όμως τα επίπεδα γλυκύτητας ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του πριν το βάλετε στις συνταγές σας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175
Update: Νοέμβριος 2016