5 τρόφιμα-ασπίδες για να προλάβεις τις φλεγμονές

11.12.2016
Ποια τρόφιμα περιέχουν διατροφικά στοιχεία που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει τη χρόνια φλεγμονή;

  • Λιπαρά ψάρια: Πηγή ω-3 λιπαρών, αμινοξέων όπως η L-αργινίνη και βιταμίνης D, διατροφικών στοιχείων με αντιφλεγμονώδη δράση. Καταναλώστε διαφορετικού είδους λιπαρά ψάρια 2-3 φορές εβδομαδιαίως, προτιμότερο βραστά με τη μορφή σούπας.
  • Ελαιόλαδο: Έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Προτιμάτε ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο (ψυχρής έκθλιψης), απολαύστε το καθημερινά ωμό, π.χ. πάνω από σαλάτες λαχανικών και όσπρια. Εναλλακτικά, προσθέστε το στα φαγητά προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να μην υπερθερμανθεί.
  • Σκόρδο: Περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις, εξαιρετικά ωφέλιμες. Καταναλώστε 1-2 σκελίδες σκόρδου σχεδόν καθημερινά, ωμές όπως έχουν ή πολτοποιημένες ή ελαφρώς ψημένες, χρησιμοποιήστε το τακτικά στη μαγειρική σας.
  • Σπανάκι: Προτιμάτε βιολογικής καλλιέργειας. Γευθείτε το σε σαλάτες, κάντε το χυμό, smoothie αλλά και τσιπς στο φούρνο, μαγειρέψτε το με ρύζι ή σουπιές, προσθέστε το σε σάντουιτς, πίτες με φύλλο, ομελέτες και σούπες.
  • Λιναρόσπορος: Πηγή φυτικών ινών και α-λινολενικού οξέος (ALA). Θρυμματίστε ή αλέστε τους λιναρόσπορους λίγο πριν τους καταναλώσετε, προσθέστε τους σε γιαούρτι, σαλάτες, χυμούς, δημητριακά, μπιφτέκια, σούπες, μαγειρευτά φαγητά.


Ποια άλλα τρόφιμα βοηθούν;

Άμεση ή έμμεση αντιφλεγμονώδη δράση αποδίδεται σε:

  • Νωπά φρούτα, όπως ακτινίδιο, ανανάς, βατόμουρα όλων των ειδών, εσπεριδοειδή, κεράσια, μήλα, σταφύλια.
  • Λαχανικά, όπως αγκινάρα, καρότο, κολοκύθα, κρεμμύδι, λάχανο, μελιτζάνα, μπρόκολο, παντζάρι, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πράσο.
  • Όσπρια, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, γλυκοπατάτα και μανιτάρια.
  • Άψητους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, φιστίκια.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης πλούσια σε προβιοτικά και φτωχά σε νάτριο, όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα.
  • Μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, κανέλα, κάρι, κουρκουμάς, κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, πιπέρι κόκκινο, πιπερόριζα.
  • Ροφήματα, όπως κακάο, τσάι του βουνού και τσάι πράσινο.
  • Κρασί καλής ποιότητας, μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, ανάλατο βούτυρο γάλακτος (μόνο ωμό) – όλα σε μικρή ποσότητα!
* Οι παρεχόμενες πληροφορίες και προτάσεις δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές συμβουλές.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173
Update: Δεκέμβριος 2016