Πώς θα φτιάξεις νόστιμη & διαιτητική γαλοπούλα

19.12.2016
Υπάρχει τρόπος για να μειώσεις τις θερμίδες του χριστουγεννιάτικου γεύματος χωρίς να χάσεις σε νοστιμιά; Σου προτείνουμε μια διαιτητική παραλλαγή γαλοπούλας για να δοκιμάσεις φέτος.

Διαιτητική παραλλαγή γαλοπούλας

40% λιγότερες θερμίδες, 100% γεύση…

Υλικά: 1 νωπή γαλοπούλα περίπου 3 κιλών. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 3 κουταλιές βούτυρο. 5 κλωνιά μαϊντανός, ψιλοκομμένα. 5 κλωνιά άνηθος, ψιλοκομμένα. Αλάτι, πιπέρι. 3 κουταλιές ρύζι. 6 κάστανα βρασμένα (όχι λιωμένα) και καθαρισμένα. 1 μήλο βρασμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες. ½ λεμόνι. 1 ποτήρι χυμός μήλου.

Εκτέλεση: Καθαρίζετε καλά το εσωτερικό της γαλοπούλας και αφαιρείτε τα εσωτερικά όργανα. Την καψαλίζετε και την πλένετε καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι και τα βρασμένα κάστανα. Προσθέτετε το μήλο στο μίγμα. Γεμίζετε με το μίγμα τα πόδια της γαλοπούλας κατά τα 2/3 και κατόπιν τα ράβετε με λευκό σπάγκο. Τρίβετε τη γαλοπούλα με το λεμόνι και την αλείφετε με το χυμό μήλου. Την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να ψηθεί σε δυνατό φούρνο για 2,5-3 ώρες.

Τι αλλάξαμε στην παράδοση: Αφαιρέσαμε τα εντόσθια και τα εσωτερικά όργανα. Γεμίσαμε μόνο τα πόδια. Δεν βάλαμε στη γέμιση κιμά, αλλαντικά ή τυριά, γάλα, ψωμί, ούτε κουκουνάρια, σταφίδες ή άλλους ξηρούς καρπούς, εκτός από λίγα κάστανα. Δεν την αλείψαμε με βούτυρο ή λάδι, αλλά με λεμόνι και χυμό μήλου. Την τυλίξαμε σε αλουμινόχαρτο και την αφήσαμε να ψηθεί στο ζουμί της.

Γλιτώσαμε: 480 θερμίδες ανά τυπική μερίδα συγκριτικά με την παραδοσιακή της εκδοχή. Δεν είναι καθόλου λίγες…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125
Update: Δεκέμβριος 2016.