Πώς θα αγοράζεις φρέσκους ξηρούς καρπούς

18.12.2016
Τι πρέπει να γνωρίζεις κατά την αγορά - αποθήκευση των ξηρών καρπών;

Τι να προσέξω όταν τους αγοράζω;

  • Προτιμάτε ξηρούς καρπούς νέας εσοδείας με το φυσικό περίβλημά τους και να τους καθαρίζετε λίγη ώρα πριν τους καταναλώσετε. Το περίβλημα πρέπει να είναι απολύτως ακέραιο, ώστε να μην εισχωρούν υγρασία και αέρας στον καρπό.
  • Όταν αγοράζετε ψίχα ξηρών καρπών, προτιμάτε προϊόντα συσκευασμένα, ανάλατα, άψητα, με πλήρεις διατροφικές πληροφορίες και κοντινή ημερομηνία παραγωγής. Η τυποποίηση και η συσκευασία εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και προστασίας των καρπών.
  • Μην αγοράζετε χύμα ξηρούς καρπούς εάν δεν είστε σίγουρες για την ποιότητα και τις συνθήκες αποθήκευσής τους ή που φαίνονται αλλοιωμένοι, έχει αλλάξει το φυσικό τους χρώμα ή έχουν τραβήξει εμφανώς υγρασία και είναι μαλακωμένοι. Αποφύγετε την αγορά από άγνωστους προμηθευτές.

Πρέπει να γνωρίζετε: Η ελληνική παραγωγή ξηρών καρπών είναι ελλειμματική και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την εγχώρια ζήτηση – εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνουμε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που παράγουμε!

Πού να τους φυλάξω;

Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και την παραγωγή αφλατοξινών στους ξηρούς καρπούς, ενώ η ζέστη τούς υποβαθμίζει ποιοτικά, ταγγίζει τα λιπαρά και αλλοιώνει τη γεύση τους. Γι’ αυτό πρέπει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες: το χειμώνα σε μέρος ξηρό και δροσερό, μακριά από υγρασία και ζέστη, το καλοκαίρι μέσα σε κλειστά, αεροστεγή σκεύη στο ψυγείο. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να αποφεύγετε την παρατεταμένη αποθήκευσή τους και να τους καταναλώνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην τους αφήνετε εκτεθειμένους για πολλή ώρα, π.χ. σε δίσκους ή ανοικτά σκεύη σερβιρίσματος, μην ανοίγετε κάθε τόσο τη συσκευασία τους για τσιμπολόγημα, πετάτε τους πολυκαιρισμένους.

Βολική ιδέα: Για να τους διατηρείτε καλύτερα και να ελέγχετε τη μερίδα κατανάλωσης, χωρίστε τους ξηρούς καρπούς σε ατομικές μερίδες των 30 γρ. και φυλάξτε τους σε ξεχωριστά σακουλάκια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156
Update: Δεκέμβριος 2016