Delicatessen κι ελληνικά!

26.12.2016
Προτιμάμε προϊόντα από τον τόπο μας! Εκλεκτά εδέσματα με προσεγμένες πρώτες ύλες και ξεχωριστή γεύση, φτιαγμένα με μεράκι από Έλληνες παραγωγούς.

Ποια delicatessen θα προτιμήσουμε;

Εκλεκτά εδέσματα από τον τoπο μας –αξίζει να τα δοκιμάσεις

  • Αβγοτάραχο Μεσολογγίου: Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) – το ελληνικό χαβιάρι! Ξεχωριστός ψαρομεζές, με ιδιαίτερη νοστιμιά, άρωμα και λεπτή γεύση, που προέρχεται από τα αβγά που γεννούν οι θηλυκοί κέφαλοι (μπάφες).

  • Ασκορδουλάκοι: Γνωστοί και ως κρητικοί βολβοί, είναι διάσημοι για την υπέροχη γεύση τους. Συλλέγονται από το έδαφος και σερβίρονται ως σαλάτα, ως μεζές ή μαγειρεύονται με αρνί. Συσκευασμένοι διατίθενται μέσα σε γυάλινα βαζάκια με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

  • Καβουρμάς: Παραδοσιακό κρεατοσκεύασμα της Μακεδονίας και της Θράκης. Φτιάχνεται από βρασμένα κομμάτια πρόβειου και βοδινού κρέατος ή χοιρινού και μεγάλες δόσεις καρυκευμάτων. Γίνεται επίσης από μείγμα βουβαλίσιου κρέατος προερχόμενου από τις Σέρρες, χοιρινού και πρόβειου, το οποίο βράζεται, αφαιρείται το λίπος του και σοτάρεται με πιπέρια και ρίγανη.

  • Μετσοβόνε: Καπνιστό τυρί ΠΟΠ από το Μέτσοβο της Ηπείρου. Παράγεται από γάλα ντόπιων αγελάδων ελεύθερης βοσκής ή μείγματα αγελαδινού με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος. Συνοδεύει συνήθως λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων.

  • Πέστροφα φιλέτο καπνιστό: Αποτελεί γευστικότατο ορεκτικό, ιδίως δε όταν καπνίζεται με ξύλα οξιάς, κάτι που της προσδίδει ξεχωριστό και πιο γεμάτο άρωμα. Φημισμένες περιοχές για την παραγωγή της είναι οι Πρέσπες, τα Ιωάννινα και η Λακωνία. Εναλλακτικά, δοκιμάστε καπνιστή ρέγκα, σκουμπρί, πεσκανδρίτσα και χέλι – το χέλι Μεσολογγίου θεωρείται το νοστιμότερο της Ευρώπης!

  • Σαλιγκάρια: Είναι από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της πατρίδας μας, εξαιτίας της τρυφερής, χυμώδους και γευστικής σάρκας τους αλλά και του ελεγχόμενου τρόπου παραγωγής τους (διαβίωση σε ανοιχτό περιβάλλον, αποκλειστική διατροφή με πιστοποιημένα φυτά). Μπορείτε να τα βρείτε συσκευασμένα σε άλμη, είτε βρασμένα με το κέλυφος τους είτε καθαρισμένα και προβρασμένα, και να τα μαγειρέψετε με πάρα πολλούς τρόπους.

  • Σολομός καπνιστός: Ξεχάστε αυτόν της Σκοτίας και της Νορβηγίας, προτιμήστε αυτόν της… Λακωνίας! Ο συγκεκριμένος σολομός, που προέρχεται από ιχθυοτροφείο της περιοχής, καπνίζεται με παραδοσιακή μέθοδο και ξεχωρίζει για το γεμάτο άρωμά του, τη βελούδινη λιπαρότητα και τη γλυκιά επίγευση που αφήνει στο στόμα. Δοκιμάστε, επίσης, μαριναρισμένο φιλέτο σολομού, χαβιάρι σολομού και καπνιστό φιλέτο οξύρρυγχου.

  • Σταμναγκάθι: Άγρια ποικιλία ραδικιού με χαρακτηριστική πικρή γεύση, που φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη. Τρώγεται ωμό σαν σαλάτα, με λεμόνι ή ξίδι και ελαιόλαδο, βρασμένο μόνο του, μαγειρεμένο με αρνάκι ή κατσικάκι, συνοδεύει μοναδικά το ούζο ή τη ρακή.

  • Σύγκλινο: Ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Μάνη και στη Σπάρτη. Γίνεται από κομμάτια χοιρινού κρέατος, τα οποία αλατίζονται, μαρινάρονται σε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά, υποβάλλονται σε υγρή θερμική επεξεργασία, καπνίζονται με καπνό από αρωματικό ξύλο και διατηρούνται μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείται ως μεζές για κρασί ή ούζο, ενώ προστίθεται επίσης σε σάλτσες, μακαρονάδες, όσπρια και ομελέτες.

Τι άλλο; Αλλαντικά παραδοσιακά, αλίπαστα Λέσβου, κρόκος Κοζάνης, μανιτάρια Γρεβενών, προϊόντα με μαστίχα Χίου, μέλι Ελάτης, πάστα ροδιού Ευβοίας, γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης, τόνος Αλοννήσου, τυριά ΠΟΠ, φάβα και ντοματάκια Σαντορίνης και καθετί εξαιρετικό που παράγει η ελληνική φύση αλλά και οι μικροί, τοπικοί παραγωγοί!

Δεν ξεχνάμε: Τα gourmet και τα delicatessen δεν είναι για... χόρταση! Ο βαθμός της απόλαυσης που μας προσφέρουν εξαρτάται από την ποιότητά τους και όχι από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Οπότε, τώρα ξέρουμε το μυστικό: «λίγο και εκλεκτό»!


ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Νοέμβριος 2016