8 τεχνικές για να ελέγχεις την πείνα σου!

09.01.2017
Εφαρμόστε τες και θα τα χάσετε...

  • ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ: Πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλο το 24ωρο, αρχίζοντας πριν από το πρωινό γεύμα. Καθιερώστε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας κάθε περίπου 1 ώρα για να γεμίσετε με νερό το ποτήρι σας.

  • ΠΡΟ-ΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ: 10 λεπτά πριν από το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα καταναλώστε 1 φρούτο ή ζωμό καλά στραγγισμένο ή γαλακτοκομικό μειωμένων λιπαρών ή λαχανικά.

  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ: Προσπαθήστε να μην τρώτε «στα όρθια», αλλά καθισμένοι, σε κατάλληλο περιβάλλον και με ήσυχη ατμόσφαιρα. Επικεντρωθείτε στο φαγητό και αποφύγετε οποιονδήποτε περισπασμό – κλείστε το κινητό, μη βλέπετε τηλεόραση!

  • ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο από ό,τι συνήθως, με εξαίρεση τη σαλάτα, και επιπλέον απλώστε το στο πιάτο ώστε να φαίνεται περισσότερο.

  • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Σε κάθε γεύμα που περιέχει σαλάτα λαχανικών, καταναλώστε πρώτα τουλάχιστον τη μισή ποσότητα σαλάτας (ή όλη) και κατόπιν το υπόλοιπο φαγητό – σταματήστε να τρώτε μόλις νιώσετε χορτασμένοι, ασχέτως εάν έχει απομείνει φαγητό στο πιάτο σας.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ: Χωρίστε το φαγητό σας σε πολλές μικρές μπουκιές, μασήστε κάθε μπουκιά 10-15 φορές, απολαμβάνοντας την υφή, το άρωμα και τη γεύση της. Αν το φαγητό δεν μπορεί να τεμαχιστεί, π.χ. γιατί είναι σούπα, χρησιμοποιήστε το κουτάλι με το χέρι που δεν σας βολεύει – π.χ. το αριστερό αν είστε δεξιόχειρας.

  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΡΕΣΜΟΥ: Εάν έχετε φάει ήδη αρκετά, αλλά συνεχίζετε να πεινάτε, τρίψτε για 90 δευτερόλεπτα το χόνδρο στο πάνω μέρος του αριστερού αυτιού και κατόπιν για 60 δευτερόλεπτα το λοβό του δεξιού αυτιού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το στόμα σας με μπόλικο νερό και κατόπιν μασήστε μια αρωματική τσίχλα χωρίς ζάχαρη για τουλάχιστον 5 λεπτά.

  • ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: Καταγράφετε το τι, πότε και πόσο τρώτε. Κάνοντας συχνό απολογισμό για το τι έχετε φάει ενδυναμώνετε τον αυτοέλεγχό σας, αποφεύγετε το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα και τρώτε λιγότερο στα επόμενα γεύματα.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155
Update: Ιανουάριος 2017.