Τι να διαλέξω: Γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά;

17.02.2017
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Μέση διατροφική αξία*

Γαλακτομπούρεκο

(τεμάχιο 125g)

Μπακλαβάς

(τεμάχιο 125g)

Θερμίδες

278

509

Πρωτεΐνες (g)

5

8

Υδατάνθρακες (g)

47

70

Λιπαρά (g)

9

24

Χοληστερίνη (mg)

49

20

*Με την τυπική συνταγή. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα υλικά, την παρασκευή και την ποσότητα σιροπιού.

Σιροπιαστά και λαχταριστά

Γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς είναι δύο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά, τα οποία φτιάχνονται σε ζαχαροπλαστεία και σπίτια με διάφορες συνταγές, με αρκετές παραλλαγές υλικών και σε διάφορα μεγέθη, από μικρά μέχρι πολύ... ευμεγέθη. Εξαιτίας όλων των παραπάνω λόγων, λοιπόν, είναι αδύνατον να απαντήσουμε με ακρίβεια στο ερώτημα πόσες θερμίδες έχει το καθένα. Εντούτοις, σε γενικές γραμμές, όταν παρασκευάζονται με την τυπική συνταγή και τα συγκρινόμενα τεμάχια έχουν το ίδιο βάρος, τότε ο μπακλαβάς αποδίδει κατά μέσο όρο διπλάσιες θερμίδες και σχεδόν τρεις φορές περισσότερα λιπαρά. Επομένως, τουλάχιστον από διαιτητικής απόψεως:

TΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Ιδίως δε εάν είναι σπιτικό, φτιαγμένο χωρίς νεωτερισμούς υλικών, όπως π.χ. προσθήκη λιωμένης κουβερτούρας στην κρέμα ή πάρα πολύ σιρόπι, εφόσον βεβαίως περιοριστείτε σε ένα και μόνο κομμάτι ημερησίως, στο μικρότερο δυνατό μέγεθος και χωρίς άλλα συνοδευτικά, όπως π.χ. παγωτό.

Μυστικά για να πετύχει το γαλακτομπούρεκο!

Κάντε τη σπιτική σας συνταγή ακόμα πιο πετυχημένη, ακόμα πιο γευστική…

Κρέμα: Αποτελείται από γάλα φρέσκο, βούτυρο γάλακτος φρέσκο, αβγά με τον κρόκο, ζάχαρη κρυσταλλική, σιμιγδάλι και βανίλια ή βανιλίνη. Αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερίνη της κρέμας, μπορείτε να βάλετε γάλα με μειωμένα λιπαρά αντί για πλήρες, αλλά και 1-2 λιγότερα αβγά. Για να μη γίνει πολύ σφιχτή και συμπαγής, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά σιμιγδάλι ή, αν επιθυμείτε πιο ελαφριά υφή, μισή ποσότητα σιμιγδαλιού και μισή κορν φλάουρ. Εάν η κρέμα πήξει, αραιώστε τη με ελάχιστο νερό. Φροντίστε επίσης να την ανακατεύετε συχνά καθώς φτιάχνετε τα φύλλα, ώστε να μην κάνει κρούστα.

Φύλλα: Για να ψηθούν τα φύλλα κρούστας σωστά και να γίνουν τραγανά, πρέπει να τα αλείψετε με καλής ποιότητας βούτυρο λιωμένο χρησιμοποιώντας πινέλο και να τα τοποθετήσετε προσεκτικά σε άριστης ποιότητας ταψί φούρνου ή γυάλινο πυρίμαχο, το οποίο επιτρέπει να ψηθούν καλά και τα κάτω φύλλα.

Σιρόπιασμα: Αφού ψηθεί το γλυκό και πάρει το χαρακτηριστικό ροδοκόκκινο χρώμα του, το βγάζετε από το φούρνο και το σιροπιάζετε σιγά-σιγά, κουταλιά-κουταλιά, είτε ενόσω είναι ακόμα ζεστό, με το σιρόπι να είναι κρύο, είτε το αφήνετε να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι καυτό.