Παχυσαρκία και καρκίνος: Η άγνωστη και επικίνδυνη σχέση τους

05.03.2017
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το παραπανίσιο σωματικό βάρος απειλεί την υγεία μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο μέχρι στιγμής θεωρούσαμε, ενώ μάλιστα συνδέεται και με αρκετές μορφές καρκίνου.

Διεθνής έρευνα με επικεφαλής την Ελληνίδα Μαρία Κύργιου, κλινική λέκτορα γυναικολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου και τον Κώστα Τσιλίδη, λέκτορα επιδημιολογίας του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial και επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ερεύνησε τη σχέση παχυσαρκίας με κάποιες μορφές καρκίνου. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης (Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας) και ο Γιώργος Μαρκοζάννης (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας).

Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα αφού δείχνουν ότι τα παραπανίσια κιλά και ιδιαίτερα το πλέον του φυσιολογικού σωματικό λίπος αυξάνουν τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου. Συγκεκριμένα για 11 είδη καρκίνου ανάμεσά τους: του εντέρου, του παγκρέατος, των νεφρών, του μαστού, του οισοφάγου, των ωοθηκών, της μήτρας, των νεφρών κ.ά.

Μελετήθηκαν 204 έρευνες που έκαναν συσχέτιση σωματικού βάρους και καρκίνου, και διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου (στους άνδρες), των χοληφόρων οδών, του παγκρέατος, του ενδομητρίου (στις γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης) και των νεφρών. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες έως 56% στην περίπτωση του καρκίνου του χοληφόρου συστήματος. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται κατά 21% για κάθε αύξηση κατά 0,1 της αναλογίας μέσης/γοφών στις γυναίκες.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα και ότι αναμένεται μέχρι το 2035 οι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους να είναι υπέρβαροι, η έρευνα αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία καθότι στέλνει το μήνυμα ότι η απώλεια βάρους είναι σημαντική προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πολλών χρόνιων παθήσεων όπως του διαβήτη και των καρδιοπαθειών αλλά και του καρκίνου.