Η δίαιτα των κοιλιακών

12.03.2017
Εξειδικευμένη διατροφική προσέγγιση για να χάσετε αναλογικά περισσότερο λίπος και πόντους από την κοιλιακή περιοχή. Σε συνδυασμό με γυμναστική σε λιγότερο από έξι εβδομάδες θα αποκτήσετ επιο λεπτή μέση, επίπεδη κοιλιά και σφιχτούς κοιλιακούς.

Αν και είναι θεωρητικώς αδύνατο να χάσετε αρκετό λίπος αποκλειστικά και μόνο τοπικά, χωρίς δηλαδή να χάσετε και από άλλες περιοχές του σώματος, μπορείτε να αυξήσετε αναλογικά την απώλεια κοιλιακού λίπους με την κατάλληλη διατροφή.

Υπόδειγμα εβδομαδιαίου μενού

Βολικό, προσαρμόσιμο, χωρίς πολλά μαγειρέματα, άμεσα αποτελεσματικό – ορατή διαφορά στην κοιλιά από τις πρώτες κιόλας ημέρες…

Δευτέρα

Πρωινό: 1 μέτριο παξιμάδι + 2 κουταλιές κότατζ ή άλειμμα (spread) τυριού + 1 αβγό βραστό.

Ενδιάμεσο: 1 πορτοκάλι + 10 αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Σαλάτα ωμών λαχανικών + 1 φιλέτο τόνου ή σολομού στον ατμό, π.χ. από κονσέρβα + ½ φλιτζάνι φασόλια.

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι γιαούρτι (προτιμότερο στραγγιστό 0-2% λιπαρά) + 1 κουταλάκι λιναρόσπορος (σπασμένος) + 1 μήλο.

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό + 1 χοιρινή μπριζόλα + ½ φλιτζάνι φασόλια (από το μεσημέρι).

Προσαρμόστε το εβδομαδιαίο μενού στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Τρίτη

Πρωινό: ¾ φλιτζανιού γιαούρτι + 2 κουταλιές δημητριακά πρωινού + 1 κουταλάκι λιναρόσπορος + 1 κουταλιά σταφίδες.

Ενδιάμεσο: 2 μανταρίνια + 10 αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Σαλάτα ωμών λαχανικών + 1 μπούτι κοτόπουλου + ½ φλιτζάνι ρύζι στον ατμό, π.χ. καστανό, basmati.

Απογευματινό: 1 ποτήρι κεφίρ ή ξινόγαλα + 1 μπανάνα.

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό + 1 στήθος κοτόπουλου + 1 πατάτα βραστή (μπορείτε να τα μαγειρέψετε όλα μαζί ως σούπα).

Πίνετε 1-2 ποτήρια νερό 10-15 λεπτά πριν από κάθε προγραμματισμένο γεύμα.

Τετάρτη

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί (με προζύμι ή σίκαλης) + 1 φέτα τυρί τοστ + 1 αβγό βραστό + ο χυμός από 1 ρόδι ή πορτοκάλι.

Ενδιάμεσο: 1 χούφτα στραγάλια (είναι όσπριο) με σταφίδες ή ξερά βατόμουρα.

Μεσημεριανό: Σαλάτα ωμών λαχανικών με φέτες πορτοκαλιού + 1 μπιφτέκι μοσχαρίσιο ζυμωμένο με νιφάδες βρώμης και συνοδευτικό λαχανικά ψητά, π.χ. μανιτάρια, ή στον ατμό.

Απογευματινό: ½ φλιτζάνι γιαούρτι + 1 κουταλάκι λιναρόσπορος (ή ηλιόσπορος) + 1 μανταρίνι.

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό + 1 μικρή αραβική πίτα με λαχανικά, μπιφτέκι (από το μεσημέρι), 3 κουταλιές κότατζ ή άλειμμα τυριού και προαιρετικά μουστάρδα.

Συνδυάζετε στις σαλάτες λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, προσθέτετε μέχρι 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Πέμπτη

Πρωινό: 1 μέτριο παξιμάδι + 1 κουταλιά ταχίνι + 1 κουταλάκι μέλι + ½-1 ποτήρι ξινόγαλα ή κεφίρ.

Ενδιάμεσο: 1 πορτοκάλι + 10 αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Σαλάτα ωμών λαχανικών με λιναρόσπορο + ½ φλιτζάνι φακές + 30 γρ. τυρί κίτρινο, π.χ. γραβιέρα.

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι γιαούρτι + 1 μήλο (προτιμότερο ξινόμηλο).

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό + 1 φιλέτο ή σουβλάκι γαλοπούλας με μανιτάρια και πιπεριές + ½ φλιτζάνι φακές (από το μεσημέρι) ή ρύζι.

Επιλέγετε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, προϊόντα δημητριακών πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχα κρέατα.

Παρασκευή

Πρωινό: ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης μαγειρεμένες σε νερό (εναλλακτικά: σιτάρι) + 1 κουταλάκι λιναρόσπορος + ½ μήλο + 2 κουταλάκια σταφίδες + 10 αμύγδαλα.

Ενδιάμεσο: 1 γιαούρτι + ½ μήλο.

Μεσημεριανό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό ή/και χόρτα + 1 φιλέτο ψαριού (ποσέ ή στον ατμό ή ψητό ή από κονσέρβα) + ½ φλιτζάνι πλιγούρι μουλιασμένο ή βρασμένο.

Απογευματινό: 1 μανταρίνι + 1 χούφτα στραγάλια.

Βραδινό: Σαλάτα ωμών λαχανικών με φέτες πορτοκαλιού + ομελέτα φούρνου με 3 ασπράδια αβγών, 1 κρόκο, λαχανικά όπως μανιτάρια και 1 κουταλιά τυρί τριμμένο.

Μαγειρεύετε χωρίς επιπρόσθετα λίπη, μειώστε το αλάτι με τη χρήση μυρωδικών.

Σάββατο

Πρωινό: 1 μπανάνα + 2 κουταλάκια ταχίνι + 2 κουταλάκια σταφίδες + 10 φιστίκια κελυφωτά ή αμύγδαλα.

Ενδιάμεσο: 1 ποτήρι κεφίρ ή ξινόγαλα + 2 μανταρίνια.

Μεσημεριανό: Σαλάτα ωμών λαχανικών με προαιρετικά σπόρους ροδιού + 1 φλιτζάνι ζυμαρικά με 3 κουταλιές σάλτσα κιμά και 1 κουταλιά τυρί τριμμένο.

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι γιαούρτι + 2 κουταλάκια καρυδόψιχα + 1 κουταλάκι τριμμένη μαύρη σοκολάτα.

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό + 1 σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο ή μπιφτέκι με ψητά λαχανικά + 1 μικρή αραβική πίτα ή ½ πίτα για σουβλάκι.

Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο καφέ ή/και τσάι (χωρίς ζάχαρη).

Κυριακή

Πρωινό: ½ φλιτζάνι βρασμένο πλιγούρι (ή κινόα ή βρώμη) αναμεμειγμένο με 10 αμύγδαλα, 1 κουταλιά ξερά φρούτα, π.χ. σταφίδες, 1 μήλο και κανέλα.

Ενδιάμεσο: 2 μανταρίνια ή 1 πορτοκάλι.

Μεσημεριανό: Ελεύθερο γεύμα (cheat meal).

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι γιαούρτι + 1 κουταλάκι λιναρόσπορος.

Βραδινό: Σαλάτα με ωμά λαχανικά, 1 μέτριο παξιμάδι σπασμένο, 1 αβγό βραστό ή 3 ασπράδια, 4 κουταλιές κότατζ ή 30 γρ. άλλο τυρί και 5 ελιές μαύρες.

Το ελεύθερο γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε επιθυμείτε.

Ενημερωθείτε από διαιτολόγο πριν ακολουθήσετε οποιοδήποτε μη εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είστε παχύσαρκη, έχετε πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ