Πότε χρειάζεσαι συμπληρώματα διατροφής

24.03.2017
Τρέχεις από το πρωί ως το βράδυ, έχεις άγχος και δεν τρως καλά. Μήπως χρειάζεσαι έξτρα βοήθεια;

Σίγουρα ναι, εάν:

Έχετε αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία ή παρουσιάζετε συγκεκριμένες θρεπτικές ελλείψεις τις οποίες δεν μπορείτε ή δεν πρέπει να καλύψετε μέσω της συνήθους διατροφής σας.

Πιθανότατα ναι, εάν:

Δεν διατρέφεστε ποικίλα και ισορροπημένα, πίνετε πολύ αλκοόλ ή/και καπνίζετε, ακολουθείτε κάποια διατροφή περιοριστική ή ειδικού τύπου (φυτοφαγική κ.ά.), κάνετε αυστηρή ή παρατεταμένη δίαιτα, έχετε δραστήριο τρόπο ζωής ή έντονες σωματικές δραστηριότητες, νιώθετε εξασθένηση, έλλειψη ενέργειας, υπερένταση, νευρικότητα, υψηλό άγχος ή καταθλιπτική διάθεση, είστε σε μια ιδιαίτερα απαιτητική φάση της ζωής σας π.χ. στην εμμηνόπαυση ή σε ανάρρωση έπειτα από ασθένεια.

Μάλλον όχι, εάν:

Νιώθετε και είστε καλά, αντεπεξέρχεστε εύκολα στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσλαμβάνετε όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε καθημερινά, σε επαρκείς για τον οργανισμό σας ποσότητες.

Τα συμπληρώματα και τα προϊόντα ειδικής διατροφής συμπληρώνουν με χρήσιμες ουσίες το καθημερινό διαιτολόγιό μας, αλλά δεν υποκαθιστούν τα τρόφιμα, ούτε πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί αυτών. Η πρόσληψη των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων πρέπει να γίνεται μέσω των τροφίμων και από εκεί και πέρα, εάν χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη πρόσληψή τους ή κάτι ιδιαίτερο, μπορούμε να το καλύπτουμε χρησιμοποιώντας τα ανάλογα τυποποιημένα σκευάσματα γνωστών και αξιόπιστων εταιρειών. Καλύπτοντας τα θρεπτικά κενά της διατροφής μας με ορθολογικό τρόπο, αφενός περιορίζουμε την πιθανότητα δημιουργίας οργανικών δυσλειτουργιών και προβλημάτων εξαιτίας των ελλείψεων, αφετέρου βοηθάμε τον οργανισμό μας να ανταποκρίνεται, να αντιμετωπίζει, να προσαρμόζεται και να αποδίδει καλύτερα σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας. Εκτός όμως από αυτά, ορισμένα βοηθήματα μπορεί να επιφέρουν επιπλέον ωφέλειες και να αποδειχθούν περαιτέρω χρήσιμα για την επίτευξη συγκεκριμένων επιδιώξεων, όπως π.χ. ο έλεγχος του σωματικού βάρους.

Από τον Σταύρο Δεδούκο