Θέλω: να ανεβεί η διάθεσή μου!

20.03.2017
Αντίθετα με ότι γενικώς πιστεύεται το αλκοόλ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας φτιάξει η διάθεση!

Αν αισθάνεστε συχνά κακή διάθεση και ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, μπορεί να είστε αφυδατωμένες και να σας λείπει απλώς το νερό. Το νερό πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη διατροφή σας και να το πίνετε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Εάν πίνετε αρκετό νερό αλλά νιώθετε κατάπτωση και συγχρόνως σας κυριεύουν αισθήματα θλίψης, καταναλώστε γεύματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, ινώδεις υδατάνθρακες, βιταμίνες C και Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Κάποιο λιπαρό ψάρι (π.χ. σκουμπρί, σολομός, ρέγκα, σαρδέλες) ή αβγά με τον κρόκο και χόρτα ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά στον ατμό περιχυμένα με ωμό λινέλαιο ή λιναρόσπορους είναι ιδανικά για κυρίως γεύματα. Φρούτα, φρέσκοι χυμοί, σπόροι και ξηροί καρποί ενισχύουν την ευδιαθεσία σας όταν τα καταναλώνετε ως πρωινό γεύμα ή ως ενδιάμεσα σνακ.

Τι να αποφεύγετε

Γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο περιέχει ζάχαρη θα σας προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, ενώ στη συνέχεια θα επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα. Τηγανητά, τσιγαριστά και γενικά τρόφιμα «ταλαιπωρημένα» από καμένα λίπη σάς καθιστούν πιο ευάλωτες στην πρόκληση αισθημάτων κατάθλιψης, διότι μεταβάλλουν την αναλογία ω-3/ω-6 λιπαρών. Η χρήση αλκοόλ ευθύνεται επίσης για πολλά καταθλιπτικά επεισόδια, οπότε καλύτερα να απέχετε εντελώς και από αυτό.

Στα πλαίσια ενός γενικά ισορροπημένου διαιτολογίου, η λελογισμένη περιστασιακή κατανάλωση συνδυασμών τροφίμων με σκοπό τον επηρεασμό της ψυχικής διάθεσης, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Αντίθετα, η πολύ συχνή, σε πολύ μεγάλες ποσότητες ή μονομερής κατανάλωσή τους, όχι μόνον δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελέσει αίτιο ψυχικών μεταπτώσεων και διαταραχών της συμπεριφοράς.

Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ