Απέτυχε η δίαιτα σου; Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου!

09.02.2019
Απέτυχε η δίαιτα σου; Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου!
Eάν ανήκεις στις πολλές που ελπίζουν να χάσουν μερικά κιλά κάθε... Δευτέρα (!) σου έχουμε μια συμβουλή: μην αρχίζεις δίαιτα.

Οι ερευνητές Traci Mann του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ο Α. Janet Tomiyama του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μελετούν εδώ και πολλά χρόνια την επιστήμη της δίαιτας και, όπως εξήγησαν σε ένα άρθρο για το CNN, οι δίαιτες αποτυγχάνουν συχνότερα από αυτές που επιτυγχάνουν - και συνήθως για λόγους που δεν ευθύνεται το άτομο που κάνει δίαιτα.

Διάβασε: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παίρνεις μερικά κιλάκια

Ένας λόγος γι 'αυτό είναι ότι δεν πρέπει να αρχίσουμε να παίζουμε με ίσους όρους. Ανεξάρτητα από το τι τρώς, τα γονίδια καθορίζουν το σχήμα του σώματός σου. Φυσικά οι βαρύτεροι άνθρωποι τείνουν να χρειάζονται λιγότερες θερμίδες από ό, τι οι λεπτοί άνθρωποι για να έχουν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βαρείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τους λεπτούς ανθρώπους και να αποθηκεύουν λίπος.

Ακόμα κι αν αυτή που κάνει δίαιτα βλέπει την επιτυχία στην αρχή, η μείωση των θερμίδων μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε φυσιολογικές αλλαγές οι οποίες κάνουν τη δίαιτα λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου. Προκειμένου να συνεχίσει να χάνει βάρος με τον ίδιο ρυθμό, πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τη θερμιδική της πρόσληψη.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις τα ρούχα σου να στεγνώσουν γρήγορα, παρά τον κρύο καιρό

Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το κάνεις όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα, εξηγούν οι Mann και Tomiyama, διότι η δίαιτα αλλάζει πραγματικά την χημεία του εγκεφάλου σου, καθιστώντας την τροφή πιο αισθητή από ό, τι ήταν πριν - για να μην πούμε πιο νόστιμη. Οι περισσότεροι που κάνουν διαίτα, λαμβάνουν μεγαλύτερη δόση ντοπαμίνης όταν τρώνε από ότι πριν, καθιστώντας το σοκολατάκι παράνομη πράξη που το κάνει πιο δύσκολο να το αρνηθούν.

Παράλληλα αν οι διαιτολόγοι δεν είναι αυστηροί μαζί τους, είναι επίσης πολύ δύσκολο να παραμείνουν προσηλωμένοι στη δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η δίαιτα μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης «κορεσμού», που ονομάζεται λεπτίνη και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις. Εν κατακλείδι, η δίαιτα όχι μόνο σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένη επειδή τρως λιγότερα αλλά σε κάνει να χρειάζεσαι ακόμα περισσότερο φαγητό από ό, τι πριν για να αισθανθείς πλήρης.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να κερδίσεις, εκτός από το να παραδεχτείς ότι το παιχνίδι δίαιτας είναι στημένο. Αλλά πριν σηκώσεις τα χέρια ψηλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλές άλλες θετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στη διατροφή σου που δεν έχουν να κάνουν με την απώλεια βάρους - όπως για παράδειγμα τρώγοντας περισσότερες πρωτεΐνες και ωμέγα-3 που έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό..