Μήπως σε παχαίνει το ψυγείο σου;

14.04.2011
Φάτε μάτια ψάρια. Η εν λόγω παροιμία βρίσκει την τεκμηρίωσή της σε μια σειρά ερευνών που υποστηρίζουν πως οι περισσότερες διατροφικές παρασπονδίες γίνονται όταν έχουμε τους πειρασμούς μέσα στο σπίτι μας!

Φάτε μάτια ψάρια. Η εν λόγω παροιμία βρίσκει την τεκμηρίωσή της σε μια σειρά ερευνών που υποστηρίζουν πως οι περισσότερες διατροφικές παρασπονδίες γίνονται όταν έχουμε τους πειρασμούς μέσα στο σπίτι μας!

Μεγάλος εχθρός του ιδανικού σώματος είναι το ψυγείο. Είναι πολύ εύκολο να έχεις πρόσβαση σε τροφές πειρασμούς που έμειναν στο ψυγείο και που σε παχαίνουν ύπουλα μέρα με τη μέρα. Ειδικά αν σκεφτείς πως η σχέση που έχουμε με τη ζυγαριά μας δεν είναι και η καλύτερη (δες και τον πίνακα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Womenonly με δείγμα 300+ αναγνωστριών), το ψυγείο συνεχίζει να μας παχαίνει κι εμείς δεν το παίρνουμε χαμπάρι.

Πόσο συχνά ζυγίζεσαι!
Όποτε το θυμηθώ 13%
Μια φορά την ημέρα 20%
Όποτε βλέπω μπροστά μου ζυγαριά 14%
Δύο- τρεις φορές την εβδομάδα 13%
Μια φορά την εβδομάδα 13%
Σχεδόν ποτέ - δεν με απασχολεί το βάρος μου 6%
Δύο- τρεις φορές το μήνα 4%
Μια φορά το μήνα 2%
Όταν το ζητήσει ο γιατρός 1%
Ποτέ! Δεν υπάρχει ζυγαριά που να με σηκώνει 0%

Ιδού οι πιο απλοί τρόποι για να μετατρέψεις το ψυγείο σε παράδεισο της δίαιτας!

1. Τα κατεψυγμένα τυροπιτάκια, τα έτοιμα γεύματα και οι προτηγανισμένες πατάτες
Είναι εκεί, τη στιγμή που επιστρέφεις κουρασμένη από τη δουλειά, που δεν έχεις διάθεση να μαγειρέψεις τίποτα υγιεινό και που το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ρίξεις από το ψυγείο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αν πρέπει να έχεις κάποιο προ μαγειρεμένο γεύμα στον καταψύκτη, φρόντισε να είναι κάποιο λαχανικό όπως ο αρακάς, οι αγκινάρες ή το μύρο ρύζι. Αντίθετα απόφυγε τις προτηγανισμένες πατάτες, το παστίτσιο και όλα αυτά τα γεύματα που είναι γεμάτα στα συντηρητικά και έχουν περισσότερα λιπαρά σε σχέση με εκείνα που θα μαγείρευες μόνη σου. Αν πρέπει, μπορείς να καταψύξεις μικρές μερίδες από γεύματα που θα έχεις φτιάξει εσύ το Σαββατοκύριακο με παρθένο ελαιόλαδο, λίγα λιπαρά και διαλεχτά υλικά. Ακόμα κι αν δεν σε ικανοποιεί η γεύση απόλυτα, και χρήματα θα γλυτώσεις και δεν θα πέσεις στην παγίδα του έτοιμου.

2. Το γιαούρτι με τα φρούτα:

Μπορεί να ψάχνεις τα κομμάτια φρούτων στα εν λόγω γιαουρτάκια κι αυτά να κρύβονται στον πάτο αλλά η ζάχαρη που περιέχουν είναι παντού! Και να ήταν μόνο τα φρούτα, στο χορό έχουν μπει τα μπισκότα και η σοκολάτα. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι το απλούστατο: αγόρασε ωραιότατα άπαχα γιαουρτάκια αγελάδος με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Κι αν η γεύση δεν σε ικανοποιεί απόλυτα, πάρε το ωραιότατο μηλαράκι, πορτοκαλάκι, τις μπανάνες ή όποιο άλλο φρουτάκι σου αρέσει, κοψ'το κομματάκια και πρόσθεσε το εσύ στο γιαούρτι!

3. Το ντρέσινγκ της σαλάτας:

Ακόμα και δύο κουταλάκια του αγαπημένου σου ντρέσινγκ σε φορτώνουν με 120 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η δικαιολογία του τρώω μόνο μια σαλατούλα και πως γίνεται να παχαίνω, πηγαίνει περίπατο.
Αν είσαι λάτρης των ντρέσινγκ, φτιάξε το δικό σου με λίγες θερμίδες και απόφυγε το έτοιμο. 1 κουταλάκι μπαλσάμικο, λίγο σκόρδο σε σκόνη, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι μουστάρδα και ανακάτεμα.

4. Αυτό το μυστήριο πακέτο:

Αγοράζεις το μαρουλάκι, το λαχανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ανηθάκι. Τα τοποθετείς σε μια ωραία σακούλα του σούπερ μάρκετ, και τα καταχωνιάζεις στο συρταράκι για τα ευπαθή προϊόντα.. Περνάνε μέρες και μέρες και μέρες και τελικά όταν ανοίγεις και πάλι το συρταράκι αυτό και τι να δεις; Τα μουχλιασμένα λαχανικά!!!! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τα λαχανικά σου σε μικρά μπολάκια μπροστά μπροστά στα ράφια του ψυγείου, για να μην τα ξεχάσεις πάλι.

Κατερίνα Πατούλια