Κόμπακτ αδυνάτισμα για εργαζόμενα κορίτσια

03.11.2011
Θέλεις πολύ να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Αλλά πώς να την παλέψεις να φτάσεις μέχρι το γυμναστήριο, τη στιγμή που εργάζεσαι 10 ώρες καθημερινά, επιστρέφεις για να μαγειρέψεις και να συμμαζέψεις το σπίτι κι αν έχεις και παιδιά το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο!

Θέλεις πολύ να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Αλλά πώς να την παλέψεις να φτάσεις μέχρι το γυμναστήριο, τη στιγμή που εργάζεσαι 10 ώρες καθημερινά, επιστρέφεις για να μαγειρέψεις και να συμμαζέψεις το σπίτι κι αν έχεις και παιδιά το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο!

Βήμα 1: Εκμεταλλεύσου το πρωί:

Αφού ολόκληρη η υπόλοιπη ημέρα σου είναι γεμάτη, θυσίασε 45 λεπτά ύπνου ή έστω μισή ωρίτσα για να βγεις να τρέξεις ή να πραγματοποιήσεις ένα πρόγραμμα από DVD στο σπίτι. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, να γίνεις. Όσο περνάει η μέρα, τόσο περισσότερες δικαιολογίες βρίσκεις για να τεμπελιάσεις. Ταυτόχρονα, αν γυμναστείς πρωί θα ξεκινήσεις την ημέρα με χαμόγελο μιας και όσοι γυμνάζονται πριν τη δουλειά, βγάζουν την ημέρα με καλύτερη διάθεση. Αν ξυπνήσεις και χουζουριάζεις αντί να σηκωθείς, φαντάσου τον εαυτό σου στο τέλος της γυμναστικής και σίγουρα θα πάρεις κουράγιο.

Βήμα 2: Επικεντρώσου στις μεγάλες μυικές ομάδες:

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου για άσκηση, προσπάθησε να επικεντρωθείς στους μεγαλύτερους μυς. Οπότε εφάρμοσε έστω για είκοσι λεπτά ασκήσεις που γυμνάζουν τους γλουτούς, κοιλιακούς, χέρια και γάμπες. Εφάρμοσέ την χρυσή τετράδα χωρίς διάλειμμα: πόδια, χέρια, κοιλιά, καθίσματα για τους γλουτούς.



Βήμα 3: Κράτα ημερολόγιο γυμναστικής:

Όπως σε κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος καταγράφεις τις τροφές που καταναλώνεις, έτσι πρέπει να κρατάς και ένα ημερολόγιο γυμναστικής. Πόσο γυμνάστηκες, ποιές ασκήσεις έκανες. Αν διαθέτεις έτοιμο πρόγραμμα από το γυμναστήριο, βάλτο φωτοτυπίες και σημείωνε για κάθε μέρα που γυμνάζεσαι, ποιές από τις ασκήσεις εκτελείς τελικά και ποιές παραλείπεις.



Βήμα 4: Γυμνάσου με κάποιον γνωστό- όχι φίλο:

Η κολλητή, ειδικά αν δεν έχει μεγάλο πρόβλημα απώλειας βάρους, εύκολα θα σε πείσει να πιείτε τρία κοκτέιλ παρά να τρέχετε στο γυμναστήριο βραδιάτικα. Προσπάθησε να βρεις έναν γνωστό, μια συνάδελφο από τη δουλειά ή την κοπέλα του διπλανού διαδρόμου στο γυμναστήριο και να γίνει αυτή η συνοδοιπόρος στο αδυνάτισμα. Άσε που αν δουλεύετε μαζί, θα βρίσκετε και κοινές ώρες να γυμνάζεστε.


Βήμα 5: Βάλε στόχο και επιβράβευσε τον εαυτό σου:

Αν δεν είσαι η Ελένη Πετρουλάκη ή η Tracy Anderson δύσκολα θα σκέφτεσαι: “ουάου, ναι, ήρθε η ώρα να γυμναστώ, γιούπι”! Οπότε, θέσε στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου. Σκέψου πως άπαξ και πέσεις δύο νούμερα, θα κακομάθεις τον εαυτό σου αγοράζοντας ένα συνολάκι "Victoria Beckham" ή αν χάσεις πέντε κιλά, θα επιβραβευθείς με ένα σοκολατένιο μπράουνι.

Βήμα 6: Βάλε στόχο και επιβράβευσε τον εαυτό σου:

Αν δεν είσαι η Ελένη Πετρουλάκη ή η Tracy Anderson δύσκολα θα σκέφτεσαι: “ουάου, ναι, ήρθε η ώρα να γυμναστώ, γιούπι”! Οπότε, θέσε στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου. Σκέψου πως άπαξ και πέσεις δύο νούμερα, θα κακομάθεις τον εαυτό σου αγοράζοντας ένα συνολάκι “Victoria Beckham” ή αν χάσεις πέντε κιλά, θα επιβραβευθείς με ένα σοκολατένιο μπράουνι.



Βήμα 7: Δοκίμασε τον κανόνα των 20 λεπτών αλλά αξιοποίησε τον στον έπακρο!

Αν δεν υπάρχει χρόνος για να τρέξεις στο γυμναστήριο, συμπύκνωσε την άσκησή σου στα 20 λεπτά, είτε ανεβοκατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας σου, είτε κάνοντας ποδήλατο με τον αγαπημένο σου, είτε πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα μέσω dvd στο σπίτι, είτε κάνοντας κοιλιακούς όσο παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά. Κάνε ένα ζέσταμα πριν ξεκινήσεις το δυναμικό εικοσάλεπτο. Ζέσταμα μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και το επιτόπιο τροχάδην!

Βήμα 8: Αξιοποίησε κάθε εμπόδιο για καλό του σώματός σου:

Έχει καθυστέρηση η πτήση σου; Κουνήσου. Κάνε γρήγορο περπάτημα στις βιτρίνες των duty free καταστήματα και σμίλεψε πόδια, γάμπες και γλουτούς. Περιμένεις να βράσουν τα μακαρόνια. Πέσε στο έδαφος και κάνε κοιλιακούς. Είναι η σειρά σου να βγάλεις το σκύλο βόλτα; Βάλε τα αθλητικά παπούτσια σου και τρέξε για να γυμναστεί και το κατοικίδιό σου.

Βήμα 9: Εξασφάλισε 3 ½ ώρες έξτρα γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα από κάθε μορφή δραστηριότητας:

Μέσα στις επτά ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή μέσα σε 168 ώρες, μπορείς να εξασφαλίσεις τρεις ώρες παραπάνω άσκησης! Αφαίρεσε τις ώρες που κοιμάσαι και έχεις ένα σημαντικό απόθεμα χρόνου που ακόμα και με μικρά ξεσπάσματα άσκησης (πάρε τα βουνά, κάνε ποδήλατο, κάνε σεξ) ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού αν κάνεις δυναμικά, θα κάψεις τόσες θερμίδες όσες δεν φαντάζεσαι!

Κατερίνα Π.