Σήκω! Το καθισιό παχαίνει με πειστήρια!

21.02.2014
Το να κάθεσαι πολλές ώρες δεν ευθύνεται μόνο για τους γλουτούς που απλώνουν, όπως θα έλεγε και η μαμά σου.

Το κακό που κάνει το καθισιό είναι μεγαλύτερο σύμφωνα με νέα έρευνα. Το να κάθεσαι πολλές ώρες μπλοκάρει το μόριο λιποπρωτεϊνικής λιπάσης - η οποία βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού τη διάρκεια της ημέρας.

Προηγούμενη έρευνα είχε φανερώσει πως η πολύωρη καθιστική ζωή οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, και ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου State Kansas ανέλυσε τα δεδομένα 200.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45 έως 106 (!) ετών.

Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης αφορά και τα άτομα που γυμνάζονταν 30 με 60 λεπτά την ημέρα αλλά περνούσαν την υπόλοιπη σε διαρκή καθισιό. Όπως έγινε σαφές η μικρή μυϊκή συστολή οδηγεί στην διακοπή λειτουργίας της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης.


Για να σταματήσει αυτό το μπλοκάρισμα της λιπάσης, οι ερευνητές προτείνουν να σηκωνόμαστε περιοδικά και να κάνουμε μικρές βόλτες. Ακόμα και σε άτομα που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή για πολλές ώρες, προτείνονται 10λεπτα διαλείμματα με ταυτόχρονη κίνηση (ανέβασμα, κατέβασμα σκάλας, περίπατος, ποδήλατο).

Ακόμα και το να περπατήσεις μέχρι τον ψύκτη αντί να πιεις νερό από το μπουκαλάκι που έχεις ήδη πάνω στο γραφείο σου, είναι μια κίνηση που θα έχει αποτέλεσμα.

Όταν μιλάς στο σταθερό με κάποιο πελάτη, σήκω όρθια.

Κ.Π