Paleo Fitness & χάσε κιλά σαν πρωτόγονη (Νο2)

29.07.2014
Κατά την παλαιολιθική εποχή, μια περίοδο διάρκειας τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ετών, ο άνθρωπος ζούσε ως κυνηγός-τροφοσυλλέκτης και η επιβίωσή του εξαρτιόταν σε μέγιστο βαθμό από τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές του ικανότητες.

Ο παλαιολιθικός άνθρωπος δεν έμενε σε τεχνητά κλιματιζόμενους χώρους, δεν διέθετε μεταφορικά μέσα και τεχνολογικές ανέσεις, δεν καθόταν επί ώρες πάνω σε μία καρέκλα, δεν περπατούσε πάνω σε ηλεκτρικούς διαδρόμους, δεν γυμναζόταν σε πολυτελή μηχανήματα, δεν σήκωνε πλαστικοποιημένα βαράκια, δεν έπαιζε τένις και δεν έκανε αερόμπικ, γιόγκα, ούτε Pilates.

Ήταν όμως αναγκασμένος να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να αποφεύγει εχθρούς και φυσικούς κινδύνους, περπατούσε ξυπόλυτος μεγάλες αποστάσεις ψάχνοντας για την τροφή του, έτρεχε σπριντ για να πιάσει το θήραμά του, σήκωνε κορμούς δέντρων, πέτρες κι άλλα βαριά αντικείμενα, ανέβαινε ανηφόρες, πήδαγε πάνω από φυσικά εμπόδια, σκαρφάλωνε, κολυμπούσε, πολεμούσε.

Το νέο fitness είναι πολύ... παλιό!


Το paleo-fitness αποτελεί μια σύγχρονη, ολιστική πρόταση για περισσότερη σωματική κίνηση και πολύπλευρες φυσικές δραστηριότητες, που όμως αντλεί τις βασικές της αρχές από τη ζωή του παλαιολιθικού ανθρώπου. Πρόκειται για δημοφιλή τρόπο εκγύμνασης, γνωστό και ως παλαιολιθική προπόνηση, αρχέγονη άσκηση, γυμναστική του ανθρώπου των σπηλαίων, caveman-fit, warrior training, ακόμη κι ως cross-fit. Στις πιο ακραίες life style εκδοχές του, συνδυάζεται με την «παλαιολιθική» δίαιτα (paleo-diet) και ειδικές πρακτικές μίμησης πιστεύουμε ότι έκαναν οι άνθρωποι στην παλαιολιθική εποχή, όπως π.χ. ύπνος όταν σκοτεινιάζει και έγερση με το πρώτο φως του ήλιου, διατροφή βασισμένη σε κρέας, ψάρι και καρπούς, περιοδική διαλειμματική ασιτία για 24-48 ώρες.

Χαρακτηριστικά της παλαιολιθικής προπόνησης

Οι αθλούμενοι γυμνάζονται σε χώρους λιτούς και χωρίς κλιματισμό, χρησιμοποιούν στοιχειώδη εξοπλισμό και εκτελούν προγράμματα έντονα, αλλά σύντομα σε διάρκεια, με πολλές δυναμικές και λειτουργικές ασκήσεις.

Χρησιμοποιούν μονόζυγο, μπάρα, αλτήρες, δράμι, βαριοπούλα, ειδικούς ιμάντες, λάστιχα αυτοκινήτων και σακιά γεμάτα άμμο, ανεβοκατεβαίνουν σκαλοπάτια, υπερπηδούν εμπόδια, κάνουν άλματα σε τεχνητό σκάμμα, ρίχνουν βαριές μπάλες, αναρριχώνται με σκοινιά, σκαρφαλώνουν σε τοίχους, ασκούνται στις μάχες σώμα με σώμα και στις πολεμικές τέχνες.

Επιπλέον, τρέχουν σε ανώμαλα εδάφη, ανεβαίνουν λόφους και βουνά, κουβαλούν και σέρνουν βαριά αντικείμενα, κολυμπούν, καταδύονται και άλλα πολλά. Ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους αυτής βλέπουν θεαματικές αλλαγές στη φυσική κατάσταση και στη σωματική τους εμφάνιση, αποκτούν δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, επιδεξιότητα και αθλητικό σώμα.

Γυμνάσου παλαιολιθικά: Μέρος Β

8. Περιόρισε τα διαλείμματα
Κάνοντας το πρόγραμμά σου με τη λιγότερη δυνατή ξεκούραση ανάμεσα στα σετ, γυμνάζεις τους μυς σου πιο έντονα, βελτιώνεις την αντοχή σου και γλιτώνεις πολύτιμο χρόνο. Αν νιώθεις ότι μπορείς να εκτελέσεις όλο το πρόγραμμά σου κυκλικά και χωρίς διαλείμματα, κάντο το!

9. Δοκίμασε νέες μορφές άσκησης
Μιμήσου τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο παλαιολιθικός άνθρωπος, εκτελώντας ποικιλία ασκήσεων σε διαφοροποιημένες συνθήκες. Κάνε πιο δύσκολες παραλλαγές στις ασκήσεις που χρησιμοποιείς πιο συχνά ή νέες ασκήσεις στη θέση των παλιών ή, μία φορά την εβδομάδα, γυμνάσου με κάτι εντελώς διαφορετικό. Εάν, π.χ. συνήθως κάνετε αερόμπικ, δοκιμάστε γυμναστική με βάρη. Αν κάνεις μόνο βάρη, πρόσθεσε τρέξιμο ή κάποιο ομαδικό πρόγραμμα.

10. Επιδίωξε την αλλαγή
Μην αφήνεις το σώμα σου να συνηθίσει τις ίδιες ασκήσεις, τα ίδια φορτία, τα ίδια προγράμματα. Περπάτησε ανάποδα, τρέξτε ζιγκ-ζαγκ, γυμνάσου με κλειστά μάτια, αναπήδησε σε τραμπολίνο, κάνε αναρρίχηση, παίξε μποξ σε σάκο, σήκωσε σακιά με άμμο, προπονήσου με βαριά και χοντρά σκοινιά ή κάνε ό,τι σου αρέσει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, π.χ. αλλάζοντας ρυθμό, ένταση, αντίσταση, απόσταση. Δοκίμασε ποικίλα μοτίβα σετ και επαναλήψεων και φρόντισε να τροποποιείς συχνά τη σειρά εκτέλεσης των ασκήσεων.

11. Πρόσθεσε κάτι επιπλέον
Όποτε έχεις χρόνο, πρόσθεσε επιπλέον της προγραμματισμένης γυμναστικής σου και μια δεύτερη, διαφορετική άσκηση μέσα στη μέρα, π.χ. πρωινό τρέξιμο αν έχεις προγραμματίσει βάρη το απόγευμα ή απογευματινή προπόνηση με διατάσεις, αν έχεις ήδη γυμναστεί το πρωί. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, ασχολήσου με κάποιο σπορ που απαιτεί συνεχή κινητικότητα και εμπεριέχει διαφορετικές μορφές κίνησης, π.χ. καλαθοσφαίριση, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες.

12. Ισορρόπησε
Αύξησε το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων, μειώνοντας τα σημεία στήριξής σου καθώς τις εκτελείς. Στηρίξου, για παράδειγμα, στο ένα πόδι όταν εκτελείς κινήσεις με τα χέρια και τους ώμους, κάνε κοιλιακούς, ραχιαίους και γλουτιαίους πάνω σε fit-ball, γυμνάσου τα πόδια πατώντας σε ασταθείς ελαστικές επιφάνειες ή στην άμμο της θάλασσας, χρησιμοποίησε ιμάντες εξάσκησης, σήκωσε την μπάρα χρησιμοποιώντας το ένα χέρι σου αντί και τα δύο ή οπλίζοντας με δίσκους βαρών μόνο το ένα άκρο της.

13. Αξίζει να αντιληφθείς εγκαίρως τις προειδοποιήσεις
Βοήθησε τον οργανισμό σου να ανακτήσει σωστά τις δυνάμεις του, εξισορροπώντας τις ώρες έντασης και προσπάθειας με ώρες χαλάρωσης, ανάπαυσης και ύπνου. Να απέχεις από τα έντονα προγράμματα γυμναστικής και ξεκουράσου για μερικές μέρες όταν νιώθεις μεγάλη κούραση ή αν έχεις κάποιο μικροτραυματισμό. Μείωσε την ένταση, αύξησε το διάλειμμα ή διάκοψε την άσκηση που κάνεις εάν αισθανθείς οποιαδήποτε ενόχληση, πόνο, δυσφορία, ζάλη, υπερβολικό λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, αρρυθμία ή οτιδήποτε άλλο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά - μάθε να ακούς, να σέβεσαι και να αγαπάς το σώμα σου!

14. Διατάσεις & κρύο ντους
Περιόρισε την κούραση και πρόλαβε τα πιασίματα της επόμενης μέρας κάνοντας διατάσεις και κρύο ντους αμέσως μετά την προπόνηση ή, αν υπάρχει η δυνατότητα, μπάνιο στη θάλασσα. Ο συνδυασμός διατάσεων και κρύου νερού επιταχύνει την αποκατάσταση του οργανισμού, καταπραΰνει τις φλεγμονές, μειώνει τους πόνους και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Σταύρος Δεδούκος